Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estudiants de la Universitat Politècnica de València denuncien assetjament sexual per part de diversos professors

El gener es va llançar un formulari anònim a l’estudiantat de la UPV al qual en pocs dies van respondre més de mig centenar d’alumnes i es va constatar que es repetien sis noms de professors. Aleshores, segons expliquen des de la plataforma No Esteu Soles, es va començar a parlar obertament d’assetjament sexual

El gener es va iniciar una campanya de denúncia anònima en la qual van participar mig miler de persones | Jaume Ferrando

Un grup d’alumnes, sota la marca No esteu soles, ha recollit més d’una vintena de testimonis d’estudiants de la facultat de Belles Arts que asseguren haver patit “intimidació, abús de poder, humiliació, comentaris inapropiats, contacte físic pròxim, invitacions personals i tracte favorable, amb total impunitat” per part de diversos professors de la Universitat Politècnica de València (UPV) i denuncien l’actitud encobridora del centre. El Vicerectorat i la Unitat d’Igualtat defensen, malgrat que no existeixen denúncies formals, han encetat una investigació interna per aclarir els fets.

La plataforma No esteu soles composta per estudiants de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València (UPV) feren pública la campanya “Fora abusadors de la Universitat” a principi d’any amb la intenció d’identificar relacions de poder per part del professorat, fer pressió i visibilitzar de forma independent a la institució universitària l’assetjament sexual patit per l’alumnat. Una vintena de testimonis assenyalen sis professors amb noms i cognoms i descriuen algunes de les conductes patides. “No parava d’insinuar favors sexuals per tracte de favor a alumnes molt més joves que ell”, exemplifiquen. “Fa comentaris de manera recurrent sobre el nostre físic i la roba, ens convida a sa casa a pintar i ens demana el nostre telèfon personal”, afegeixen.

Una vintena de testimonis assenyalen sis professors amb noms i cognoms i descriuen algunes de les conductes patides

Arran d’aquesta campanya la universitat ha encetat una investigació interna. No obstant això, les estudiants denuncien impunitat, perquè segons diuen, “tothom ho sap i tothom calla”. “Mentrestant, aquests professors segueixen ací treballant, intocables”, subratllen des de No Esteu Soles en un dels seus últims comunicats.

El Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) que compta amb el suport majoritari en la UPV va emetre un comunicat i una comunicació massiva a tota la comunitat educativa el passat mes d’abril exigint “el cessament de Salomé Cuesta i José Francisco Monserrat, vicerectors de la UPV, per banalitzar al voltant de l’assetjament sexual amb declaracions que perpetuen la impunitat i la desigualtat de gènere”. Per la seua part, Francisco Monserrat subratlla que hi ha “zero tolerància davant les agressions sexuals” en la Universitat i que s’està treballant “per l’erradicació de qualsevol forma de violència, sempre al costat de l’alumnat”. També assegura que amb anterioritat “hi ha hagut casos semblants i s’han resolt satisfactòriament per a les víctimes”. Explica, a més, que han aparegut fotos i noms de professors en cartells per la facultat, però “no podem anar a la fiscalia perquè no hi ha denúncies formals ni sabem qui fa la denúncia ni hi ha registre de res”.

Aquest dijous hi ha convocada una concentració de rebuig davant la situació d’assetjament que es denuncia a la UPV |Jaume Ferrando

 

Des de la Unitat d’Igualtat de la UPV consideren molt responsable i positiu el que està fent la plataforma No Esteu Soles: “Elles són coneixedores d’abusos o irregularitats i és legítim que comuniquen qualsevol tipus de situació (no tenen per què constatar els fets)”. També defensen que el protocol d’actuacions en els supòsits d’assetjament sexual, per raó de sexe, per orientació sexual i per identitat i expressió de gènere de la UPV “és garantista amb la víctima, blinda els drets de la persona que denuncia i les mesures de protecció per a elles”.

Per part de la Delegació d’Alumnes de Belles Arts se senten limitats en situacions així: “Ens enfada les limitacions que existeixen amb la insuficiència del protocol”. Des de l’STEPV consideren que els protocols no estan funcionant i afegeixen que no és un tema nou, ja que “el protocol diu que tu no t’has de defensar, però des de la universitat diuen que per a denunciar calen proves”.

Diverses organitzacions exigeixen actuacions immediates i l’aplicació estricta del protocol d’actuacions en els supòsits d’assetjament sexual “garantint l’obertura d’expedients d’ofici en cas de sospita o indicis clars de conducta inadequada”

El Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) per la seua part assenyala que alguns professors i alumnes afirmen que és un protocol insuficient i excessivament burocràtic. “Exigim noves mesures i nous protocols d’actuació degut a la falta d’efectivitat de la Unitat d’Igualtat de cara els darrers casos d’assetjament sexual”, apunten. És per tot això que el BEA, l’STEPV i la plataforma No Esteu Soles, exigeixen actuacions immediates i l’aplicació estricta del protocol “garantint l’obertura d’expedients d’ofici en cas de sospita o indicis clars de conducta inadequada”.


Continuïtat de les denúncies prèvies

“El que ens va fer començar a caminar van ser unes denúncies que va publicar Cristina Fallarás sobre un professor de la UPV i també conéixer que fa uns anys va existir una campanya de denúncia molt potent, afirmen des de No Esteu Soles. Aquesta campanya prèvia sota la marca Denunciem-los també va denunciar la impunitat de diversos casos de professorat assetjador en la facultat de Belles Arts de la UPV durant el 2019 i “la incapacitat de les institucions universitàries per a posar una solució”.

