Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Desnonen un home i el seu fill menor d'edat, exclosos de la Mesa d'Emergència de Barcelona

L'habitatge on vivia al barri de Sants no té cèdula d'habitabilitat perquè està registrat com a local, una circumstància que no li permet accedir a una alternativa habitacional per a famílies en situació de vulnerabilitat. La PAH Barcelona ha convocat una concentració i quatre persones han resistit dins la casa.

| Arxiu

Cap a les 11 del matí, els Mossos d’Esquadra han esbotzat la porta de casa l’Antonio al carrer Moianès 12 del barri de Sants de Barcelona. S’ha quedat al carrer amb el seu fill de set anys. Amb menys de 500 euros d’ingressos mensuals no ha pogut continuar pagant un lloguer de 460 i, després de dos intents anteriors, avui l’han desnonat. Fa temps que intenta entrar a la Mesa d’Emergència de l’Ajuntament de Barcelona, però li han denegat perquè l’habitatge on vivia fins ara no té cèdula d’habitabilitat i no està registrat com a habitatge, sinó com a local.

Amb el tràmit bloquejat, l’Antonio, tot i reunir els requisits econòmics i socials, no ha pogut accedir a una alternativa habitacional abans de quedar-se al carrer. Mentre un grup d’activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) protestava al portal de l’edifici, l’Antonio i quatre persones més resistien a l’interior de la casa. Tot i l’intent de bloquejar la porta amb mobiliari, agents de la unitat ARRO dels Mossos d’Esquadra l’han tirat al terra amb un ariet i han identificat les cinc persones. Carlos Macías, portaveu de la PAH de Barcelona, que era dins l’immoble, explica que quan s’han negat a abandonar la casa, els agents els han tret arrossegant-los pel terra. Ni serveis socials, ni Habitatge, com tampoc el servei de mediació de l’Ajuntament de Barcelona, s’han personat al desnonament.

L’ariet amb què els agents de la unitat ARRO dels Mossos d’Esquadra han esbotzat la porta de casa l’Antonio |Arxiu

 

No és el primer cas que topa amb el reglament de la Mesa d’Emergència. Precisament, resistint al portal, hi havia la Karima que ha estat quinze anys pagant el lloguer d’un habitatge sense cèdula d’habitabilitat, on viu amb les seves dues criatures menors d’edat. Amb la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) el 2012, van rescindir-li el contracte indefinit del local on, a més, havia invertit en obres. Tot i la seva insistència en quedar-s’hi, fins i tot pagant un lloguer més elevat, la volen fer fora. Ha estat fent els tràmits per entrar a la Mesa d’Emergència, però degut a la manca de cèdula en queda exclosa. Un cas similar és el de l’Enrique, que tot i que el jutge va reconèixer que el lloc on vivia era el seu “habitatge habitual”, per la mateix raó que l’Antonio i la Karima, no pot entrar a la Mesa.

Els habitatges que no compleixen el decret d’habitabilitat 141/2012 no es poden incloure al registre de la propietat com a habitatges. Per aquesta raó, Macías denuncia que han reclamat insistentment a l’Ajuntament que canvii el Reglament de la Mesa d’Emergència per no deixar persones en situació de vulnerabilitat, com l’Antonio, sense llar, però de moment no s’ha produït cap canvi. El Consistori ha explicat a la Directa que, finalment, li facilitaran ajudes per pagar un nou lloguer, que hauria de buscar en condicions econòmiques impossibles: sense nòmina i amb menys de 500 euros d’ingressos mensuals. En canvi, l’Antonio assegura que avui la treballadora social l’únic que li ha ofert és una pensió i que durant la darrera visita amb Serveis Socials van proposar-li que es busqués una habitació i l’ajudarien a pagar-la.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;