Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El pla urbanístic de Vallcarca entra en una cruïlla decisiva

| Victor Serri

Arriben moments decisius per la reconstrucció urbanística del barri de Vallcarca. En els darrers mesos s’ha donat un punt d’inflexió, ja que els passats 22 de març i 3 de maig es va realitzar l’aprovació inicial de la Modificació del Pla General Metropolità a la comissió d’urbanisme i al Districte de Gràcia amb l’abstenció de tots els grups municipals excepte el regidor de Demòcrates, la CUP-Capgirem Barcelona i Barcelona en Comú. Aquesta modificació del planejament vigent des de 2008 recull els criteris urbanístics de la Taula de Treball d’Urbanisme de Vallcarca integrada per entitats veïnals, polítics i tècnics i també els acords del procés de participació veïnal recollits al document d’autoria veïnal que va introduir millores a la proposta guanyadora del concurs d’idees convocat pel consistori el passat 2017.

Aquesta nova ordenació no comprèn tot l’àmbit de reparcel·lació, on també mantenen un rol important petits propietaris privats i sobretot la constructora Núñez y Navarro

En les darreres setmanes, en què es manté obert el període d’al·legacions a la reforma (fins al pròxim 22 de maig), s’han succeït reunions entre membres de l’assemblea de barri i dels partits polítics del Districte de Gràcia, que també faran les seves pròpies al·legacions. De tota manera, aquesta nova ordenació –en vies de ser aprovada definitivament– comprèn només una de les parts del barri sota afectació urbanística i no tot l’àmbit de reparcel·lació, on també mantenen un rol important petits propietaris privats i sobretot la constructora Núñez y Navarro.

El veïnat organitzat entorn de l’assemblea de barri ha insistit durant mesos en un replantejament conjunt de la nova planificació i en el mèrit d’haver incorporat aportacions per desbloquejar la situació urbanística, però de moment continua treballant amb assessorament tècnic per evitar major gentrificació i aconseguir que el nou planejament derivi en solucions les més satisfactòries possibles pel conjunt del barri. En aquest sentit, des de l’Assemblea de Vallcarca tenen molt present que els caldrà convèncer representants polítics i també agents privats per poder incloure més arguments abans de la tramitació del pla. La seva aprovació provisional es farà al juny en el marc del plenari de ciutat i des d’aquí la reforma es traslladaria a la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat per a la seva aprovació definitiva.

Reunió a tres bandes

Tot i que pot semblar insòlit que representants d’una constructora com Núñez y Navarro s’asseguin a parlar amb un veïnat combatiu com el de Vallcarca, el passat dijous es va produir una reunió decisiva –amb la mediació del Districte de Gràcia– que marca un punt i seguit en el desenvolupament urbanístic i la reconstrucció del barri.

Manifestació a Vallcarca contra la possible edicació del nucli antic per Nuñez y Navarro |Victor Serri

Després que en els darrers mesos s’hagin succeït múltiples reunions tècniques entre membres de Bagursa (Societat Municipal Barcelona Gestió Urbanística S.A) a l’ajuntament i al barri, aquesta és la segona vegada que es troben delegats de l’assemblea del barri i l’empresa per parlar obertament i compartir punts de vista sobre plànol. Els representants de Bagursa insisteixen a mantenir negociacions “d’acord amb la legalitat” coneixedors de la llarga trajectòria que ha tingut aquest procés urbanístic.

Núñez y Navarro considera que és excessiva la pretensió veïnal d’assegurar lloguers assequibles a una majoria plausible dels futurs habitatges de nova construcció

En els 190 habitatges que preveu construir Núñez y Navarro hi ha un primer edifici amb 16 habitatges a lloguer taxat de 3 a 5 anys, per sota del preu de mercat estipulat, que podria construir definitivament en el termini de 6 mesos o com a màxim un any. Fins ara la constructora s’ha limitat a acceptar propostes que arribaven del veïnat per modificar part de les seves promocions a la zona afectada urbanísticament, així com ha suspès contenciosos amb l’Ajuntament per arribar a una solució. Tanmateix, ara com ara consideren que és excessiva la pretensió que defensen veïns com el Jose i l’Albert, en el sentit de remarcar que volen lloguers assequibles a una majoria plausible dels futurs habitatges, que serveixi per marcar “una fita en la regulació de lloguers a Barcelona”.

Un dels representants de l’empresa Núñez y Navarro es defensava assegurant que el fet “que es dispari el preu del lloguer no és culpa nostra. Portem 70 anys a la ciutat i som dels primers promotors que han apostat pel lloguer als barris com Sant Andreu i Sant Martí”. I insistia dient que amb les noves construccions “volem revaloritzar la propietat d’aquells residents que ja estan vivint”.

Manifestació en defensa del barri de Vallcarca el passat 13 de maig de 2017 |Victor Serri

En el cas de Vallcarca, empresa i veïnat coincideixen en què l’administració hauria de jugar un altre paper més enllà de la seva voluntat actual de consolidar acords sobre plànol. Al seu torn, representants de Bagursa insistien que volen assegurar la integració de les noves promocions amb la tipologia dels edificis existents a través d’una modulació de les façanes i en l’àmbit de les volumetries dels nous edificis, així com vetllar per unes condicions dignes d’accés als nous habitatges.

Prerrogatives urbanístiques

L’actual Llei d’Urbanisme preveu una reserva a l’administració pública per intervenir en el mercat immobiliari, i de fet li correspon la facultat de decidir el model d’ordenació dels nostres barris i ciutats. A banda, la mateixa llei obliga a seguir un criteri de desenvolupament urbanístic sostenible que contempli mesures per evitar la dispersió, generar cohesió social i garantir la qualitat de vida d’aquells que hi viuen o hi viuran. Aquest està sent un argument recurrent en lluites veïnals com la de Vallcarca, que busquen que l’actual llei d’urbanisme incideixi de forma efectiva en les polítiques d’habitatge a la ciutat.

En aquest sentit, la proposta que es va preconfigurar al llarg de la trobada és que en les dotacions d’habitatge públic que es generaran amb la nova ordenació –que representen un 40% del total, 91 habitatges– s’estableixin criteris d’adjudicació responent a criteris transparents com l’arrelament de 2 anys al barri i l’establiment de contractes perllongats de 5 anys de lloguer sota l’auspici d’un registre imparcial, a més d’una reserva d’habitatge amb règim de cessió d’ús. Les pressions sobre les promocions privades continuen i tot i que es pretén acordar aquesta primera promoció de 16 pisos amb preu de lloguer regulat al carrer Farigola, caldrà reblar les condicions en una acta que el consistori es va comprometre a passar a les parts en un termini breu. En qualsevol cas, la reconstrucció urbanística de Vallcarca arriba a una nova fase amb alguns avenços, però tots els agents implicats assumeixen que s’hauran de tornar a veure les cares.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!