Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

‘Directa’ s’escriu en femení

Amb motiu de la vaga feminista del 8 de març, les dones de la Directa hem teixit el número que teniu entre els dits, per visibilitzar la presència que tenim dins del col·lectiu. Fotògrafes, redactores, il·lustradores, correctores, economistes, publicistes i totes aquelles que formen part de l’engranatge de la Directa i que fan possible tant la producció de continguts com el desenvolupament d’un entorn de cures.

El nostre propòsit, no del 2018 ni del 8-M, sinó fundacional, és que les dones, en la seva diversitat, s’expressin i hi siguin sempre. Lamentablement, ara mateix, explica la periodista Isabel Muntané, “les dones només apareixem com a subjectes de les informacions en el 28% dels casos”. No només es tracta d’assegurar-nos una perspectiva de gènere transversal en tots els continguts i la paritat en les fonts, sinó que el feminisme a la Directa recau també en tots els seus espais de participació i en la manera de relacionar-nos. Com a projecte, i des de l’ètica de la cura, no volem construir d’esquena a les bases materials i relacionals que sostenen la vida.

En el cooperativisme encara ens cal contagiar-nos molt més del feminisme, i en el periodisme encara podem fer molt més per denunciar i desmuntar la violència intrínseca del patriarcat. Queda un llarg camí per recórrer, però cada vegada som més. Com assenyala Yayo Herrero, assumim “la finitud del cos, la seva vulnerabilitat i les seves necessitats” per tal de situar la reciprocitat, la cooperació, els vincles i les relacions també al centre.

Sense la nosaltres la Directa no seria possible.


Més que mil paraules

Joana Biarnés i Florensa

L’actriu Rosanna Yanni pels carrers de Madrid l’any 1965. L’autora, considerada com la primera fotògrafa de premsa a l’Estat espanyol, va patir una forta hostilitat pel fet de ser dona en un món majoritàriament masculí. Va aprendre del pare, fotoperiodista esportiu, i va decidir ser fotoperiodista, forjant-se en l’espai més masculí: el futbol. Pionera i lluitadora, ha deixat un testimoni documental amb una visió única dels anys 50 i 60.

 

 

 

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!