Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Estat espanyol vol posar al capdavant dels Mossos el germà de l'expresident del Constitucional

El Fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, per ordres del govern de Mariano Rajoy, ha col·locat un responsable de la Secretaria d'Estat de Seguretat al capdamunt de la cadena de comandament dels cossos i forces de seguretat de l'Estat a Catalunya, també els Mossos d'Esquadra

El coronel Diego Pérez de los Cobos, coordinador designat pel Ministeri de l'Interior de tot l'operatiu policial del referèndum | Arxiu

El Fiscal en cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, per ordres del govern de Mariano Rajoy, ha col·locat un responsable de la Secretaria d’Estat de Seguretat al capdamunt de la cadena de comandament dels cossos i forces de seguretat de l’Estat a Catalunya, també els Mossos d’Esquadra. A partir d’ara haurien d’estar sota control directe del Ministeri de l’Interior. La decisió s’ha comunicat aquest migdia a Josep Lluis Trapero –major dels Mossos d’Esquadra– durant una reunió a la seu de la fiscalia de Barcelona. Pocs minuts després han comparegut el conseller d’Interior Joaquim Forn i el Director General de la Policia Pere Soler per anunciar que la Generalitat “no accepta” la intervenció de l’Estat i que així ho ha comunicat el major Trapero a la fiscalia.

L’home que l’Estat espanyol vol posar al capdavant de la policia autonòmica catalana és el tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos. El membre de l’institut armat, mà dreta d’Alfredo Pérez Rubalcaba quan era ministre d’Interior amb el govern del PSOE, ocupa actualment el càrrec de cap de gabinet de coordinació i estudis dins de la Secretaria d’Estat de Seguretat.

Una de les primeres irrupcions en escena de Pérez de los Cobos es va produir l’any 1992, quan estava destinat al País Basc. Ell va ser un dels sis guàrdies civils acusats de torturar l’activista basc Kepa Urra, detingut per la seva suposada vinculació amb el comando Biscaia. Concretament, l’actual càrrec de la Secretària d’Estat de Seguretat, va ser acusat de maltractar Urra quan estava ingressat en l’hospital. El cas va ser denunciat per Amnistia Internacional, pel Relator Especial de les Nacions Unides contra la Tortura i pel Comitè de Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa.

Pérez de los Cobos va ser un dels sis guàrdies civils acusats de torturar l’activista basc Kepa Urra, detingut per la seva suposada vinculació amb el comando Biscaia

La jutge va acabar condemnant l’any 1997 tres dels acusats, als quals va sentenciar a quatre anys de presó. D’altra banda, tres agents més –entre els quals figurava Pérez de los Cobos– van ser absolts. Finalment, el Tribunal Suprem rebaixaria la pena a un any als tres condemnats, motiu pel qual els agents no van entrar a presó.

L’entorn familiar del tinent coronel, també ha sigut carn de portada als rotatius espanyols. Diego Pérez de los Cobos és fill d’Antonio Pérez de los Cobos, membre de la formació ultradretana Fuerza Nueva que va arribar a presentar-se a les eleccions al Congrés espanyol per Múrcia. El seu germà Francisco Pérez de los Cobos era militant del PP i president del Tribunal Constitucional (TC) espanyol entre el gener del 2011 i el març de 2017.

Baix el seu mandat, el tribunal va declarar nul·la la declaració sobiranista del Parlament de Catalunya l’any 2013. Dos anys després es posicionava en contra de la consulta del 9-N i anul·lava dos articles de la llei del Parlament. L’última mesura contra Catalunya va arribar el desembre del 2015, quan el TC anul·lava la declaració sobiranista aprovada pel Parlament català.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;