Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Endesa aprofita el desemparament legal i administratiu per tallar la llum a famílies de la Vall Fosca

Diverses famílies de La Torre de Capdella han patit talls de subministrament tot i haver aconseguit sentències als jutjats de Tremp que els donen la raó. L'ajuntament considera greu la situació, la Generalitat assegura desconèixer els casos i el grup municipal de la CUP denuncia que Endesa està actuant il·legalment i amb vulneració de drets fonamentals

La gran quantitat d'infraestructura de generació elèctrica a la Vall Fosca contrasta amb el tall de subministrament a diverses famílies | Llibert Rexach

Na Griselda, una veïna a qui ja li havien tallat la llum anteriorment, està patint un calvari aquesta tardor: l’últim cop que li van tallar fou el 16 de novembre i encara no l’ha recuperat; del setembre ençà li han tallat en set ocasions. S’exclama per les conseqüències que pateixen tant de salut —“les més importants per a mi, com nervis i preocupació”—, sempre pendent de si els hauran tallat la llum quan arribin a casa, fins a les materials i econòmiques. “Ens exigeixen pagar una cosa que no ens pertoca”, s’indigna.

I no és l’única veïna a qui li ha passat. Tant ella com Josep Plasencia, regidor de la CUP a l’ajuntament de La Torre de Capdella, denuncien que Endesa ha tallat el subministre a diferents veïns del municipi. D’entre la desena d’afectats, a un veí amb una sentència ferma que li donava la raó, del total de set de guanyades. “Endesa va tallar la llum el dia 19 de setembre a un veí de la central de Capdella que el mes de gener havia guanyat una de les set sentències sobre el preu de la llum emeses pel jutjat de Tremp. Endesa va dir que ells no acatarien la sentència”, assegura na Griselda, que apunta cap a l’abús de poder de l’empresa, de qui critica que se saltin la normativa a voluntat. La veïna s’indigna quan recorda que “el Govern va dir clarament que no es tallaria cap comptador”.

Neus Burgués, primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, es mostra molesta amb la situació del veí: “Em sembla molt greu que s’hagi tallat la llum a algú amb sentència ferma”

Neus Burgués, primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, també es mostra molesta amb la situació del veí: “Em sembla molt greu que s’hagi tallat la llum a algú amb sentència ferma, que la jutgessa no apliqui mesures cautelars i que Endesa consideri que estan facturant bé”, resumeix. L’Ajuntament hi havia intercedit instal·lant-hi un grup electrògen mentre posava un escrit al jutjat de Tremp, demanant mesures cautelars, que van ser desestimades a posteriori i quan el mateix veí, que no vol fer declaracions, ja havia llançat la tovallola i havia pagat el que reclamava Endesa. Pel que fa a na Griselda, assegura no saber “res del cert” del seu cas.

Fonts d’Endesa consultades per la Directa asseguren que a la veïna se li va tallar per “impagament de les factures senceres”, no per convenis antics, dels quals afirmen que no hi ha novetats al respecte. Pel que fa a les autoliquidacions, confirmen que hi ha litigis oberts i que cadascun segueix el seu curs. “Estic pendent de la resolució al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya: no et poden tallar el subministrament mentre estigui en curs la denúncia i, fins que el jutge no dicti sentència, no haurien de poder tallar. Però ells es fan la seva llei, tallen il·legalment i no passa res”, denuncia. Ella és una de les veïnes que fa autoliquidació; “cada cop en queden menys”, segons detalla el regidor Plasencia.

