Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Obra Social BCN fa pública l'okupació del Bloc Llavors al Poble-sec

L’Obra Social BCN ha fet pública aquest matí l’okupació d’un nou bloc d’habitatges al número 38 del carrer Lleida, al Poble-sec. Rebatejat com el Bloc Llavors, aquest immoble se suma a altres edificis que s’han convertit en la punta de llança de la lluita per l’habitatge a la ciutat, com l’edifici del número 37 del carrer Leiva, La Janhela a Gràcia o el Bloc de la Bordeta.

A l’immoble del carrer Lleida s’han ocupat sis pisos i “ja hi estan vivint tretze persones, cinc de les quals són menors”, segons un comunicat publicat per l’Obra Social

A l’immoble del carrer Lleida s’han ocupat sis pisos i “ja hi estan vivint tretze persones, cinc de les quals són menors”, segons un comunicat publicat per l’Obra Social. Els habitatges són propietat de Vauras Investments SL. Aquest fons d’inversió d’origen finlandès, que gestiona habitatges de súper luxe arreu de Catalunya, també va ser el responsable del desallotjament de La Profana, després d’adquirir l’edifici a la promotora Catalonia Gebira SL. Vauras Investment SL té com a administrador únic a Heikki Matti Kalervo Hautsalo i el 100% del capital social de l’empresa està a nom de la societat Barcelona Invest Oy, establerta a Luxemburg. Les seves vendes van totes encarades a compradors de les grans elits econòmiques europees. A banda d’edificis i pisos de luxe situats majoritàriament a Barcelona, el Maresme, Sitges i Eivissa, també ofereixen cotxes de gamma alta, jets privats i iots.

Segons el col·lectiu de defensa del dret a l’habitatge, Vauras estava buidant de veïnes el bloc del carrer Lleida a través de “l’assetjament immobiliari i de no renovar els contractes”, una dinàmica que es repeteix al barri. “Al Poble-sec s’han perdut més de 2.000 habitatges des del 2010, alguns d’aquests reconvertits en hotels i allotjaments turístics, i el preu del lloguer ha augmentat un 20% en dos anys, arribant a una mitjana de 750 euros al mes per pisos de 57 metres quadrats”, diuen en el comunicat.

“Al Poble-sec s’han perdut més de 2.000 habitatges des del 2010, alguns d’aquests reconvertits en hotels i allotjaments turístics, i el preu del lloguer ha augmentat un 20% en dos anys, segons l’Obra Social

“Encara que avui en dia estic treballant, no puc fer front al pagament d’un lloguer”, explica una de les noves veïnes del Bloc Llavors a un vídeo que s’ha fet públic avui. Una altra de les noves veïnes narra davant la càmera quina era la seva situació abans de l’okupació: “Vivíem en una situació de sobreocupació, amb una habitació per la meva filla i per a mi. He hagut de gestionar jo mateixa el meu dret i de la meva filla ha de tenir un habitatge que li permeti desenvolupar-se”. “El fet de no tenir ingressos suficients per pagar els lloguers que el mercat planteja, no vol dir que no tinguem dret a viure amb una manera digna”, conclou.

En entrar als pisos de Vauras, les veïnes han trobat pisos amb acabats “de luxe”, que els fan pensar que estaven destinats al sector del turisme de luxe o les grans inversions. Davant aquesta situació, l’Obra Social exigeix “a Vauras Investment SL que no especuli més amb les nostres vides i a l’Ajuntament de Barcelona que actuï contra l’especulació immobiliària i ofereixi alternatives legals ampliant significativament el parc públic d’habitatge”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;