Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat de Llogaters mapeja més de 3.000 pisos de 10 empreses inversores a Barcelona

El Sindicat de Llogaters mapeja més de 3.000 pisos de 10 empreses inversores a Barcelona | Victor Serri

Mk Premium, Norvet, Optimum, Fundació Privada de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Norvet i Vauras són algunes de les principals empreses immobiliàries amb edificis sencers a la ciutat de Barcelona. És un llistat i mapeig de quinze societats que sumen més de 3.000 pisos i la majoria tenen conflictes oberts amb veïns i veïnes a qui no volen renovar contractes de lloguer o ho volen fer a costa d’un increment del preu inassumible. En el marc de la campanya #EnsQuedem, que han presentat avui a la Lleialtat santsenca, el Sindicat de Llogaters ha denunciat el marc legislatiu i “l’especulació” i s’ha compromès a lluitar amb totes les eines que estiguin al seu abast contra el que anomenen “desnonaments invisibles”. Moltes de les empreses assenyalades pel Sindicat de Llogaters també figuren en el mapa que la ‘Directa’ va començar a elaborar l’abril del 2017. El Sindicat ha fet una crida a l’organització per resistir davant els processos d’expulsió i pretén convertir-se en una força negociadora.

Encapçala la llista de propietaris verticals l’empresa dels germans Leyva Mk Premium. Especialment coneguda al districte de Ciutat Vella, l’empresa, segons les dades recopilades pel Sindicat, tindria 35 edificis sencers a la ciutat i un total de 325 pisos. Entitats i veïnat han denunciat en diverses ocasions que la immobiliària ha utilitzat mètodes de pressió i, de fet, el veí del carrer Lancaster del Raval Shiplu Ahmed va presentar una querella per coaccions contra Mk Premium el passat mes de juny.

Entre les que encapçalen el rànquing, també hi figuren societats com Norvet, que actualment té una querella interposada per l’Observatori DESC, acusada s’haver contractat l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa

Entre les que encapçalen el rànquing del Sindicat de Llogaters, també hi figuren societats com Norvet, que actualment té una querella interposada per l’Observatori DESC, acusada d’haver contractat l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa. Amb una vintena de blocs en cartera i 249 pisos, es tracta d’una societat administrada per l’empresari d’origen israelià Alon Ozer Yunger, que també figura com a administrador de nou empreses més dedicades al sector immobiliari amb seu a l’Estat espanyol. Entre les seves propietats hi destaca el bloc del carrer Aragó 477, on l’empresa ha deixat de renovar els contractes de lloguer i la PAH va recuperar set habitatges el passat mes de juliol.

Elix, amb 32 edificis i 351 immobles, també va ser objecte de protestes el passat mes de juliol. El Sindicat de Llogaters juntament amb Fem Sant Antoni van fer una visita a les seves oficines del carrer Permanyer per fer visible que ha expulsat veïnat de diversos immobles del barri, al carrer Parlament número 1-3 i número 4, Calàbria 3 o Tamarit 116.
Tres casos, tres barris

Durant la presentació de la campanya #EnsQuedem, han intervingut tres persones que estan patint processos d’expulsió a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aurora Fernández viu amb el seu company i la seva filla de dos anys al barri de Sants i el 26 de gener va acabar-li el contracte. La propietària es nega a renovar-lo si no accepta un increment de 200 euros. “Fa un any que per a mi va començar un malson: insults, trucades de números ocults, pressions…”, explica Fernández amb la veu trencada. Fins i tot, li han ofert diners per marxar del pis, però des de que va entrar en contacte amb el Sindicat té clar que no marxarà: “Vull un lloguer just i lluitaré fins el final”.

Al seu costat, Julio Jiménez parla en nom de les 150 veïns i veïnes del bloc de Sant Joan Despí. Tal i com va revelar la Directa, des de finals de 2016, una empresa controlada per una filial de Goldman Sachs, Pyrenees Acquisitions LTD, n’és la propietària i pretén apujar el preu dels lloguers entre un 40 i un 100%.

A la veïna del barri de Sants Aurora Fernández li demanen 200 euros més de lloguer al mes |Victor Serri

 

El darrer testimoni és un dels inquilins del carrer Pons i Gallarza de Sant Andreu de Palomar. Roger Ramírez explica que la nova propietat els ha ofert diners perquè marxin abans que acabin els contractes. A ell concretament, va explicar a la Directa, li oferien 30.000  euros: “no em surt a compte ni de conya, comptant els vuit anys que em queden de contracte a 800 euros mínim, a part de l’esquena que m’hi he deixat”.

El Sindicat de Llogaters ha deixat clar que volen ser un actor central en les negociacions col·lectives dels lloguers i asseguren que ja han aconseguit obrir alguns espais de diàleg amb algunes propietats. Actualment, acompanyen i donen suport a un centenar de casos i compten amb 1.100 afiliades. Convençudes que és necessari canviar el marc legal, donen suport a la proposta de Llei de la PAH al Congrés i a la moció per a l’increment d’habitatge social a Barcelona, que es discutirà el dia 23 de febrer al ple de l’Ajuntament.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;