Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Esfereïdora contemplació de la barbàrie ‘civilitzatòria’ al Xile decimonònic

‘Blanco en blanco’ és una desmitificació demolidora, de visionament incòmode i suggeridor, dels relats del drama colonial i del 'western'. El film forma part de la programació del Festival de Cinema Llatinoamericà que projecta el Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat entre el 18 i el 22 de març

Contracten un fotògraf per retratar lesfereïdorament jove promesa d’un cacic local de cognom anglòfon al Xile colonial, per la qual se sent immediatament atret. Blanco en blanco podria haver estat un drama decimonònic amb protagonista sensible i dedicat a les arts, o un western sobre el suposat heroisme de la conquesta de territoris aliens, però defuig tota inclinació al romanticisme o a la idealització. No només centra la seva mirada en els horrors de la colonització de l’Amèrica Llatina: retrata un genocidi privatitzat que lideren els terratinents, però també tracta de les vergonyes d’una pederàstia normalitzada i de l’abundància d’abusos i agressions sexuals que afecten especialment (però no només) a la població indígena.

El realitzador Théo Court comença el film de manera incòmoda, amb una llarga escena que té aires d’explotació pornogràfica en versió victoriana, i després dona poca treva a l’audiència. El realitzador sembla seguir la petja de l’extraordinària Zama, el seu viatge a la barbàrie dels suposats agents civilitzadors que no descarta la irrupció sobrenatural. Si l’encàrrec inicial del protagonista és posar imatges a una celebració burgesa com el matrimoni, Pedro acaba fent mementos celebradors de l’extermini que poden recordar els souvenirs de la mort que prenien els soldats nazis al pertorbador horror bèl·lic Massacre. El resultat és molt notable, una demolició del passat que pren la forma de drama auster, que escenifica embogiments continguts observats des d’una distància quasi cruel.

 

CINEMA

'Blanco en blanco'
Directora: Théo Court
Guionistes: Théo Court, Samuel M. Delgado
Durada: 100 minuts

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!