Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Merlin Properties s'apunta al negoci del lloguer residencial espanyol

Ismael Clemente (centre) i Miguel Ollero (dreta), president i director financer, respectivament, de Merlin | Arxiu

Amb uns actius valorats en gairebé 10.500 milions d’euros, la socimi Merlin Properties és l’empresa immobiliària més gran entre les que cotitzen a la borsa espanyola. Un miler de locals comercials, 139 edificis d’oficines, 18 centres comercials, 41 naus logístiques i 3 hotels conformen una cartera que suma més de 3 milions de metres quadrats en lloguer i genera més de 450 milions d’euros de rendes brutes anuals.

L’estratègia de creixement de Merlin, que va apostar per adquirir el nombre més gran de propietats en el menor temps possible per aprofitar els preus baixos derivats de l’esclat de la bombolla, va incloure, l’any 2015, l’adquisició de Testa, la filial immobiliària de la constructora Sacyr. Com a conseqüència d’aquesta compra, l’empresa de Clemente va heretar una cartera d’habitatges en lloguer. En aquell moment, però, Merlin va fer pública la intenció de desfer-se d’aquests actius perquè considerava el lloguer residencial com una activitat “no estratègica”.
La creació de Testa Residencial

Tanmateix, un any després, Merlin es fusionava amb la immobiliària Metrovacesa, presidida per José Manuel Entrecanales i controlada pel Banco de Santander i el BBVA. Fruit d’aquesta transacció, que consolidava la posició de lideratge de Merlin en el sector dels actius terciaris, Clemente va decidir crear amb els seus nous socis una socimi batejada amb el nom de Testa Residencial. El mercat del lloguer d’habitatges s’estava animant i Merlin no volia quedar-se’n al marge.

Testa Residencial ja compta amb més de 9.000 habitatges de lloguer, valorats en 1.800 M€

A principis de 2017, la cartera de Testa Residencial, que ja tenia 4.700 habitatges, va enfilar-se fins als 8.000 gràcies al traspàs de 3.300 pisos que fins aleshores pertanyien al BBVA, el Santander i el Banco Popular. Però Clemente no es va aturar aquí i va començar a negociar amb Acciona l’aportació a Testa Residencial d’un miler de cases més, un acord que s’acabaria materialitzant el passat mes de setembre. Com a resultat, Testa Residencial ja compta amb més de 9.000 habitatges destinats al lloguer i valorats en més de 1.800 milions d’euros. Aquest autèntic monstre preveu la seva sortida a borsa durant el segon trimestre de 2018.
Magic Real Estate

Durant els anys del boom, Clemente i Ollero eren els responsables de la divisió immobiliària del Deutsche Bank a l’Estat espanyol. El 2012, després de l’esclat de la bombolla i de la retirada del banc alemany del mercat immobiliari espanyol, els dos executius van sortir de l’entitat alemanya i van crear Magic Real Estate, una gestora pròpia que ben aviat va sumar com a clients el gegant nord-americà Blackstone i altres grans fons internacionals.

Durant els anys del boom, Clemente i Ollero eren els responsables de la divisió immobiliària del Deutsche Bank 

El moment triat per emprendre la seva aventura empresarial no era casual. Per una banda, Clemente i Ollero havien olorat les possibilitats de negoci davant el daltabaix econòmic que empenyia les institucions públiques a desfer-se de milers de propietats i aconseguir liquiditat. Per l’altra, el naixement de Magic Real Estate tenia lloc només tres mesos després que el govern de l’Estat espanyol decretés la creació de la Sareb, la societat que havia de permetre als bancs espanyols desprendre’s dels seus actius tòxics i que es convertiria en una de les seves principals fonts de negoci.

La carrera meteòrica de Magic Real Estate, però, rebria l’impuls definitiu amb la reforma de les socimis impulsada pel govern de Rajoy l’any 2013. Uns avantatges fiscals que han permès a Clemente i Ollero construir el seu imperi actual.
Article publicat al número 440 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;