Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El món ecologista i científic denuncia la passivitat institucional en la recuperació d'una roureda a l'Alt Maresme

Segons el 'Manual dels hàbitats de la Generalitat de Catalunya', el bosc mixt al·luvial de roure pènol, freixe de fulla petita i om, només es troba present a l'Alt Maresme | Xavier Romera

La roureda de Can Verdalet, situada al municipi de Tordera (Alt Maresme) ha patit durant setmanes una tala d’arbres que ha significat un impacte ambiental brutal en el seu ecosistema. El bosc, que destaca per la presència de roures pènols, presenta una composició única, ja que té una vegetació pròpia del clima atlàntic en plena zona de clima Mediterrani. La flora i la fauna de la roureda representen un hàbitat inexistent a cap més lloc de la península Ibèrica i, per això, forma part dels espais de protecció Xarxa Natura 2000 i del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN).

Malgrat l’alt valor ecològic, botànic i paisatgístic, a finals de març va transcendir una tala il·legal d’arbres que havia afectat sis hectàrees del total de divuit. Les altres dotze, a banda de desenes més que antigament havien estat incloses en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), també s’han vist afectades, ja que s’han obert camins nous a la roureda i s’ha assecat considerablement tot el bosc, fet que posa en perill la flora i fauna de Can Verdalet, ja que requereix un hàbitat humit per subsistir, segons que assenyalen diversos grups ecologistes.

El director territorial d’Agricultura a Barcelona, Josep Pena, aclareix que es va concedir un permís per a una tala al propietari d’una finca adjacent a Can Verdalet, en uns terrenys que no estaven dins del PEIN

Les actuacions, en un principi, van ser efectuades per una empresa privada en un espai en què no tenia autorització per fer-les. El mateix director territorial del departament d’Agricultura a Barcelona, Josep Pena, aclareix que es va concedir un permís per efectuar una tala al propietari d’una finca adjacent a la roureda de Can Verdalet, en uns terrenys que no estaven dins del PEIN. També apunta que es va fer una visita de camp amb el propietari per delimitar en quins espais podia efectuar la tala.

Les administracions i els moviments ecologistes es contradiuen

El 30 de març, Xavier Romera, membre d’Orchis (Naturalistes de la Selva i l’Alt Maresme) rep un avís perquè s’estan efectuant tales a la roureda. L’impacte de les actuacions a Can Verdalet, que inclouen el drenatge d’un bosc inundable, l’obertura de camins i la tala d’arbres centenaris, demostren que feia setmanes que s’estava actuant a dins de l’espai protegit pel PEIN. Malgrat el dany causat, Romera apunta que la via judicial “pot tardar anys a donar resposta” i que el que els hi interessa és “recuperar la roureda el més ràpid possible”.

Un mes després de les actuacions urgents pactades només ha començat la retirada de brancatge |Xavier Romera

Malgrat tot, el membre d’Orchis assenyala que, quan el dissabte 31 de març al matí va arribar a la roureda es va posar en va posar en contacte amb els agents rurals, que es van negar a anar a aturar la tala. Josep Pena assenyala que no li consta que hi hagués cap negativa per part del cos a acostar-se al bosc inundable. També apunta que van realitzar un primer informe en què assenyalaven que s’estava actuant en l’espai autoritzat i que va ser en un segon informe quan van detectar les irregularitats. Malgrat tot, Romera assenyala que, com que no es van atendre les seves peticions, el diumenge 1 d’abril va interposar una denúncia als Mossos d’Esquadra.

El dia 2 d’abril, diversos grups ecologistes –com Orchis, Depana, la Plataforma Preservem el Litoral, la Coordidinadora per la Salvaguarda del Montseny o l’Associació de Naturalistes de Girona– a banda d’entitats del món científic, com la Societat Catalana d’Herpetologia (dedicada a l’estudi de rèptils i amfibis) o la Fundació Andrena, entre d’altres, van fer pública una nota de premsa que denunciava la tala de Can Verdalet. A la vegada, també posaven sobre la taula el gran valor ecològic de la roureda, demanaven que es prenguessin les mesures necessàries per restituir els danys causats i que es treballés per evitar que en el futur es puguin repetir actuacions des del seu punt de vista tan perjudicials per al medi ambient.

Ja el 4 d’abril, després de la presència de diferents mitjans de comunicació a la zona, Romera assenyala que entre l’Ajuntament de Tordera, els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua i del Departament d’Agricultura van pactar un seguit de mesures urgents a aplicar la setmana següent la roureda. Les actuacions a realitzar, segons que explica, consistien a recuperar el nivell d’inundació del bosc per tal de preservar l’hàbitat existent, en tant que les espècies de la roureda necessiten un hàbitat humit per recuperar-se; tancar els camins i passos creats fruit de l’acció de la tala abans que es puguin consolidar i retirar manualment el brancatge més voluminós, però no pas els grans troncs, que podrien servir com a recurs tròfic per a les espècies protegides. Les mesures, segons Romera, les havien de dur a terme les brigades municipals.

Tant l’Ajuntament com la Generalitat aposten per obrir un expedient sancionador a l’empresa responsable de la tala. El tinent d’alcalde de Tordera, Josep Llorens, afirma que la sanció podria rondar els 150.000 euros

D’altra banda, tant l’Ajuntament com la Generalitat aposten per obrir un expedient sancionador a l’empresa responsable de la tala. El tinent d’alcalde de Tordera, Josep Llorens, afirma que la sanció podria rondar els 150.000 euros. Josep Pena, al seu torn, afirma que encara no es poden concretar les mesures, però que “no serà un expedient lleu”.

