Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La ferocitat de Despentes

Virginie Despentes escriu “per a les lletges, les velles, les camioneres, les frígides, les mal follades, les infollables, les histèriques, les tarades, per a totes les excloses del mercat de la tia bona”. Per a les losers de la feminitat –com diria Despentes–, però no només. Tal com ens recorda Maria Cabrera en el seu pròleg (L’Altra Editorial), no escriu per a un “auditori de vagines aplaudidores”. Escriu, i punt. I ho fa sense embuts ni pèls a la llengua. Escriu des de la provocació, situant-se als antípodes de la correcció política però també del feminisme mainstream, del feminisme que ven i ens reconforta.

 

Escriu des de la proletarietat de la feminitat, des dels marges, des de la incomoditat. El seu manifest feroç i mordaç s’escola entre les escletxes i les màscares, els imperatius, els silencis creuats i les paraules ben sonants, les censures i condescendències imposades. Les nostres sexualitats han estat confiscades i normativitzades: se’ns ha encasellat en les nostres identitats i dissidències. Despentes trenca amb totes les caselles, les esmicola. Les dinamita.

És Teoria King Kong un assaig, un manifest o una autobiografia? A partir de les seves vivències, Despentes aborda –de manera desacomplexada, sense circumloquis i entre rialles– temes com la violació, la prostitució o el porno. L’escriptora i directora de cinema francesa carrega la seva prosa d’anècdotes però també de frases de capçalera del postfeminisme, de retrets i preguntes sense resposta. Les seves paraules, viscerals i afilades, són dards. Dards que apunten directes al patriarcat i al capitalisme, els dos braços del mateix sistema opressor, però també al feminisme (o feminismes). Despentes carrega contra el feminisme que ven i està de moda, al de les frases i lemes de màrqueting en camisetes i comptes d’Instagram però també als carnets del feminisme. Els àngels de la llar wolfians no són els únics monstres que Despentes fa volar pels aires: la família, la maternitat, el treball de cures, el pudor, la feminitat, però també la virilitat i la masculinitat. A Teoria King Kong ho fa volar tot pels aires.
LLIBRE
Teoria King Kong
Virginie Despentes
Traducció de Marina Espasa
L’Altra Editorial, 2018
152 pàgines

Article publicat al número 451 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;