Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La plantilla del MACBA i l'Arxiu Històric de Barcelona suma mig mes en vaga indefinida contra la subcontractació

| Sergi Pujolar

La vaga indefinida que mantenen les plantilles del MACBA i l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona des del passat 16 d’agost no sembla tenir un final pròxim. El personal, subcontractat per l’empresa Serveis Educatius Ciut’Art, fa més de dues setmanes que es va plantar en protesta contra les condicions dels nous plecs elaborats i presentats per l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci MACBA (integrat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Fundació Museu d’Art Contemporani de Barcelona) el passat 21 de juliol. Aquesta nova licitació suposaria, segons afirmen les treballadores, un empitjorament de les seves condicions laborals, ja que no contempla la subrogació total de la plantilla sinó només d’aquelles persones amb un mínim d’un any d’antiguitat i, a més, implica reduccions significatives de les jornades de treball i, en alguns casos, una revisió a la baixa de les categories laborals.

El comitè de vaga quantifica una reducció del 41% del pressupost pels dos serveis de recepció i atenció al públic i de les visites comentades, tallers i altres projectes educatius del MACBA. L’import net de les dues licitacions suma 376.034 euros, mentre que al plec anterior el pressupost era de 640.869 euros.

A la vaga s’hi han sumat tots els equipaments amb personal subcontractat per Serveis Educatius Ciut’Art

En el cas de l’Arxiu Històric, la vaga ve motivada especialment per una rebaixa en els plecs de la categoria laboral de “recepcionista i venedor d’entrades” al personal que, en realitat, s’encarrega de les tasques d’enregistrament, enquadernació, restauració i digitalització de documents, entre d’altres. Aquestes tasques no queden recollides i, per tant, això vindria associat a unes condicions salarials inferiors.

En el cas de l’Arxiu Històric, la vaga ve motivada especialment per una rebaixa en els plecs de la categoria laboral de “recepcionista i venedor d’entrades” al personal que també s’encarrega de les tasques d’enregistrament, enquadernació, restauració i digitalització de documents |Arxiu

A la vaga indefinida en aquests dos centres, cal sumar també les aturades parcials a tots els equipaments amb personal subcontractat per Serveis Educatius Ciut’Art (Fundació Miró, Fundació Tàpies, Monestir de Pedralbes, Museu del Disseny, Museu de la Música o la Virreina). S’han realitzat ja tres jornades de vaga el 16, 23 i 24 d’agost i han convocat una nova aturada pel 7 de setembre. Amb aquesta mobilització, les treballadores demanen el compliment del conveni del sector després que el conveni de l’empresa, en el qual ja havien reclamat prèviament algunes millores, hagi caducat.

MACBA i ICUB no entren a negociar

Com ha succeït en anteriors conflictes laborals en equipaments culturals amb serveis externalitzats, ni l’ICUB ni el MACBA han volgut exercir fins al moment d’interlocutors directes amb les vaguistes, ja que consideren que és l’empresa subcontractada la que ha de fer aquest paper. El dilluns 28, ICUB i MACBA van assistir per primera vegada a una reunió entre el comitè de vaga i Ciut’Art, convocada per Inspecció de Treball, però en qualitat de part afectada, no com a agent implicat en el conflicte i, per tant, no van exercir cap rol negociador com demanden les treballadores.

Segons fonts de Solidaritat i Unitat dels Treballadors (SUT), sindicat majoritari al Comitè d’Empresa del MACBA amb vuit de nou representants, la posició del centre cultural de rentar-se les mans en el conflicte és una manera d’eludir les seves responsabilitats, ja que en aquest cas, el mateix MACBA ha elaborat els plecs de licitació. A més, en casos anteriors com la vaga indefinida realitzada pel personal d’acomodació de l’Auditori i el Liceu l’any 2015 –que va durar dos mesos-, tant representants del Liceu com el gerent de l’Auditori, Valentí Oviedo, actualment gerent de l’ICUB, van participar de les negociacions i van signar l’acord final de vaga. El MACBA, en un comunicat emès el passat 22 d’agost, reitera que els plecs de la licitació compleixen les condicions recollides a la Guia de Contractació Pública i Social, aprovada per l’Ajuntament de Barcelona, i insta les vaguistes a impugnar-los via recurs potestatiu de reposició.

La direcció del MACBA, després d’una setmana de tancament del centre, ha decidit deixar passar les persones visitants de franc, la qual cosa li ha suposat, segons assegura, prop de 80.000 euros de pèrdues

El comitè de vaga, per la seva banda, demana que s’anul·lin les noves licitacions, que es mantinguin les jornades i tots els llocs de treball i en última instància, i com a motiu de fons, rebutja el model de subcontractació de personal als equipaments públics i en reclama la contractació directa. La direcció del MACBA, després d’una setmana de tancament total del centre a l’inici de la vaga, ha decidit deixar passar les persones visitants de franc, la qual cosa li ha suposat, segons asseguren, prop de 80.000 euros de pèrdues des de l’inici de l’aturada indefinida. En el cas de l’Arxiu Històric, els serveis de consulta de documents i reproducció es mantenen tancats per la vaga.
 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;