Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plantilla de neteja de l'aeroport d'Eivissa comença una vaga indefinida

La plantilla de neteja de l'aeroport d'Eivissa comença una vaga indefinida | Paola Garcia

La plantilla que KLE Servicios Integrales té a l’aeroport d’Eivissa, d’unes 40 persones, porta des de març sense cobrar les mensualitats i una paga extraordinària. Com a mesura de protestat els sidicats van convocar dues aturades de 24 hores els passats 28 d’abril i el 7 de maig. Davant la passivitat de l’empresa concessionària, AENA i l’administració pública, ara han decidit donar un pas més i convocar una vaga indefinida que va arrencar dimarts 16 de maig.

Les treballadores compliran els serveis mínims tot i afirmar que obliguen a oferir “més cobertura que un dia normal” i considerar-los “abusius”

Aquesta convocatòria es va ratificar en una assemblea convocada per CCOO a la seva seu, després de conéixer la imposició per part del Ministeri de Foment d’establir uns serveis mínims del 50% per les zones restringides (dins del control de seguretat) i d’un 25% a les zones d’arribades. Les treballadores ho consideren uns “serveis mínims abusius, amb més cobertura que un dia normal” segons una d’elles, però tot i així s’ha decidit “donar una lliçó” a AENA i complir-los.

Des del primer dia de la protesta la plantilla ja ha patit les primeres conseqüències d’aquesta mesura. Miguel Ángel Pardo, Secretari General de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO a Balears, afirma que “hi hagut molta pressió als serveis mínims i els treballadors han anat caient”. Dues de les treballadores de serveis mínims han hagut de ser ateses pels serveis sanitaris de l’aeroport.

La plantilla de neteja de l’aeroport porta tres mensualitats sense cobrar més una extraordinària |Paola Garcia

 

A les portes de l’aeroport, les treballadores en vaga rebien a la gent que passava per allà sota el crit “si no cobrem, no treballem” i envoltades per dues pancartes, una en castellà i l’altra en anglès, on deien que portaven tres mesos sense cobrar i demanaven ajuda.


Sense resposta d’AENA ni de l’administració

Els sindicats esperaven que després de conéixer la situació de l’empresa KLE, i davant l’amenaça de vaga, AENA els hi donés alguna explicació, però no ha estat així. Tan sols ha informat que en tres setmanes ja hi haurà una altra empresa cobrint el servei i això “és massa tard”, segons el Secretari General de CCOO, qui afegeix que “es pensen que això es solucionarà amb els serveis mínims i no és així”.

Durant la segona jornada de vaga, treballadors de Valoriza, empresa que s’encarrega del servei de recollida de contenidors fora de l’aeroport, s’han posat a fer la feina de les vaguistes

També critiquen la falta d’implicació de l’administració, tot i que la Vicepresidenta del Consell Insular, Viviana de Sans, i l’alcalde del municipi de Sant Josep (on es troba l’aeroport), Josep Marí Ribas, s’han presentat aquest matí per donar suport a les treballadores. Des de CCOO no ho veuen suficient: “sembla que no són conscients que els treballadors així no treballaran”. Pardo assegura també que estem davant d’un “conflicte d’emergència” i que “cada dia que passa, [les famílies] no tenen per menjar i d’això té part de culpa l’administració”. Aquesta setmana CCOO convocarà una altra assemblea per decidir les següents actuacions durant la vaga.

Dimecres al matí, quan s’iniciava la segona jornada de vaga, treballadors de Valoriza, empresa que s’encarrega del servei de recollida de contenidors fora de l’aeroport, s’han posat a fer la feina de la plantilla en vaga. Les treballadores han gravat vídeos i fer fotografies per denunciar-ho, s’han queixat a l’encarregada però no han rebut cap explicació. Sospiten que ha sigut una ordre del director d’AENA i confirmen que ahir a la tarda ja van intentar fer servir aquesta pràctica per sortejar els efectes de la protesta, però finalment van respectar la vaga i van marxar.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;