Un mes després de les actuacions urgents pactades només ha començat la retirada de brancatge, tal com apunta Josep Llorens. Romera puntualitza que, a més, la retirada la fa la mateixa empresa responsable de la tala – quan explica que van acordar que no se n’encarregués – i que ho fa fora dels terrenys de la Xarxa Natura 2000 i del bosc inundable, a la finca privada. D’altra banda, Josep Pena apunta que s’està treballant entre els departaments d’Agricultura i Territori, que té competències sobre la roureda de Can Verdalet en tant que forma part del PEIN. El director territorial d’Agricultura assenyala que els agents rurals ja han realitzat una avaluació de l’impacte de la tala.

Pel que fa a la data d’inici de la resta de reparacions, Pena assegura que no es troba en condicions d’afirmar quan començaran tot i que assegura que serà en un termini breu. L’alt càrrec de la Generalitat assenyala que cal deixar treballar els tècnics per trobar la millor solució possible. Tampoc descarta que els grups ecologistes puguin aportar “la seva expertesa i coneixement del territori en la solució”. Les declaracions concorden amb el comunicat del 30 d’abril dels grups ecologistes i del món científic que han denunciat la tala a la roureda. En la nota afirmen que es posen a disposició de l’Ajuntament de Tordera per assessorar-lo en el desenvolupament de les mesures pactades, a la vegada que insten a iniciar la reparació en menys d’una setmana.
Al mateix temps, Xavier Romera no dubta en afirmar que aniran fins al final i duran a term les accions que calgui per a recuperar la zona boscosa. També apunta a l’Ajuntament de Tordera, a banda dels agents rurals, Agricultura i Territori, com a principals responsables de la “destrossa a Can Verdalet”. Aquest activista considera que el consistori municipal no ha estat capaç de vigilar uns terrenys que són propietat seva.

Josep Llorens aclareix que l’Ajuntament tenia constància de l’existència d’un permís als terrenys del costat de la roureda. També explica que van parlar amb els agents rurals per tal de fer un seguiment de les tales. Malgrat tot, reconeix que no es van assabentar de les actuacions a l’espai PEIN fins que els agents rurals es van personar als terrenys i van emetre un segon informe que afirmava que s’havia afectat territori protegit. Llorens afirma que va ser a principis d’abril quan van tenir coneixement de les actuacions. Just quan ja hi havia una denúncia als Mossos d’Esquadra i els grups ecologistes havien publicat els fets en una primera nota de premsa.

Una joia botànica en risc

El comunicat del 30 d’abril dels col·lectius denunciants apunta que, tot i que la reparació de la roureda de Can Verdalet és llarga, sí que calen unes actuacions mínimes urgents. Xavier Romera apunta que, si no s’inunda ràpidament, el bosc “s’omplirà de bardisses i no d’espècies protegides”. El membre d’Orchis també es lamenta que no s’hagin aprofitat les pluges d’abril per re inundar l’espai. També conclou que espera que “es pugui arreglar a les bones”. Al mateix temps, recorda que tots els grups que estan pressionant les institucions per trobar una solució no busquen reconeixement personal ni de cap tipus, sinó poder recuperar un espai que és “la joia botànica de Catalunya”.

El valor Can Verdalet no recau només en la presència de roures pènols centenaris, que en la majoria de casos han estat talats, sinó en l’ecosistema que fa que hi pugui haver roures a escassos quilòmetres del Mediterrani

El valor de la roureda de Can Verdalet no recau només en la presència de roures pènols centenaris, que en la majoria de casos han estat talats, sinó en l’ecosistema propi que fa que hi pugui haver roures a escassos quilòmetres del Mediterrani. Segons el Manual dels hàbitats de la Generalitat de Catalunya, el bosc mixt al·luvial de roure pènol, freixe de fulla petita i om, només es troba present a l’Alt Maresme, de manera que la roureda és l’única mostra que existeix a Catalunya. A banda, presenta espècies de flora catalogades en perill d’extinció com el donzell d’aigua (senecio aquaticus). Aquesta catalogació comporta la prohibició de dur a terme actuacions no autoritzades que puguin destruir, mutilar, tallar o arrancar l’espècie, així com la comercialització o exposició de la planta, ni d’alterar-ne l’hàbitat on es desenvolupa.

Segons el ‘Manual dels hàbitats de la Generalitat de Catalunya’, el bosc mixt al·luvial de roure pènol, freixe de fulla petita i om, només es troba present a l’Alt Maresme |Xavier Romera

També han resultat afectades altres espècies de flora herbàcia i arbustiva com el ginebró, el càrex pèndul, el lliri groc o la moixera de pastor. Pel que fa a la fauna afectada, destaquen les onze classes d’amfibis que habiten Can Verdalet, com són els tritons palmats i verds, rèptils com la sargantana roquera o la serp de collaret i insectes com el cervol volador o l’escarabat rinoceront. A més, el drenatge de les bassetes i depressions inundables, s’ha produït en època de reproducció dels amfibis, que requereixen les zones humides per a la posta.

Malgrat tot, des de les administracions hi ha confiança en poder recuperar la roureda de Can Verdalet. Josep Pena, director territorial d’Agricultura, afirma que recuperaran la roureda, mentre que el tinent d’alcalde de Tordera, Josep Llorens, assegura que no “corren el risc de perdre l’hàbitat de Can Verdalet”. En la mateixa línia, l’activista ecologista Xavier Romera apunta que els danys causats també són reparables, però deixa molt clar que, des dels moviments ecologistes aniran “fins al final”. El membre d’Orchis alerta que no tenen la voluntat de “fer-nos propaganda com a entitats o posar una denúncia”, sinó que es recuperi l’espai. I conclou que els és igual que es recuperi perquè l’ajuntament “ho faci de bones o de males”. Un mes després de les tales i quan s’acosta l’època de menys pluges i més calor de l’any, no ha començat la recuperació de la roureda de Can Verdalet.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!