Fonts d’Endesa consultades per la Directa mantenen que el tall es va fer per “impagament de les factures senceres”, no per convenis antics, dels quals afirmen que no hi ha novetats al respecte

Tant l’una com l’altre afirmen que és molt difícil parlar amb Endesa i obtenir la informació necessària. Fins i tot, quan feia una setmana que tenia la llum tallada, el punt de servei d’Endesa no li sabia donar la informació —li deien que estava tot pagat— i la derivaven a l’Ajuntament, d’on rebia informacions creuades. Dies després, el punt de servei de Tremp li va escriure dient-li l’import del deute; va demanar que li enviessin les factures per a poder-ho verificar i la van derivar a l’Ajuntament, perquè afirmaven que ells no la tenien. “Com és que no tens accés a aquestes factures i l’Ajuntament sí? Això són dades personals! Cada dia que passa és una odissea”, es desespera. Plasencia denuncia que “no hi ha cap interlocutor: nosaltres vam denunciar l’Amadeu Florensa, que era el responsable d’Endesa sobre el cas de la Vall Fosca, però ningú no hi ha pogut parlar”. L’Ajuntament, per la seva banda, nega que tingués accés a aquestes dades.

Respecte el cas de na Griselda, fonts del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural asseguren que no en tenien coneixement fins ara. I afegeixen que “aquest és un tema que està judicialitzat i aquest fet limita la nostra capacitat d’actuació”. Plasencia critica la Generalitat: “estan fent canvis de consellers, sempre que hi ha canvis de govern aprofiten per matxacar aquí, ja que no hi ha ningú que ens empari ni s’han instruït les denúncies que hem interposat”.

El cupaire també és crític amb l’Ajuntament: “L’ajuntament ja no discuteix res, ja paga tot el que li arriba: paga factures d’Endesa sense exclamar-se, però, en canvi, continuen fent campanya que han guanyat al jutjat de Tremp, però ja no li discuteixen res a Endesa”. Burgués confirma que l’Ajuntament paga el que li factura Endesa i que ho fa segons el seu criteri. Na Griselda es mostra encara més contundent: “l’Ajuntament va dir-me que parlarien amb Endesa, que tenen contactes, i em van respondre que no poden fer-hi res per un tema de protecció de dades”. La veïna considera que s’estan carregant el contracte per benefici propi: “només donen suport a aquells veïns que segueixen les directrius que ells diuen”.

Josep Plasencia, regidor de la CUP, també és crític amb el consistori: “L’ajuntament ja no discuteix res, paga factures d’Endesa sense exclamar-se, però, en canvi, continuen fent campanya dient que han guanyat al jutjat de Tremp”

Laia Manté, del Col·lectiu Ronda, duia el procediment per demanar a Hisenda que revisés si l’IVA estava ben calculat o no; l’advocada afirma que el TSJC va donar la raó a Endesa i que el recurs que van posar al Suprem no va ser admès a tràmit. Ara, resten a l’espera d’unes sentències de Lleida que diguin si revisen les del jutjat de Tremp que van donar la raó als clients, o no. Manté afirma que, a nivell judicial, la situació és delicada per als interessos del veïnat, cosa que pot haver fet que Endesa s’hagi animat a fer talls de llum. Burgués critica que l’Audiència Provincial de Lleida i el Jutjat de Tremp es passen la pilota i això evita que Endesa hagi d’executar una sentència que li és desfavorable.

Na Griselda considera que els talls d’Endesa són il·legals perquè no hi ha cap sentència que digui el contrari: “estem en mans de la justícia, del TSJC i, estant en aquest punt, no haurien de poder fer cap tall”. La veïna afegeix: “Si li tallen la llum un veí que té sentència ferma que li reconeix l’autoliquidació això és abús de poder i coacció”.

Des de la CUP consideren que el veïnat està defensant els drets del contracte de 1927 i que mai han deixat de pagar la llum que consumeixen, sinó que ho fan segons el que s’estableix contractualment. La formació considera que Endesa “els fa passar pel tub tallant-los el subministrament”, fins i tot a costa de la salut del veïnat. “Se segueix embutxacant anualment beneficis milionaris a costa d’explotar irregularment unes centrals hidroelèctriques que haurien d’estar sota control públic i rebent la restitució territorial que pertoca”, rebla.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!