Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les encausades per l'ocupació del rectorat exigeixen a la UAB que retiri la petició de 14.000 euros i es posicioni per l'absolució

Carles Duran va ser detingut el passat diumenge a Igualada. És una de les 27 persones encausades per la tancada al rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona la primavera de 2013. Els Mossos d’Esquadra se’l van endur a comissaria per seguidament traslladar-lo als jutjats, on després d’entregar-li la notificació d’obertura de judici oral i la petició de fiscalia, van deixar-lo en llibertat. Com Duran, moltes encausades també han declinat recollir les citacions i, per tant, també podrien ser detingudes els propers dies. L’advocat Eduardo Cáliz explica que cap ordre de cerca i caputar no ha estat comunicada i que es tracta d’un procediment anòmal: “Si no es tracta d’una distracció de la funcionària, pot ser una jugada per escarmentar els investigats i perquè no puguin activar mesures de protesta”.

El mateix Carles Duran ha intervingut en la roda de premsa que Som 27 i més ha convocat avui al migdia a la UAB. Des de la campanya han reclamat la retirada de la petició de responsabilitat civil per part de la UAB i alhora, un posicionament clar per a la lliure absolució. Lamenten que es mantingui la demanda, tot i que el Claustre va aprovar una moció d’absolució el 15 de desembre de 2016.

Com Duran, moltes encausades també han declinat recollir les citacions i, per tant, també podrien ser detingudes els propers dies

Entre les persones afectades pel procediment, hi ha 25 estudiants, un professor i un treballador de Personal d’Administració i Serveis (PAS) de la UAB, que estaven entre les 200 persones que es van tancar al Rectorat fa més de quatre anys. L’acció de protesta exigia el compliment dels Acords aprovats al Claustre, un òrgan no vinculant però de màxima representació de tots els sectors de la comunitat universitària. Entre d’altres, establien la retirada de mesures que afectaven les condicions laborals de les treballadores, desobeir les taxes del 66% o establir títols especials de transport públic per als estudiants.

La fiscalia formula peticions de penes de presó d’entre onze anys i mig i catorze anys de presó per a cada una de les investigades i demana que s’imposi a tothom la prohibició d’accés a la UAB durant cinc anys. La suma de les 27 persones superen una petició de 300 anys de presó i mig milió d’euros en fiances. Se les acusa d’un delicte continuat de desordres públics, un de violació de domicili jurídic mitjançant la intimidació, un altre de danys qualificats i un delicte continuat de coaccions per restringir o impedir a 528 treballadores accedir als seus respectius llocs de treball. Per a Cáliz, es tracta d’un “procediment desproporcionat”, en sintonia amb la “croada jurídico-política contra la dissidència política i els moviments socials”.

Ocupació del rectorat de la UAB el 2013 |Robert Bonet

De fet, a l’escrit d’acusació s’especifica que les acusades “en execució d’un pla preconcebut, emparant-se en el dret legítim a la protesta estudiantil, van desenvolupar una seqüència de comportament criminal executat en diverses fases successives, prèviament planificades”. És a dir, no es reflecteixen fets espontanis, denuncia Cáliz, sinó que “els planteja com a entramat que incorpora diferents col·lectius i sindicats, com la CGT, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la Coordinadora d’Assemblees de Facultat de la UAB (CAF) o la CUP… i ho utilitza per magnificar els fets”.

En aquesta línia, i en relació als episodis presumptament delictius, la fiscalia afirma que “si bé no tots els acusats referits es pot acreditar que participaren en cada un d’ells, sí que tots ells van participar en el seu disseny i elaboració, els van donar suport explícit i van executar algun o alguns dels mateixos de forma coordinada, actuant en grup i amb el coneixement que aquests actes formaven part d’una estratègia conjunta”.

La campanya també ha convocat rodes de premsa a Reus, Gramenet i Granollers demà a la tarda.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;