Alhora aquesta es va emmirallar en la que va succeir en la Universitat de Barcelona (UB) davant de diverses denúncies d’agressió sexual per part d’un professor en el 2018 i que ara ha acabat amb una sanció per part de la UB —malgrat que es va arxivar en la via judicial prèviament—. Com en el cas de la UPV també es va produir una recollida de testimonis anònims que va posar en el centre de les reivindicacions que “les vies institucionals no són suficients”.

Aquell clima de desconfiança cap a la institució universitària dura encara ara. “Hi ha un ambient d’inseguretat des de fa anys. La gent està farta i la universitat té una reacció agressiva i no cuidadora de l’alumnat”, reblen des de “No esteu soles”.

“Hi ha un ambient d’inseguretat des de fa anys. La gent està farta i la universitat té una reacció agressiva i no cuidadora de l’alumnat”, reblen des de No esteu soles

És aquest gener quan es va llançar un formulari anònim a l’estudiantat de la UPV al qual en pocs dies van respondre més de mig centenar d’alumnes que repetien sis noms de professors. Aleshores, segons expliquen des de la plataforma d’estudiants, es va fer la primera assemblea oberta i es va decidir recuperar la campanya Denunciem-los i parlar obertament d’assetjament sexual. “Des del 6 d’octubre de 2022, data en la qual va entrar en vigor la Llei orgànica 10/2022, en el Codi Penal ja no existeix el delicte d’abús sexual. Ara, qualsevol acte que atempte contra la llibertat o indemnitat sexual d’una persona, realitzat sense el seu consentiment, és constitutiu d’un delicte d’agressió sexual”, afirmen des de la plataforma d’estudiants. Segons denuncien des de la campanya, a les denúncies anònimes s’hi pot trobar “des de comentaris humiliants fins a d’altres més explícits sexualment; en definitiva, fora de lloc en un entorn acadèmic i amb una clara relació jeràrquica”.


Investigació interna

Des de la Unitat d’Igualtat insisteixen a aclarir que des de la universitat es treballa pel feminisme i en aconseguir un espai segur per a tothom. També posen l’èmfasi en què el moviment que s’ha donat és de “comunicacions de les situacions” i no de “denúncies formals”. Des del Vicerrectorat es reforça aquesta idea i afirmen que el procediment que s’ha seguit per a denunciar les presumptes violències masclistes no és “l’adequat” i “si la persona afectada no vol denunciar davant la fiscalia, la universitat no pot fer absolutament res”. És per això que “des de la total voluntat de col·laborar per aclarir els fets i donar tranquil·litat a la comunitat educativa”, la universitat ha obert una investigació interna que encara es troba en curs, i en la qual, afirma el vicerector, s’ha contactat  “amb els delegats d’estudiants, la plataforma No Esteu Soles, el director de Belles Arts, professorat… Perquè donen informació per a solucionar la situació”.

La Unitat d’Igualtat ha traslladat els resultats de les enquestes anònimes recollides des de No Esteu Soles a inspecció de serveis perquè es tinguen en consideració.“L’alumnat ha estat molt valent, però ara cal esperar”, consideren.

La Unitat d’Igualtat ha traslladat els resultats de les enquestes anònimes recollides des de No Esteu Soles a inspecció de serveis perquè es tinguen en consideració.“L’alumnat ha estat molt valent, però ara cal esperar”, consideren

Un dels encàrrecs és també investigar l’autoria de les pintades i cartells apareguts en la facultat de Belles Arts després de l’inici de la campanya “Fora Abusadors”, ja que com expliquen des de la Unitat d’Igualtat de la UPV, són comunicacions “no ajustades a una administració” i recomanen fer servir altres vies com ara el Pla Integral d’Acompanyament a l’Estudiant (PIAE+) o el Gabinet d’Orientació Psicopedagògica Universitària (GOPU).

La UPV també investiga els cartells i pancartes de denúncia que han aparegut a la universitat |Arxiu

 

Malgrat tot això, des de No Esteu Soles, afirmen que els fets denunciats en l’enquesta han passat d’alguna manera “a totes les alumnes”, perquè són “assetjaments sistemàtics”. “De fet, ens diem les unes a les altres: ‘no t’agafes a aquest professor, no vajas sola a la tutoria amb aquest altre…’”. Per això, expliquen, han convocat una concentració el pròxim dijous 22 de maig per a informar de l’estat de la qüestió, ja que asseguren que les denúncies segueixen arribant, “ja n’hi ha prou de posar per davant la imatge de la universitat al benestar de les estudiants, no deixarem de fer front a la violència sexual i al sistema que la perpetua”, protesten. Una altra de les reivindicacions centrals és que la UPV desinforma i ignora factors clau en les relacions alumnes-professors “com l’abús de poder i el consentiment; la UPV té una falsa careta de progre i en realitat encobreixen els agressors o casos de comentaris racistes en l’aula”, com també s’ha denunciat en altres facultats. Aquest cas se suma als ja denunciats també per assetjament sexual en la Universitat Jaume I de Castelló en 2019, processos que es van acabar “tancant en fals”, segons alumnat afectat.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU