Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

170 entitats rebutgen la presència del rei i del PP a la manifestació contra els atemptats

Tot i convidar tota la població a assistir a la manifestació de dissabte contra els atemptats del passat 17 d'agost a Barcelona i Cambrils, diverses entitats també han deixat clar que no estan d'acord amb què la monarquia i el Govern espanyol hi participin

Roda de premsa a Lafede.cat aquest matí | Jesús Rodríguez

Tot i convidar tota la població a assistir a la manifestació de dissabte contra els atemptats del passat 17 d’agost a Barcelona i Cambrils, diverses entitats també han deixat clar que no estan d’acord amb què la monarquia i el Govern espanyol hi participin. Són 170 organitzacions, entre les quals, hi ha Lafede.cat i entitats no federades, plataformes com la Xarxa d’Economia Solidària (XES), així com les entitats sobiranistes ANC i Òmnium, sindicats i la CUP, que ja va expressar el seu rebuig a la presència del rei el passat 21 d’agost. Alhora, algunes organitzacions, per afavorir un espai on tothom s’hi senti còmode, convoquen una concentració prèvia, a les 16h, a la Rambla de Catalunya amb Aragó, sota el lema “Les vostres polítiques, les nostres morts”. El president de Lafede.cat Tono Albareda ha explicat que no tothom es troba còmode amb la presència de persones que han impulsat la guerra.

En roda de premsa a Lafede.cat, les entitats signants del manifest han expressant que sortiran al carrer dissabte per expressar el rebuig a l’atemptat del Daesh i mostrar el suport a les víctimes i familiars, “però sense oblidar i tenint molt present les víctimes que cada dia pateixen aquesta mateixa violència”, com les de Síria, on ja han mort mig milió de persones. Precisament, la directora de Lafede.cat Pepa Martínez ha posat èmfasi en la importància d’explicar les causes que ens han portat fins aquí.

Les entitats fan una crida a la pau, la solidaritat i la convivència en la diversitat, i denuncien la “hipocresia” de polítics del Govern espanyol i de la monarquia

En aquest sentit, les entitats, que fan una crida a la pau, la solidaritat i la convivència en la diversitat, denuncien la “hipocresia” de polítics del Govern espanyol i de la monarquia. “No podem oblidar que el PP és qui va anar a les Azores i va donar suport a una guerra criminal, l’inici del que és ara el Daesh”, ha alertat David Karvala, portaveu d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme. El comunicat posa sobre la taula l’existència de polítiques que “promouen guerres i alimenten conflictes armats, mitjançant la venda i comerç d’armes a països com Aràbia Saudita”. Alhora, ha afegit Karvala, el PP ha utilitzat lemes “idèntics als de Plataforma per Catalunya” i “no volem estar amb els que fomenten el racisme i donen impunitat al feixisme”.

Precisament, davant la incomoditat d’algunes entitats amb la manifestació de les sis de la tarda, convocada per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, criden tothom a una concentració prèvia que, segons l’activista Irene Rivas, pretén ser un “espai de lliure expressió”. Tenen la sensació, ha afegit, que “l’expressió està una mica limitada, encotillada, dins la manifestació institucional”. A més, ha expressat Albareda, el Govern espanyol “té interès en demostrar l’existència de l’Estat espanyol a Catalunya”. De fet, finalment, esgrimint “raons de seguretat”, seran només 150 les persones de serveis d’emergència, Mossos i voluntaris que encapçalaran la manifestació. Per tant, entre la capçalera de la societat civil i les institucions hi haurà poca distància.

 

Des d’uns barris lliures d’islamofòbia

En sintonia amb amb la necessitat de fer una revisió sobre el model de convivència i de societat que estem construint i la preocupació expressada respecte les mostres d’odi, racisme i xenofòbia, expressada en el comunicat, el president de la CONFAV Jordi Giró ha insistit en la importància de treballar des dels barris i d’apostar menys per una “seguretat des del despatx” i més per “la inversió en servies bàsics socials, escoles i sanitat”. Així mateix, l’activista i membre de la comunitat musulmana Najat Kishou ha argumentat que volen ser a la manifestació per expressar el dol a les víctimes dels atemptats i per rebutjar qualsevol incident islamòfob.

L’activista i membre de la comunitat musulmana Najat Kishou ha argumentat que volen ser a la manifestació per expressar el dol a les víctimes dels atemptats i per rebutjar qualsevol incident islamòfob

Les entitats conviden a anar de blau a la manifestació -#anemdeblau- per omplir Barcelona amb una marea blava, com el color “de la mediterrània i el color que ens ha aglutinat per demanar vies segures per als refugiats”, ha explicat Pepa Martínez. El punt de trobada per a qui vulgui anar a la manifestació és a les 17h al Passeig de Gràcia amb carrer de Diputació. Al manifest, exigeixen de nou als governants que trenquin els acords amb governs opacs i autoritaris i obrin les fronteres per acollir la gent “que fuig del mateix que ha passat a Catalunya”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;