Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Mirar-nos al mirall i afrontar els abismes

Una de les voluntats de la Directa és fer les coses de manera diferent. Escapar-nos, en la mesura del possible, de les formes de relacionar-se, treballar, construir… pròpies de les lògiques capitalistes. Reinventar-nos des dels fets. Per això som cooperativa, ens estructurem al voltant de l’assemblea i defensem valors no discriminatoris.

Ara bé, sovint, és més fàcil desitjar una pràctica pulcra que no pas aconseguir-la. Un vessant en què volem aprendre i desaprendre –perquè també tenim moltes motxilles per llençar en aquests camins de reconstrucció– és aquell que revisa la col·lectivitat amb visió de gènere. La nostra comunitat i la nostra convivència es veu travessada tot sovint pels masclismes, quotidians i sistèmics.

Espais altament masculinitzats; perdre oportunitats d’aplicar la perspectiva feminista a tots els reportatges; l’eterna batalla de les cures reproductives versus les tasques productives; la revisió de rangs, rols i rutines; el trencaclosques horari i l’unicorn de la conciliació… No diem res nou ni hem descobert la sopa d’all. Hi ha masclismes ancorats a l’ADN social, cultural, polític i econòmic que, de retorn, reproduïm a casa nostra.

Sense deixar de banda que, per fer servir aquella frase massa gastada però prou habitual a les contrades de la militància social, el fet personal també és polític. Com a col·lectiu, tenim una responsabilitat que ha d’anar de la mà del treball individual de totes les que en som part. Podem canviar les formes públiques, però, sense una reflexió íntima i sincera, no anem enlloc. Com que ho volem tot i el desig no té límits, anhelem una autocrítica fructífera, sincera, honesta i que deixi espai a l’errada. Sense caure, no aprendrem a volar.

Hem començat a fer un viatge juntes que, en el futur, pensem que ens ajudarà a mirar-nos al mirall i reflexionar sobre la imatge que ens retorna. Volem comptar amb més participació i visibilització de les dones de la Directa. Continuar fent trampes al patriarcat amb el llenguatge, però mantenint una coherència en el femení genèric. Millorar les dinàmiques de les assemblees i cuidar-nos més entre totes. Volem afrontar l’abisme i transformar-lo.

 

———————————————–
Més que mil paraules

Concentració a prop de l’edifici Grenfell, al barri de Nothing Hill de Londres, dos dies despŕes de l’incendi que va provocar la mort de 79 persones, segons un balanç provisional de Scotland Yard. El veïnat s’expressa, al final d’una manifestació, i demana responsabilitats pel que ha succeït al govern de Theresa May i al consistori londinenc / BRAIS G. ROUCO

 

 

Article publicat al número 435 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;