Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Esperi el seu torn

Relat literari d'Asel Luzurraga publicat al llibre col·lectiu "Ametsen baratza" (L'horta dels somnis), un projecte artisticoliterari en protesta pel desallotjament del gaztetxe Sorgintxulo de Santutxu (Bilbao)

7:00. I’m a barby girl in a barby world… No, una estona més. Dos minuts, res més. Obrir els ulls. Aixecar-se. Les sabatilles. Escalfar el cafè. Torrades. Glop. Bon dia. Dutxa. Fa fred. Al carrer, 6º. Cel clar. Rentar-se les dents. Calçotets, pantalons grisos, mitjons grisos, samarreta, camisa blanca, corbata, jaqueta grisa. Una poma per esmorzar. L’informe. Fins ara. Bon dia. Les escales, cal moure les cames. Agur. Sí, fred. Bon dia, El Correu. Fins ara. El pla, l’Iraq… Bé, els han fet fora. Ja era hora. Així que era això. Ahir els cascos rojos. Així que els han fet fora. Ja els ha costat. Ordre. Fa falta ordre. Entren allà i creuen que és seu. Quina barra. Ordre. Tros de dropos. Okupar. No saben què significa, l’ordre. Vols una casa? Treballa i paga-te-la. El metro. Quina barra. Asseure’s. Aquest sí que té pinta de pidolaire. Un altre que vol viure gratis. La resta a pagar impostos i ells per la seva cara? Casc Antic. Així que s’estan al carrer. Bé. Fa falta ordre. Qui vol té la seva oportunitat. Que no hi ha diners? A viure amb els pares i buscar feina. També n’hi ha de protecció oficial. Li ha tocat a Kepa. Tocat… Bé, tenir contactes no és cap delicte. Uns 120.000 € per pagar. Barat. Abando. Es pot aconseguir una casa barata. 120.000 €. De protecció oficial. Hi ha oportunitats per a tothom. Espereu la vostra. Bé, que hi havia cultura al Gaztetxe. I qui la necessita, aquesta cultura? Hi ha molta cultura a Bilbao: Guggenheim, Euskalduna, Bilborock… Quan van tancar l’altre Gaztetxe també, tothom queixant-se. Ara digueu que l’ajuntament no ha ofert res. Moyua. Perdona. Tenim metro. Paguem impostos. Paga i en tindràs. Tindríem metro amb la feina que fan aquests, sí… Treballar. Hi ha feina. Ordre. Quin fred. 7:55. Cultura… Esperi el seu torn. Més cases que mai, de protecció oficial. Esperi el seu torn i pagui. Cases barates. 120.000-130.000 €. Hi ha casa per a qualsevol. Les hipoteques estan barates. Tipus d’interès baixos.

Treballi i esperi. Vagi als museus. Ja tenim cultura. Paga-la. Per això són els impostos. Nosaltres pagant i vosaltres gratis? Bon dia. De seguida tens el teu informe. Ho han tancat. Els han deixat al carrer. Ja era hora. Ordre una altra vegada. Feina, vacances, sou. El món té la seva lògica. Sí, senyor. Torracollons. Quin cap més torracollons. I m’ha hagut de tocar a mi. Tinc feina, no em puc queixar. Que les ETT també són dolentes? Tinc feina. Vosaltres, dropos. Excuses. Hi ha feina. També cases. Em tocarà aviat. Mentrestant amb els pares. S’hi menja bé. Amb aquest puto sou tampoc es pot demanar un palau. Quin cap més cabró, ell sí, una casa elegant. Qui té 500.000 €? Però n’hi ha de barates. 120.000 €, ha pagat Kepa. Quina sort. Ara ja poden treballar, aquests, també, buscar-se casa. Okupar… Ordre. El món té la seva lògica.

Queden lluny els concerts al Gaztetxe de Bilbao, el futbolí ronyós, Dipositi aquí el seu vot a la galleda blava del lavabo, Han tancat una altra okupa a Madrid. Un desallotjament, una altra okupació, El divendres r. i. p. i BAP!! en concert. Lluny. Eres jove, llavors. Ara, amb 35 anys, ets vell. Ja has oblidat tot això. Criaturades d’adolescents. Has crescut. Ara ets madur. Tu sí que ets torracollons. Estómac calent i cap fred. Estómac ple i cap buit. Espera el teu torn. Tindràs una sort de l’hòstia. 120.000 euros per un pis, quina ganga. Vés-te’n al Guggenheim, aquí hi tens cultura. El món té una lògica, sí, la lògica dels euros. Euroimbècil. L’habitatge, un dret? Un luxe? Ens han fet un favor de l’hòstia els que l’han convertit en un luxe. Ens n’ofereixen de protecció oficial. Polítics generosos, progres. Aquí tenim més cases de protecció oficial que enlloc! Que bons que són. Ens ajuden a mantenir les famílies unides molt de temps, no? Tant se val, Bilbao cada vegada és més bonic, cada vegada més bufó. Ple d’euroimbècils.

 

*Publicat el 2005 en el llibre col·lectiu Ametsen baratza (L’horta dels somnis), editorial Elea, projecte artisticoliterari en protesta pel desallotjament del gaztetxe Sorgintxulo de Santutxu, Bilbao.

Article publicat al número 438 de la ‘Directa’

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;