Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Estudiants i professorat associat contra la precarietat a la Universitat de València

Acte de presentació dels set eixos de la lluita feminista que protagonitzaran els dies previs al 8-M d'enguany | Rut Navarro

A les 7.30 h començaven els piquets a les facultats del campus de Blasco Ibáñez i de Tarongers de la Universitat de València. Estudiantes dels distints sindicats de la Universitat de València, Acontracorrent, el BEA (Bloc d’Estudiants Agermanats), el FEU (Front d’Estudiants Unificat), Gatzara, i el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans) han estat informant la resta de la comunitat universitària de la vaga i de la manifestació organitzada per al migdia, en la Facultat de Geografia i Història.

Sense cap incident s’ha aconseguit aturar algunes classes a ambdós campus; i poc abans del migdia ja hi havia grups d’estudiants concentrades al lloc de la convocatòria. Les raons: donar suport a l’Assemblea del PDI (personal docent i investigador) associat, que porta en vaga indefinida des del passat 29 de gener, per exigir millores a les seues condicions de treball, sota el lema “A igual treball, igual salari”. Però, també s’ha aprofitat aquesta jornada per reivindicar una educació pública, de qualitat i en català. Que no siga “precària”, ni “abocada a interessos privats”, ni que “expulse les alumnes amb alts preus de les taxes”, ni que reproduïsca “estructures patriarcals”,expliquen els sindicats d’estudiants al seu manifest.

 

Per a Juanan Pinero, estudiant de Ciències Polítiques i militant d’Acontracorrent, “les culpables de la situació a la qual s’ha arribat amb el PDI associat són el Rectorat de la UV, la Conselleria d’Educació i el Ministeri d’Educació”, que no actuat de manera resolutiva davant aquest conflicte, que també afecta les alumnes. Una idea compartida també pel moviment estudiantil que ha estat organitzant la jornada de hui.

Marta Gascó és estudiant de psicologia i militant del SEPC. Des del començament del segon quadrimestre del curs ha tingut una professora associada en vaga. “Ens ha estat enviat correus durant el temps que porten en vaga per donar-nos a conèixer la situació en la qual es trobava la negociació”. Una de les primeres coses a què es va comprometre, continua, era a “no examinar-nos de matèria que no s’havia impartit”.

L’Assemblea del PDI (personal docent i investigador) associat, que porta en vaga indefinida des del passat 29 de gener, per exigir millores a les seues condicions de treball, sota el lema “A igual treball, igual salari”

El passat 12 d’abril, el PDI associat va signar un acord amb el Rectorat de la Universitat per establir els serveis mínims, com “l’avaluació dels mòduls dels quals és responsable el professorat associat”, “la tutorització de treballs de fi de grau, treballs de fi de màster i pràctiques externes” i “la realització de serveis mínims d’atenció i orientació a l’estudiantat pel que fa a les condicions en què es realitzarà l’avaluació dels coneixements i competències necessàries per a aprovar les matèries corresponents”, tal com apareix a l’acord que signen la rectora, M.ª Vicenta Mestre, i el Comitè de Vaga.

 

Gascó explica que la professora en vaga que té aquest curs, des de la signatura dels serveis mínims, els ha posat cinc setmanes de classe, quan faran cinc pràctiques avaluables i els explicarà el més fonamental de la part teòrica, que a raó d’aquest acord, serà la seua matèria d’examen. Tot i això, la militant del SEPC pensa que “els serveis mínims estan obligant les participants a paralitzar la vaga”, perquè les obliga a pràcticament complir amb tot el que feien abans del 29 de gener.

El PDI associat de la Universitat de València, que representa un 30% aproximadament del personal docent de la UV, ha manifestat el seu agraïment a les estudiants per tot el suport que han rebut des que començaren la vaga, i especialment hui per l’organització de la manifestació. Pensen continuar endavant amb la vaga fins que es facen efectives les seues reivindicacions en matèria de salari, d’estabilitat contractual i de promoció interna a l’hora d’accedir a investigacions.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;