Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Edificis amb 'bitxo': objectiu prioritari de la inversió especulativa

Bitxo o cuques són els qualificatius emprats en l’argot immobiliari per referir-se a les llogateres d’un bloc de pisos. “Comprem edifici amb bitxo”, es pot llegir en els anuncis d’alguns portals del sector. Les finques amb llogateres es venen per sota del preu de mercat –la rebaixa pot arribar al 50%–, i és per això que són un atractiu per a empreses especialitzades en buidar-los d’inquilines, rehabilitar-los i vendre’ls com a pisos de luxe. A la ciutat de Barcelona cada cop són més els barris afectats per aquest tipus inversió –Raval, Gòtic, la Ribera, Poble Sec, Poblenou, Sant Antoni, Hostafrancs o la Barceloneta, entre d’altres. Com a conseqüència, també cada vegada més veïnat comença a organitzar-se en plataformes que volen fer real un lema compartit “no ens faran fora”.

Mitjançant una extensa recerca al registre de la propietat la Directa ha pogut determinar la titularitat de 76 immobles de la ciutat de Barcelona recentment adquirits amb l’objectiu majoritari de fer-hi pisos de luxe. Són en mans de 22 societats mercantils. Es tracta de fons d’inversió o d’empreses inversores especialitzades en la rehabilitació. A partir de les dades, s’ha creat un mapa col·laboratiu, que es pretén ampliar a partir de noves informacions que les lectores ens facin arribar –mitjançant l’etiqueta #LlogateresEnPerill–, un cop contrastades i verificades. A les fitxes del plànol hi consta: nom de l’empresa titular, adreça de l’immoble, administradors i principals vincles financers. Cal destacar que quatre de les societats pengen d’empreses matriu establertes a paradisos fiscals: Luxemburg, Malta, Illa de Man (Regne Unit) i Hong-Kong.

A partir de les dades, s’ha creat un mapa col·laboratiu, que es pretén ampliar a partir de noves informacions que les lectores ens facin arribar –mitjançant l’etiqueta #LlogateresEnPerill–, un cop contrastades i verificades

A l’edició 429 de la Directa en format paper ampliem aquesta informació amb un extens reportatge de la secció “A Fons” que titulem “Inversions que fan fora el veïnat”. Hi donem veu a tothom: inquilines afectades per l’amenaça d’expulsió o per l’increment del preu del lloguer, empreses inversores –algunes no han volgut parlar–, administracions públiques i expertes del sector de l’habitatge. Tanquem el dossier de vuit pàgines posant el focus en les mobilitzacions. L’Observatori DESC, l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, el col·lectiu Desllogades o el Sindicat de Barri del Poble-sec concreten els punts en comú de la seva lluita, així com les diferents estratègies per aturar la nova bombolla especulativa que afecta la ciutat de Barcelona.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;