Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Del Quim a la Quima, de Woolf a Capmany

És difícil trobar un llibre que comenci amb una carta tan preciosa com la que dedicà Capmany a Virginia Woolf a l’inici d’aquesta novel·la. La carta té un motiu: dedicar-li l’obra, la qual la mateixa autora afirma que és un “calc” (que no plagi) d’Orlando, escrita per Woolf l’any 1928. “Imita sense escrúpols […]. Com més fidel siguis al model que estimes, més seràs tu mateixa”, li digué l’anglesa un dia, i Capmany ho va fer: gràcies a això –i a l’editorial Males Herbes, que ha reeditat aquesta genial novel·la de tall fantàstic– podem conèixer Quim/Quima i veure com transiten per més de 900 anys d’història.

Capmany, com feu Woolf en el seu dia, utilitza els canvis de gènere del personatge –que no es mor mai– per furgar en qüestions universals com la política, la història, la identitat o l’amor. És simptomàtic com apareix per primera vegada Quima, després que Quim s’hagi vist censurat per haver plorat en públic. Fastiguejat, renuncia al seu privilegi d’home de classe dominant i apareix una Quima a qui costarà acostumar-se “als sobreentesos, a les referències obscenes, al doble valor de les paraules, l’un d’ús corrent, l’altre sempre significant el sexe”.

L’obra és farcida de referències i reflexions al voltant del gènere (algunes dignes de llibres actuals sobre noves masculinitats): “Va perdre del tot aquella impressió de ser important. […] Aquest nou estat d’ànim que consisteix a acceptar que no ets el centre del món pot resultar desolador”, però Capmany també, i potser sobretot, posa l’ull a la identitat nacional i la llibertat de Catalunya ajudant-se del fil històric i les aventures que s’inicien l’any 1000 i que continuaran a través d’expedicions, la conquesta de les Illes, un naufragi amb Ramon Llull, la Guerra de Successió, converses amb Robespierre o les guerres carlistes i l’exili a Mèxic, per acabar tornant a la Barcelona de 1938. Escrita el 1966, és una novel·la que en ple 2018 és d’una actualitat sorprenent i ens ajuda a conèixer una mica més Capmany, autora a qui enguany se li dedica l’any amb motiu del centenari del seu naixement.

LLIBRE
Quim/Quima
Maria Aurèlia Capmany
Ed. Males Herbes, 2018

Article publicat al número 449 de la ‘Directa’

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;