Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Airbnb envaeix les Pitiüses

Els grans comercialitzadors -qui gestiona més d’un habitatge destinat a lloguer turístic- representen un 61% de l’oferta d’Airbnb a les Pitiüses i concentren un 65% dels ingressos. Enfront del minoritari 39%, que tan sols ofereixen un habitatge per llogar on, com indiquen els col·lectius ecologistes, es troba bona part de la gent que lloga per complementar la renda.

Airbnb no paga impostos a les Pitiüses ni hi té cap persona treballadora, però el negoci que té a les illes és molt important. Segons les dades fetes públiques per Terraferida i GEN-GOB, la multinacional està facturant un mínim de 92,4 milions d’euros a les Pitiüses. Per una banda, a Eivissa, hauria ingressat un mínim de 87 milions d’euros, gràcies a les 248.529 pernoctacions registrades. I per l’altra, a Formentera n’hauria obtingut 5,3 milions d’euros, de 23.338 pernoctacions.

Airbnb no paga impostos a les Pitiüses ni hi té cap persona treballadora, però el negoci que té a les illes és molt important: está facturant un mínim de 92,4 milions d’euros

Els arxius d’Airbnb als que han tingut accés els dos col·lectius, han estat objecte d’anàlisi amb programari estadístic per extreure dades exactes sobre la tipologia dels allotjaments, noms dels comercialitzadors, facturació, nombre de pernoctacions, etc. A més, han obtingut dades de geolocalització (actualitzades a principis d’abril del 2017) que els han permès el·laborar un mapa interactiu amb tota l’oferta disponible a Eivissa i Formentera.
Líder dels lloguers turístics

Terraferida i GEN-GOB recorden que el lloguer turístic va més enllà d’Airbnb i posen els exemples de Wimdu, Homelidays o Interhome. Tot i així, és un mercat molt concentrat, encara que Airbnb el descrigui com “economia col·laborativa”. Mostra d’això és que les vint persones que tenen més allotjaments a Eivissa concentren el 19% de l’oferta. A més, els preus a l’illa són molt més elevats que a la resta i els preus mitjans pugen significativament en mans de grans comercialitzadors, que probablement concentren l’oferta de luxe.

El lloguer turístic fa molt de temps que existeix a Eivissa a través de les fórmules clàssiques, via particulars o inmobiliàries, però la plataforma Airbnb ha escampat el problema i ha fet que traspassi tots els límits. La falta de control permet a la multinacional aprofitar-se de la situació i obtenir grans beneficis, englobant gairebé tota la oferta de lloguers turístics.

El lloguer turístic ha fet incrementar la construcció a tot tipus de sòl i, això, ha provocat una gran pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra i els espais naturals

Els ecologistes alerten de les greus conseqüències que té aquest model de negoci sobre el territori pitiús. El lloguer turístic ha fet incrementar la construcció a tot tipus de sòl i, això, ha provocat una gran pressió sobre recursos bàsics com l’aigua, la terra i els espais naturals. En un espai limitat com és el de les illes, Airbnb contribueix a massificar-les més. S’incrementa el consum d’energia, es generen més residus, augmenten els cotxes de lloguer i es multipliquen les necessitats de mobilitat.
Contra el dret a l’habitatge digne

Una altra de les petjades que deixa la multinacional a tot el territori que trepitja és la gran escletxa social entre propietaris i no propietaris, i converteix l’accés a l’habitatge en una quimera per a milers de persones. El seu model imposa el preu dels habitatges la resta de l’any. La gent d’Eivissa i Formentera fa temps que pateixen greus problemes per accedir a un habitatge en condicions dignes i per a tot l’any. Airbnb fa augmentar el preu de les cases de compra i de lloguer i posa en qüestió la funció principal de l’habitatge: que la gent hi visqui.

El mobbing, o assetjament, immobiliari s’ha convertit en una pràctica molt comuna a totes les zones on es potencien aquests lloguers turístics. Hi ha un degoteig de casos de gent que es veu obligada a marxar de casa seva perquè sigui llogada a un preu molt superior. Altres persones residents han de patir els greus conflictes de convivència que genera la barreja d’usos residencials amb els turístics.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;