Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ajuntament de Barcelona atura les obres de rehabilitació de l'empresa inversora Norvet per vulnerar la llei

| Victor Serri

L’empresa inversora Norvet va realitzar fins a una vintena de comunicacions d’obres menors de l’edifici del carrer Murillo 12 del barri del Poble-sec de Barcelona, on encara hi resisteixen dues famílies. Entre altres, rehabilitació dels espais comuns, de la façana principal i de tots els habitatges llevat del pis on viu Feliciano Esteves amb els seus dos fills menors d’edat. Així és com la propietària s’havia estalviat sol·licitar la llicència d’obra major per rehabilitació integral de l’edifici. Arran d’una inspecció municipal, l’Ajuntament ho ha pogut acreditar i ha anunciat que atura les obres.

La mesura dóna un petit respir a Feliciano Esteves, que ha viscut més de deu anys al pis, però que des del mes de juliol, quan va finalitzar el seu contracte de lloguer, està amenaçat de desallotjament. “M’agradaria aconseguir un pis per deixar de patir”, explica. Fins ara, ha estat sofrint el soroll, la runa i la pols de les obres, i denuncia que, fins i tot, han desbaratat el seu balcó i alguna de les seves finestres. Les reformes que ha anat desenvolupant Vertice Nedax de Norvet pretenen convertir l’edifici en pisos de luxe, però per fer-ho, s’ha saltat la llei. Amb els anomenats “assabentats” – les comunicacions-, l’obra es pot iniciar automàticament, que és el que ha fet la propietària, però per obtenir la corresponent llicència d’obres, cal que un arquitecte elabori un projecte i al mateix temps, hi ha una supervisió tècnica des del Consistori. A més, la llei del dret a l’habitatge 18/2007 obliga l’empresa a determinar les repercussions de les obres sobre les inquilines i oferir un allotjament provisional.

La llei del dret a l’habitatge 18/2007 obliga l’empresa a determinar les repercussions de les obres sobre les inquilines i oferir un allotjament provisional

La del carrer Murillo no és l’única irregularitat en què està implicada Norvet. El passat mes de novembre, l’Ajuntament ja va suspendre unes altres obres del carrer Aragó 477 per haver tramitat 25 comunicats que amagaven la rehabilitació de l’edifici. En aquest bloc encara hi viuen inquilines, a més de famílies reallotjades per la PAH i, per tant, amb la llei a la mà, l’empresa els hauria d’haver ofert un reallotjament provisional. Paral·lelament, al carrer Poeta Cabanyes 33, precisament l’obra que el Sindicat de Barri de Poble-sec va ocupar el 23 de gener per evitar el desnonament de Feliciano Esteves, Norvet no ha pagat les taxes i impostos pertinents per l’enderroc. Per aquesta raó, el Consistori ha anunciat l’obertura d’un expedient sancionador.

Fa temps que el Sindicat de Barri de Poble-sec denuncia les pràctiques de Norvet i, precisament, subratlla Esteve, és “gràcies a la lluita amb què hem posat en el punt de mira l’empresa”, que l’Ajuntament, finalment, ha inspeccionat algunes de les seves propietats. Esteve lamenta però que arriba tard, perquè Feliciano Esteves, en aquests moments, té el contracte rescindit i, per tant, queda més desprotegit. El Sindicat ha impulsat una denúncia contra l’empresa Vertice Nedax, per coaccions. Segons l’escrit, el març del 2017 van començar les obres per a la rehabilitació de l’edifici, “fent impossible l’accés a la finca” i al seu propi habitatge. A més, Esteves relata que se li ha tallat parcialment el subministrament d’aigua. A la situació, s’hi suma el deteriorament de sostres i terres, segons l’afectat, “conseqüència de les obres efectuades als pisos adjacents”.

Fa temps que el Sindicat de Barri de Poble-sec denuncia les pràctiques de Norvet i, precisament, subratlla Esteve, és gràcies a la lluita que l’Ajuntament, finalment, ha inspeccionat algunes de les seves propietats

Amb tot, el director executiu i administrador únic de Norvet, l’empresari d’origen israelià Alon Ozer Yunger, administrador de nou firmes més dedicades al sector immobiliari, és objecte, juntament amb Desokupa, d’una querella. En fase d’instrucció encara, l’Observatori DESC va interposar-la arran del desallotjament de l’antiga casa okupada Can Dimoni, perquè l’empresa d’Ozer Yunger, propietària aleshores, és qui presumptament va contractar l’empresa de desallotjaments extrajudicials.

Alhora, Norvet no és l’única que ha comès irregularitats. Fa uns dies, l’Ajuntament de Barcelona també va detectar un cas similar al del Poble-sec, al barri del Clot. En aquest cas, es tracta de l’empresa Sort Bwok SL, propietat de Guo Aimin Wu, que estava realitzant una remodelació de l’edifici del carrer Consell de Cent 609, fins i tot incrementant el volum del bloc, sense haver sol·licitat la llicència corresponent. El Districte, a qui només constaven dos comunicats i 4 assabentats, ha precintat l’edifici i assegura que iniciarà un procediment sancionador. L’empresa tot i que, segons dades del registre de la propietat, consta com a inactiva, concentra 1,4 milions d’euros en actius immobiliaris.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;