Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El no al Mur de l'AVE convoca 50.000 persones a Múrcia

Desenes de milers de persones, 50.000 segons l'organització convocant, van sortir al carrer dissabte passat a Múrcia per dir "no al mur" i exigir, una vegada més, que el tren d'alta velocitat arribi a la capital de la regió sota terra. "Que no volem mur" o "nosaltres per dalt, el tren per baix" van ser alguns dels lemes corejats en la convocatòria, que va partir del pont de San Jaime el Mayor, un punt emblemàtic per al moviment antimur de l'AVE i on s'han produït anteriors concentracions per demanar el soterrament de les vies de tren al seu pas per la ciutat al llarg dels últims trenta anys

Desenes de milers de persones, 50.000 segons l’organització convocant, van sortir al carrer dissabte passat a Múrcia per dir “no al mur” i exigir, una vegada més, que el tren d’alta velocitat arribi a la capital de la regió sota terra. “Que no volem mur” o “nosaltres per dalt, el tren per baix” van ser alguns dels lemes corejats en la convocatòria, que va partir del pont de San Jaime el Mayor, un punt emblemàtic per al moviment antimur de l’AVE i on s’han produït anteriors concentracions per demanar el soterrament de les vies de tren al seu pas per la ciutat al llarg dels últims trenta anys.

Tots els partits amb representació a l’Ajuntament a excepció del PP, associacions de mares i pares, sindicats, associacions veïnals i entitats culturals havien mostrat prèviament el seu suport a la convocatòria. Aquesta va començar a arrossegar polèmica després que diverses associacions empresarials i professionals de Múrcia es reunissin amb el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, per mostrar el seu suport al projecte actual. El pla ha trobat un mur de rebuig entre els veïns i veïnes, que s’oposen a l’arribada de l’AVE en superfície provisional fins que s’acabin les obres de soterrament.

El dia previ a la manifestació, representants empresarials van mostrar el seu suport al projecte actual en una reunió amb Foment

Per al president de la Plataforma Pro-Soterrament, Joaquín Contreras, aquesta reunió va ser “un intent barroer de canviar l’opinió dels murcians”. Contreras insisteix que es valori l’aposta de la Plataforma per utilitzar l’estació de Beniel, connectada amb la ciutat de Múrcia amb trens llançadora, mentre es du a terme el soterrament. “Hauran de valorar si prefereixen recolzar l’opinió d’una dotzena de persones relacionades amb les empreses o la de milers de veïns”, ha explicat a El Salto.

“Volen portar l’AVE com sigui per fer-se una foto de cara a les eleccions de 2019”, assegura Contreras, que creu que la manifestació de dissabte va ser “la major de la regió en democràcia”. La protesta va transcórrer sense incidents i, de nou, com en marxes anteiors, a ritme de Pink Floyd: 200 músics van interpretar una versió de la cançó “The Wall” que molts veïns ja coregen: “Ei, Múrcia, no més murs no / Soterrat el tren / per dalt hi vaig jo” .

El Govern regional no s’ha pronunciat de moment sobre la convocatòria de dissabte. Sí que ho ha fet l’alcalde de Múrcia, José Ballesta, que ha hagut de sortir al pas en una convocatòria amb mitjans de comunicació aquest dilluns. Ballesta va respondre a les preguntes dels mitjans que “no hi ha fractura” entre el veïnat i la classe política.

L’alcalde va dir també que traslladarà a la societat Múrcia Alta Velocidad, el consell d’administració de la qual que es reuneix aquest dilluns i que inclou a govern regional, Ajuntament de Múrcia, Foment i ADIF, els acords de l’últim Ple, quan es va aprovar una moció d’urgència per demanar que es doni prioritat al projecte de Beniel i que no es tanquin passos a nivell. La moció va tirar endavant amb els vots dels partits de l’oposició.

La plataforma assegura que les convocatòries diàries es mantenen, si bé es tracta de trobades promoguts per veïns i veïnes que la plataforma simplement tracta de coordinar, afirmen. El que sí que farà aquesta plataforma és acudir al lloc de reunió de la societat d’aquesta tarda.

Així mateix, preveu viatjar a Madrid l’octubre per demanar al Ministeri de Foment que es tinguin en compte les seves reivindicacions, i entre els seus plans hi ha també una visita al Parlament Europeu al novembre.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;