Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

'Normal' és un programa de rentadora

| Arxiu

Avui engega VisibLES: el primer Festival de Cultures Lesbianes, organitzat per lesbianes, en el qual es combina la cultura amb la festa. La necessitat d’un festival d’aquestes característiques no és altra que visibilitzar i normalitzar les propostes culturals: dansa, música i arts plàstiques que neixen de les comunitats lesbianes. “Normalitzar no és un terme que ens agradi massa, sembla que parlem d’un programa de rentat! El que ens interessa és enriquir la diversitat, agermanar-nos”, aclareix Gràcia Camps, productora i programadora de VisibLES.

Durant quatre dies laBonne s’omplirà de propostes i artistes, totes de dones lesbianes que es complementen i es combinen

Durant quatre dies laBonne -el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison- s’omplirà de propostes i artistes, totes de dones lesbianes que es complementen i es combinen. Primer de tot per mostrar les entitats i les realitats culturals i per altra banda per compartir i crear teixit. “El cert és que en les comunitats LGTB els gais o els trans estan agafant un paper molt visible en les lluites pels drets polítics o socials però les lesbianes- que a més a més són dones- encara estan en un segon pla”, explica Camps. “Les dones encara no tenen una veu potent en els espais de militància i decisions, es percep encara la inseguretat i la discriminació no només per ser lesbianes sinó també per ser dones. Encara estem reduïdes al món domèstic!”.

VisiBLES, tal com indica el seu nom, vol posar veu, paraula, però també gest. “Una de les grans propostes del festival és la de connectar la comunitat de lesbianes sordes”. L’artista plàstica sorda Encarna Serrano presentarà una activitat en solitari on regnarà el silenci per posar la força al cos, a la gestualitat. La voluntat és crear lligams entre les comunitats que per opressió creen afinitats: dones, col·lectiu LGTB, persones amb necessitats especials…. però també acostar-ho al públic: als homes i les dones.

Totes les activitats són mixtes, menys algun taller orientat només a dones, i es traduiran al llenguatge de signes. “Volem que vinguin persones interessades en la cultura, en les noves sexualitats, en l’art. Les lesbianes tenen amics homes, amigues i amics heterosexuals. La comunitat és diversa igual que la definició de què és ser lesbiana”, puntualitza la programadora.

Totes les activitats són mixtes, menys algun taller orientat només a dones, i es traduiran al llenguatge de signes

El festival estarà compost per espais de reflexió, tallers, arts escèniques, exposicions, música, arts plàstiques i cinema. Una de les participants serà la ballarina i coreògrafa Vero Cendoya, que presentarà una peça de dansa amb la compositora Adele Madau i un text de Bel Olid. “Es tracta d’una peça que fórmula una petició ben clara: deixar a la gent a viure l’amor i la sexualitat en pau, com més li vingui de gust. Aprendre a no jutjar-nos” explica.

Altres de les participants seran Sònia Moll, Les Impunxibles (Clara Peya) o Chocolate Remix. A més a més hi haurà el wikilesbis, com una marató per entrar a la wikipedia dones lesbianes. A banda també hi haurà actuacions musicals, DJs, i una exposició amb il·lustradores com Carla Berrocal.

VisiBLES és una aposta per apropar i enriquir mirades, ja que encara calen festivals temàtics per ensenyar i mostrar visions: “Espero que un dia no calguin, però de moment sí”, apunta Vero Cendoya. “Calen no només per les situacions de vulnerabilitat que es viuen -per sort cada cop més aïllades- al nostre entorn, sinó també per tants països en què el fet de ser homosexual és encara un delicte”, conclou la ballarina.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;