Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ertzaintza aplica la llei mordassa contra el mitjà de comunicació basc Hala Bedi

602 euros del multa que no estan disposats a pagar. Aquesta és la sanció que el Gobern Basc, en nom del seu Director de Coordinació de Seguretat, vol imposar a la ràdio lliure de Vitòria-Gasteiz Hala Bedi, amb 34 anys de trajectòria comunicativa a la província d’Àlaba. Per fer-ho s’han valgut de la Llei orgànica 4/2015 de protecció de la seguretat ciutadana, àmpliament coneguda com a llei mordassa.

Coneixedors del que anava a succeir, dos periodistes d’Hala Bedi esperaven aquell matí l’arribada de l’operatiu que havia de tallar la llum, per poder informar des de dins del cordó policial 

El motiu és la cobertura informativa que un periodista del mitjà va fer durant el passat 18 de maig, dia en el que un equip de tècnics d’Iberdrola i un nombrós contingent de l’Ertzaintza (policia autonòmica basca) van irrompre al barri autogestionat d’Errekaleor per tallar la llum del veïnat. Coneixedors del que anava a succeir, desenes d’habitants del barri i dos periodistes d’Hala Bedi esperaven aquell matí l’arribada de l’operatiu, les primeres per resistir, els segons per informar.

Els i les periodistes que van arribar més tard, un cop la policia començava a retirar una per una les persones que formaven un mur humà per protegir el quadre general d’electricitat del barri, van haver de fer el seguiment des de l’altra banda del cordó policial perquè l’Ertzaintza els va impedir l’entrada al barri. D’aquesta manera, només Hala Bedi va poder documentar el que succeïa durant la intervenció policial.

L’expedient sancionador afirma que el periodista “va depassar una cinta que servia de cordó policial i es va abalançar, escometent amb força, contra una línia d’agents”

 

Aquell mateix dia el mitjà ja va denunciar que agents antidisturbis havien trencat el telèfon mòbil amb el que dels seus periodistes informava. Per aquest motiu, el comunicador va requerir al policia que l’hauria colpejat la seva identificació, després de mostrar-li l’acreditació de premsa. En aquell moment el policia li hauria sostret el carnet per prendre-li la filiació, als temps que li reblava: “Sabem qui sou, sabem que sou de l’entorn radical”.

Hala Bedi ha anunciat que no pagaran la multa: “En la mesura que es tracta d’una llei injusta, creiem que tenim legitimitat per desobeir-la”

Dos mesos i mig després d’aquest incident, les membres d’Hala Bedi amb rebut amb estupefacció la multa i el col·lectiu ha anunciat que no la pagaran: “En la mesura que es tracta d’una llei injusta, creiem que tenim legitimitat per desobeir-la”, afirmen en un comunicat. L’article que se’ls aplica és el 36.6, que fa referència a la desobediència o la resitència a la autoritat o als seus agents en l’exercici de les seves funcions.

L’expedient sancionador afirma que el periodista “va depassar una cinta que servia de cordó policial i es va abalançar, escometent amb força, contra una línia d’agents”. En canvi, Hala Bedi titlla l’argumentari de “mentides de les que a més a més no tenen proves”, al temps que expliquen que les seves proves estaven “al mòbil que la Ertzaintza ens va trencar i no hem pogut recuperar els arxius”. Per aquest motiu conclouen que aquesta és “una mesura injusta amb l’objectiu d’ocultar els abusos policials”.

Aquesta és la segona ocasió en què un periodista basc és multat per la llei mordassa; El primer va ser Axier López del mitjà Argia, qui va ser denunciat pel Delegat del Govern espanyol

Aquesta és la segona ocasió en què un periodista basc és multat per la llei mordassa. El primer va ser Axier López del mitjà Argia, qui va ser denunciat pel Delegat del Govern espanyol per difondre a Twitter imatges d’un operatiu de l’Ertzaintza per detenir un jove de l’esquerra independentista al municipi d’Eibar. Finalment, dies abans que el cas arribés als tribunals, la multa va ser anul·lada per “defectes de forma“.

Argia ha recomptat més de 8.000 multes interposades per l’Ertzaintza via llei mordassa els anys 2015 i 2016. Tot i que el PNB (partit de govern) va donar suport a l’aprovació per part del parlament basc d’una moció sol·licitant que no s’apliqués aquesta polèmica llei, des de la votació del 28 de juny de 2016 fins a finals de l’any passat el Departament de Seguretat que dirigeixen va tramitar 577 expedients sancionadors més. Davant d’aquesta darrera sanció, la primera de l’Ertzaintza contra un periodista, Hala Bedi anuncia que emprendrà un procés jurídic per tombar-la.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;