Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Protesta a Palma per la descàrrega d'un vaixell d'arena "espoliada" al Sàhara Occidental

Tot i les denúncies públiques i del Govern balear, la Guàrdia Civil ha permès la descàrrega de l'arena | Marc Ferrà

Baix la mirada d’una trentena de manifestants alçant banderes sahrauís, desenes de camions han entrat al port de Palma per descarregar les 35.000 tones d’arena que ha transportat fins a Mallorca el vaixell Southwester, de l’empresa espanyola Sahara Line SL. L’embarcació va sortir fa sis dies del port sahrauí del Al-Aaiun carregat d’arena procedent d’aquest territori ocupat pel Marroc.

Desenes de camions han entrat al port de Palma per descarregar les 35.000 tones d’arena que ha transportat fins a Mallorca el vaixell Southwester, de l’empresa espanyola Sahara Line SL

Les manifestants, convocats per l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí de Balears, denuncien que “es tracta un cop més del saqueig impune dels recursos naturals del Sàhara, en aquest cas per part d’una naviliera espanyola recentment constituïda, que proposa aprofitar-se de la presència il·legal del Marroc en el territori de l’antiga colònia espanyola, per a esprémer sistemàticament la riquesa del territori sahrauí”.

Expliquen que es tracta d’una “flagrant” violació del Dret internacional i la recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del passat 21 de desembre de 2016, que delimita clarament la frontera del Sàhara Occidental i Marroc, a més de diverses lleis internacionals protectores del Medi Ambient. Des de l’entitat han interposat avui al matí una denúncia davant la comandància de la Guàrdia Civil demanant que les autoritats pertinents que “actuïn per impedir la descàrrega de l’arena i que aquesta sigui retornada al seu lloc d’origen”. Mitjans locals apunten que l’arena servirà per realitzar obres a camps de golf.

Després d’una hora d’espera un grup de sis manifestants, juntament amb alguns polítics, han pogut accedir al port per acostar-se fins al vaixell. Tot i les denúncies públiques i del Govern balear, la Guàrdia Civil ha permès la descàrrega de l’arena. El cos armat ha explicat que l’embarcació té tots els papers en regla i no han rebut cap avís des del Govern espanyol, i per tant no hi ha cap impediment per descarregar el carregament.

El cos armat ha explicat que l’embarcació té tots els papers en regla i no han rebut cap avís des del Govern espanyol, i per tant no hi ha cap impediment per descarregar el carregament

A la concentració han participat diverses representants de partits polítics, entre ells el conseller de Medi Ambient del Govern Balear, Vicenç Vidal, qui ha manifestat que “l’Estat espanyol, la Delegació de Govern i duanes són els responsables que s’incompleixi una normativa internacional”. Les manifestants denuncien que l’espoli va molt més enllà de l’arena que ha arribat avui a Mallorca. Expliquen que el desert sahrauí “és ara un negoci més d’empresaris espanyols desaprensius que s’uneix a l’extracció de fosfats i a l’arrasament dels bancs de pesca, aprofitant-se de l’actual i irresolt conflicte sobre el Sàhara occidental”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;