Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat d'Habitatge de Sant Andreu recupera un edifici d'on havien expulsat les inquilines

| Gemma Garcia

Són cases antigues del barri de Sant Andreu de Barcelona que durant uns anys també van acollir una botigueta de material escolar a la planta baixa. Fa un any, quatre famílies van ser expulsades dels números 46, 48 i 50 del carrer Sant Sebastià, després que la propietat Habiclass es negués a renovar-los el lloguer. Avui, en roda de premsa, el Sindicat d’Habitatge de Sant Andreu, acompanyat per l’Obra Social Barcelona, ha anunciat que nou persones en situació de vulnerabilitat  -la majoria dones i dues criatures menors d’edat- han ocupat els habitatges.

“Comprem edificis, amb o sense inquilins. No ens importa l’estat de la finca ni la seva situació arrendatícia”. Aquest és el missatge de benvinguda que l’empresa Habiclass llueix a la seva pàgina web. A més dels tretze projectes realitzats, entre els que estan en curs -en procés de reforma- hi figura l’edifici del carrer Sant Sebastià.

Al número del costat, el 52, hi viu una dona amb una criatura de vuit anys i un home gran, que al febrer els van rescindir el contracte

Després d’un any buit, l’edifici s’ha ocupat, tot i que les finestres estan tapiades i fa uns dies que un grup d’operaris va entrar a la planta baixa per començar les obres. “Ens vam espantar”, explica Lia, una de les actuals ocupants. Assegura que estan disposades a establir un diàleg amb l’administració i la propietat, però que mentre no tinguin una altra opció, continuaran ocupant. Al número del costat, el 52, hi viu una dona amb una criatura de vuit anys i un home gran, que al febrer els van rescindir el contracte.

Després d’un any buit, l’edifici s’ha ocupat, tot i que les finestres estan tapiades i fa uns dies que un grup d’operaris va entrar a la planta baixa per començar les obres |Gemma Garcia

Enfront “l’expansió de l’especulació a l’àrea metropolitana”, Noemi, membre del Sindicat, ha defensat “l’autodefensa veïnal” per “sortir de l’aïllament”. No són les úniques cases de Sant Andreu que pateixen o han patit un procés similar. Un dels casos que s’ha fet públic i que va impulsar la creació del mateix Sindicat és el de la Pons i Gallarza i Renart, en mans de l’empresa Valmirnasa 2004.

Habiclass, administrada per Fernando Mur Capelo, està especialitzada en la compra, transformació i venda d’immobles, “amb el fi d’afegir valor”, asseguren. Els principals clients són tan particulars com “patrimonialistes” que busquen invertir.

Des de l’Obra Social Barcelona han volgut ser-hi per donar suport a l’organització veïnal i en defensa del dret a l’habitatge. En base a un informe que han elaborat, l’activista Llum ha recordat que el 68% de les ocupacions són de famílies i el 56%, dones.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;