Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Interns del CIE de Barcelona denuncien la Policia Nacional espanyola per maltractaments i vexacions racistes

Enèsima denúncia d’interns del CIE de la Zona Franca contra agents del Cos Nacional de Policia (CNP) espanyol. En aquesta ocasió, Tanquem els CIE i el Centre per la defensa dels drets humans Irídia qualifiquen els fets com a “molt greus” i asseguren que aquest episodi evidencia l’empitjorament de les condicions de vida dels reclosos “denotant l’extrema violència que comporten els mecanismes d’una política migratòria i d’una llei d’estrangeria profundament racistes”.

Una desena de membres de la Policia Nacional haurien comès reiterades agressions contra un grup d’una vintena d’interns

La denúncia presentada avui al Jutjat de Guàrdia fa referència a uns fets succeïts el passat 21 de setembre, quan una desena de membres de la Policia Nacional haurien comès reiterades agressions contra un grup d’una vintena d’interns. Segons consta a l’escrit tramès al jutjat, l’episodi es va produir al voltant de les sis de la tarda, quan segons el relat dels interns “estàvem esperant que els agents ens obrissin la porta des del pati […] de cop i volta, van obrir la porta molt agressivament i nerviosos, i van començar a agredir-nos fortament”.

Posteriorment, els policies haurien dividit el grup d’interns per conduir-los a diferents espais, alguns d’ells amb càmeres de videovigilància que podrien haver enregistrat part dels fets denunciats, tot i que en alguns casos els agents haurien apagat les llums per esquivar els enregistraments. Els migrants relaten a la denúncia com després de ser agredits van ser tancats durant tres hores a diferents espais del centre: “Van agredir-nos fortament al passadís que va entre la sala d’espera de mediació on ens van tancar posteriorment, i la sala de la Creu Roja i infermeria, de tal manera que encara s’hi poden veure restes de sang a terra I a les parets del passadís”.

És a partir d’aquest moment quan el relat dels denunciants esdevé més cruent. Els nois han assegurat als activistes de Tanquem els CIE i els advocats d’Irídia que els van portar individualment al lavabo, on no hi ha càmeres. En aquest punt del centre d’internament els denunciants afirmen que hi havia cinc agents amb porres: “Ens van obligar a despullar-nos i amb guants de plàstic ens van pegar, donant-nos cops de puny i cops de porra mentre ens cridaven i insultaven”.

“Ens van obligar a despullar-nos i amb guants de plàstic ens van pegar, donant-nos cops de puny i cops de porra mentre ens cridaven i insultaven”, asseguren els interns

Els interns afirmen que fins a la una de la matinada no els van portar al menjador per sopar i que un cop allà els insults racistes van continuar. Segons el seu testimoni van sol·licitar anar al metge, però no va ser fins a l’endemà quan van ser traslladats al servei sanitari del CIE, on els van ser negades proves com radiografies, no els van concedir visita amb un metge i no els van voler entregar l’informe d’assistència sanitària.

Tanmateix, aquest no va ser l’únic indret del CIE on s’haurien produït vexacions de forma simultània. Un altre dels grups en què van ser dividits els interns en un primer moment haurien estat desplaçats fins a les cel·les, on haurien estat forçats a despullar-se per fer “sentadilles” i ser colpejats amb les seves pròpies sabatilles. El relat compilat a la denúncia dóna tot tipus de detalls sobre els llocs on van transcórrer els fets i, en aquest darrer cas, descriu la responsabilitat en els fets del comandament del CNP “amb el cabell blanc i la barba blanca”. Asseguren que “podríem identificar sense cap mena de dubte els agents autors dels fets”.

Els denunciants afirmen que arran d’aquests fets “vam patir greus danys físics i psíquics” I expliquen “no podem dormir durant aquests dies, ja que estem terroritzats per por de patir represàlies”. Els joves són d’origen algerià i asseguren que aquest fet sumat a no parlar ni entendre el castellà fa que rebin “un tracte racista, ens insulten i ens humilien burlant-se de nosaltres i són els companys marroquins els que ens ajuden a saber el que ens diuen”.

Per tots aquests fets, el lletrat i la lletrada d’Irídia que signen la denúncia sol·liciten al jutjat que acordi incoar diligències per investigar aquests successos, que han estat acreditats amb diverses fotografies de les lesions provocades als interns. Marta Bolinches i Andrés García Berrio demanen de forma urgent que s’adopti la mesura cautelar de suspendre qualsevol ordre d’expulsió contra totes les persones perjudicades i els testimonis, que s’emeti un ofici a l’Àrea d’Assumptes Interns del CNP perquè entreguin les imatges enregistrades per les càmeres del CIE i identifiquin tots els agents actuants per citar-los a declarar en qualitat d’investigats.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;