Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Tribunal Europeu dels Drets Humans admet a tràmit la demanda del col·lectiu pensionista

El Tribunal Europeu de Drets Humans admet a tràmit la demanda del col·lectiu pensionista. El Col·lectiu Ronda va interposar una demanda per la pèrdua acumulada de poder adquisitiu que pateixen les pensionistes

| Victor Serri

El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) ha admès a tràmit la demanda interposada per la cooperativa d’assessoria jurídica Col·lectiu Ronda, en representació de Domiciano Sandoval, un dels rostres més visibles i populars de la mobilització pensionista. Després d’un mes i mig, el TEDH ha accedit a pronunciar-se sobre la situació de les jubilades a l’Estat espanyol: “Estem molt esperançats perquè només un 5% de les peticions que arriben a Estrasburg són acceptades”, explica Sandoval.

La Marea Pensionista ha portat a Europa la pèrdua acumulada de poder adquisitiu que pateixen les pensionistes i “les contínues vexacions” que han viscut les jubilades des del 2012, quan es va establir que l’actualització de l’import anual de les pensions no es regularia en relació a l’increment del cost de la vida (IPC). “Aquesta pràctica suposa una vulneració del deure d’elevar progressivament el nivell del règim general de la Seguretat Social i de no garantir una suficiència econòmica a les ciutadanes”, afirma el Col·lectiu Ronda, qui estima que les pensionistes han perdut una mitjana de 670 euros l’any en capacitat adquisitiva del 2010 al 2017.

El Col·lectiu Ronda afirma que una sentència favorable del TEDH obligaria al Govern espanyol a canviar la normativa i a garantir una protecció de les pensionistes enfront de la pèrdua de poder adquisitiu

La demanda elevada al TEDH responsabilitza l’Estat espanyol de la vulneració del Conveni 102 de l’Organització Internacional del Treball (OIT), del Conveni Europeu de Drets Humans, el Codi Europeu de Seguretat Social i la Carta Social Europea. En tots els casos, la normativa obliga els estats membres de la Unió Europea a garantir i preservar els ingressos de les pensionistes respecte a l’increment del cost de la vida. “En l’àmbit econòmic, no crec que tingui cap transcendència, però si la resolució és favorable, es demostrarà que l’Estat ha incomplert els tractats internacionals. Alhora, s’aportarà una injecció de moral a la lluita per unes pensions dignes”, argumenta Sandoval.

No és la primera vegada que Domiciano Sandoval porta davant dels tribunals el cas de les pensions. La primera demanada va iniciar-la al Tribunal Constitucional espanyol i va rebre el suport de 146 parlamentàries, però va ser desestimada sota l’argument que prescindir de la despesa per a les pensions afavoriria la sortida de la crisi.

El Col·lectiu Ronda afirma que una sentència favorable del TEDH obligaria al Govern espanyol a canviar la normativa i a garantir una protecció de les pensionistes enfront de la pèrdua de poder adquisitiu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;