Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Audiència de Barcelona condemna un mosso per bufetejar un home l'any 2012

L’agent dels Mossos d’esquadra Antonio Garcia Morales, amb Targeta d’Identificació Policial 10.497, ha estat condemnat a 6 mesos de presó, una inhabilitació de dos anys i a pagar una suma compensatòria de 2.090 euros per un delicte d’atemptat contra la integritat moral. Segons el document judicial, l’1 de maig del 2012, a l’alçada de la plaça Goya de Barcelona Garcia Morales va propinar dos clatellots a David Guàrdia, un veí de Barcelona que es dirigia a la manifestació vespertina organitzada amb motiu del Dia Internacional del Treball. Aquest fet va motivar la denúncia, l’obertura del cas i la recentment publicada sentència.

Segons el document judicial Garcia Morales va propinar dos clatellots a David Guàrdia, un veí de Barcelona que es dirigia a la manifestació organitzada amb motiu del Dia Internacional del Treball

Guàrdia es trobava amb un grup d’amics quan tres d’ells van ser requerits per identificar-se per part dels mossos d’esquadra, que aquell dia havien desplegat un operatiu especial amb motiu de l’1 de maig. El denunciant va demanar un dels policies que s’identifiqués ell també, ja que no portava el TIP en un lloc visible com imposa la llei. El mosso Garcia Morales –amb passamuntanyes i sense cap identificació visible– li va reblar la primera clatellada, que li va trencar les ulleres. Tot “sense que quedés degudament acreditada una actitud agressiva per part de Guàrdia”, segon recull la sentència de la secció novena de l’Audiència de Barcelona i en contra del que deia la declaració dels policies, que asseguraven que Guàrdia s’havia dirigit a ells de manera vioelnta.

Segons la versió de l’acusació particular, corroborada pel tribunal, el mosso va conduir Guàrdia a l’espai que quedava entre dues furgonetes i allà el va colpejar de nou, un fet que quedava enregistrat en vídeo gràcies a un veí de la zona. Aquest vídeo, publicat als mitjans de comunicació, ha sigut una de les proves principals del judici.

Per tots aquests fets, tant el ministeri Fiscal com el demandant demanaven una condemna per un delicte contra la integritat moral i una falta de maltractament d’obra. L’acusació particular també apuntava a un delicte per detenció il·legal. Finalment, l’Audiència ha condemnat Garcia Morales pel delicte d’atemptat contra la integritat moral i ha desestimat les altres peticions. Des del moment que es va fer pública la gravació de l’agressió, l’agent va ser apartat de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra, la unitat on desenvolupava les seves funcions, pels seus superiors.

La sentència “dóna un missatge clar de no impunitat, no només a l’agent condemnat, sinó a la resta del cos. Es tracta d’un delicte molt greu que formava part d’una època concreta”, expliquen des del centre Iridia

La sentència “dóna un missatge clar de no impunitat, no només a l’agent condemnat, sinó a la resta del cos. Es tracta d’un delicte molt greu que formava part d’una època concreta, la de Felip Puig, especialment dura pel que fa a la repressió”, expliquen des del Centre per la defensa dels drets Humans Iridia, un col·lectiu que ha fet seguiment de tot el cas junt amb l’advocada de David Guàrdia, Begoña Casado.

Un dels fets destacables de la sentència són els dubtes del tribunal respecte als testimonis dels mossos, que posa en qüestió el principi de veracitat policial. L’Audiència de Barcelona “aprecia versemblança” en el testimoniatge de l’acusació, mentre que troba moltes contradiccions a les declaracions dels policies, un fet que no és habitual en els procediments judicials que afecten agents de seguretat, segons explica el Centre Iridia. És dona la circumstància que un dels testimonis presentats per l’acusació és Eulàlia Reguant, que es trobava en el lloc dels fets i que actualment és diputada de la CUP al Parlament de Catalunya.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;