Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Funcionari de la presó Brians 1 agredint un intern: "Aquí mando yo y son mis cojones"

Un jutjat de Martorell condemna dos carcellers per maltractar un pres, tot i que ni la Direcció General de Serveis Penitenciaris ni la de la pròpia presó els hi han obert cap expedient sancionador i els mantenen treballant amb normalitat. Els carcellers van agredir l'intern amb guants i van etzibar-li frases com: "que mis cojones son los que mandan" i "aquí mando yo y son mis cojones", sense que ell pogués adoptar cap mesura de defensa, segons recull la pròpia sentència

| Brais G. Rouco

El jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Martorell condemna dos carcellers del centre penitenciari Brians 1, ubicat a Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat), a un mes i vint dies de multa a raó de set euros diaris com a autors d’un delicte de maltractament d’obra, contemplat per sancionar aquelles agressions que no produeixen una lesió definida com a delicte en el Codi penal. A més, els dos funcionaris de presons hauran de fer front a les costes del procés judicial i indemnitzaran la víctima amb una quantitat que es determinarà durant l’execució de la sentència per les seqüeles psicològiques que li han provocat.

El Centre per la defensa dels drets humans Irídia ha fet públic avui el contingut de la sentència, que es va dictar el 7 d’agost, mesos després de la vista oral. Els fets es remunten al matí del passat 1 de novembre de 2016, quan segons el testimoni del denunciant, ara avalat pel jutge, els dos funcionaris condemnats el van anar a buscar al pati, el van traslladar a una sala a l’interior del centre i, després de tancar les finestres, el van fer despullar i van colpejar-lo diverses vegades a la cara durant gairebé un quart d’hora. Els carcellers van agredir l’intern amb guants i van etzibar-li frases com: “que mis cojones son los que mandan” i “aquí mando yo y son mis cojones”, sense que ell pogués adoptar cap mesura de defensa, segons recull la pròpia sentència.

Els dos funcionaris condemnats el van anar a buscar al pati, el van traslladar a una sala a l’interior del centre i el van fer despullar i van colpejar-lo a la cara

El denunciant no va anar al metge el mateix dia dels fets perquè, segons va manifestar davant del jutge, “tenia por” i fins i tot un company seu va recomanar-li no anar-hi perquè t’hi has d’apuntar amb antel·lació i, segons va explicar al judici, “si estàs amb una cel·la i toques l’interfon el que et pot passar es que et donin una pallissa per molestar”. Aquest company de mòdul de l’agredit va declarar com a testimoni de l’acusació particular i va assegurar haver vist com se l’emportaven. Minuts després es va tornar a trobar amb ell al pati amb la galta vermella “a punt de plorar i molt cabrejat”. El jutge considera que la seva declaració va ser “coherent, sense contradiccions i aclaridora” i considera que el fet que la denúncia s’hagi mantingut fins i tot després de que la persona agredida hagi recuperat la llibertat elimina “la possible existència de motius espuris”.

Irídia no té constància que la Direcció General de Serveis Penitenciaris hagi obert cap investigació arran del procediment judicial i l’insta a obrir-ne un d’administratiu sancionador contra els dos funcionaris. A més, el Centre recorda que la sentència condemnatòria arriba després que el Director de Brians I, Joan Carles Navarro, els acusés, a Irídia i a l’Observatori del Sistema Penal i de Drets Humans de la UB, d’instar els presos a denunciar falsament els funcionaris.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;