Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mirant cap al sud per trobar el nord

Portar al paper la trajectòria de qualsevol grup armat no és una tasca senzilla, sobretot si el país d’origen d’aquest grup es troba a milers de quilòmetres del teu. Això és el que pretén Vicent Galiana en Tupamaros. Del fusell al parlament (1966-2016), editat per Tigre de Paper i prologat per Lucía Topolansky. Conscient d’aquesta complexitat, l’autor ens planteja una anàlisi de la història d’aquesta organització uruguaiana, la petjada de la qual arriba fins als nostres dies tot i que el seu desmantellament militar data de 1972.

Durant els anys 60 del segle passat, tant l’èxit de la revolució cubana com els vents d’alliberament provinents dels països colonials i la situació política i social desfavorable de l’Uruguai van acabar donant lloc al naixement de l’MLN-Tupamaros, un moviment que posseirà tres característiques principals que l’acompanyaran durant tota la seua trajectòria: heterogeneïtat ideològica, preeminència de l’acció per sobre de la teoria i una clara aposta pel pragmatisme. Tot això, sota una premissa clara: la propaganda armada entesa com a mitjà simbòlic, dirigit a conscienciar les masses.

Defugint l’ús d’una prosa massa densa –perill que sempre corren aquestes temàtiques–, Galiana traça el recorregut d’aquesta guerrilla: les seues convulsions internes, la capacitat de posar el govern contra les cordes, la repressió que patirà i la seua integració final dins el Frente Amplio, que va arribar al govern l’any 2004 i, encara hui, es manté al seu capdavant, malgrat la retirada de la figura emblemàtica de José Mujica.

Estem davant d’un llibre que, mitjançant l’estudi d’un dels actors principals de la història recent de l’Uruguai, ens trasllada debats que en altres latituds es plantegen des de fa temps i que ací, a hores d’ara, són recurrents: l’abast de l’aposta electoral, la relació de les institucions amb els moviments socials, l’etern enfrontament entre transversalitat i profunditat ideològica, etc.

En definitiva, un bon exercici de memòria que, de ben segur, aporta aprenentatges i reflexions profitoses per al nostre present immediat.

 

LLIBRE
Tupamaros. Del fusell al parlament (1966-2016)
Autor: Vicent Galiana i Cano
Editorial: Tigre de Paper
Pàgines: 173

 

*Article publicat al número 430 de la Directa.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;