Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La mort d'un guàrdia urbà, sota sospita

Dos agents de la GUB a la Rambla de Barcelona | Arxiu

Dijous 4 de maig, sis de la tarda. Incendi en un bosc de Castellet i la Gornal, a la comarca de l’Alt Penedès. Un excursionista localitza un vehicle en flames en una zona muntanyosa a tocar del pantà de Foix, un indret deshabitat equidistant dels municipis de Vilafranca del Penedès, el Vendrell i Vilanova. S’hi desplaça un cotxe patrulla dels Mossos d’Esquadra i apaga el foc amb un extintor: al maleter troben el cadàver calcinat d’un cos humà. Agents adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Metropolitana Sud es fan càrrec de les indagacions, comproven el número de bastidor del vehicle i confirmen que és propietat d’un agent de la Guàrdia Urbana adscrit a la Divisió de Trànsit. Unes hores més tard els forenses de la policia catalana localitzen entre les restes calcinades una pròtesi idèntica a la que tenia des de feia anys a la zona de l’espatlla el propietari del vehicle. Malgrat els nombrosos indicis, caldrà el resultat de l’autòpsia i de les proves d’ADN perquè l’agent Pedro R.G. consti oficialment com una persona morta, per ara ostenta la categoria de “desaparegut”.

Malgrat els nombrosos indicis, caldrà el resultat de l’autòpsia i de les proves d’ADN perquè l’agent Pedro R.G. consti oficialment com una persona morta

A partir d’aquí s’obren diverses línies d’investigació. No consta cap antecedent històric d’un agent de la Guàrdia Urbana mort en circumstàncies tan estranyes, i el cas ha agafat major transcendència en saber-se alguns aspectes de la seva trajectòria personal i professional. Es dóna la circumstància que el policia en qüestió era l’actual parella sentimental d’una agent de la Guàrdia Urbana que des de fa set anys intenta portar a judici un sotsinspector del cos a qui acusa d’haver distribuït via correu electrònic una fotografia de tots dos mentre mantenien relacions sexuals quan eren parella. El passat 28 d’abril el jutjat penal 17 de Barcelona va convocar –per tercera ocasió– una vista oral, que va quedar suspesa a petició de la defensa, al·legant “indefensió” arran d’un canvi de qualificació de la Fiscalia. El sotsinspector Oscar S. –conegut com ‘el torpede’, per la seva afició a la natació– va seure a la banqueta dels acusats, mentre la seva exxicota es trobava asseguda a la banqueta de l’acusació particular, en companyia del policia que ara s’hauria trobat calcinat a tocar del pantà de Foix.

Una de les imatges d’aquella jornada fou l’arribada del sotsinspector a la Ciutat de la Justícia en companyia d’una vintena de guàrdies urbans que li donaven suport. “Es va generar malestar en la meva clienta, però no es va produir cap incident”, recorda l’advocat de la denunciant. A les portes de la sala de vistes, fins i tot, hi havia un intendent major de la Guàrdia Urbana, disposat a testificar a favor de l’acusat. En els últims anys Oscar S. ha ascendit meteòricament en la jerarquia del cos, passant d’agent a caporal i de sergent a sotsinspector. Per contra, la denunciant –parella del policia desaparegut, previsiblement mort– assegura haver patit pressions i certa marginació durant la seva batalla per fer justícia.

Fonts judicials consultades per la Directa assenyalen que “s’investiga tot l’entorn de l’agent, ara per ara desaparegut, i això inclou agents, perquè hi ha moltes relacions creuades”

Fonts judicials consultades per la Directa assenyalen que “s’investiga tot l’entorn de l’agent, ara per ara desaparegut, i això inclou agents, perquè hi ha moltes relacions creuades”. En relació al cos calcinat aparegut al Penedès, la primera a prestar declaració fou la parella sentimental de la víctima, que va explicar que dos dies abans de la localització del cadàver s’havien discutit, això sí, “una discussió habitual de parella, res excepcional, la seva relació era bona”, matisa l’advocat de la dona.

Per afegir-hi més elements de complexitat, Pedro R. va ser protagonista d’una polèmica actuació en el marc d’un control de trànsit a la carretera de l’Arrabassada. L’agent va agredir un motorista que prèviament s’havia saltat un senyal d’STOP, segons va quedar enregistrat per una càmera de la gossera municipal ubicada en el lloc de l’incident. Va ser apartat de funcions durant sis mesos arran d’un expedient obert per la Unitat de Deontologia i Afers Interns (UDAI) del cos. El judici no es va arribar a celebrar, després que el motorista retirés la denúncia. Un familiar del jove va assegurar que l’havien indemnitzat amb 5.000 euros a canvi de retirar l’acusació, un extrem negat per la defensa del policia oficialment desaparegut i oficiosament mort.

Fa quatre dies des de la localització del cadàver i les diligències d’investigació es desenvolupen amb total discreció. Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha fet arribar un missatge als regidors dels diferents grups municipals representats a la Comissió de Presidència, Drets de Ciutadania, Participació i Seguretat i Prevenció del consistori, on els fa saber que “el jutjat d’instrucció en funció de guàrdia ha decretat el secret de les actuacions, fet que comporta que es desconeixin els detalls de la investigació”. Malgrat tot afegeix que “aquella informació rellevant i que pugui ser comunicada els serà traslladada oportunament”. Tanca la missiva dient que “la Guàrdia Urbana i l’Ajuntament ofereixen la màxima col·laboració al cos de Mossos d’Esquadra i al Jutjat Instructor per tal d’esclarir aquests fets”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;