Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Sis activistes anti-MAT de Girona, condemnades a entre 6 i 9 mesos de presó per l'acció contra la torre 66

| Arxiu

La secció tercera de l’Audiència Provincial de Girona ha condemnat quatre de les activistes anti-MAT a sis mesos de presó i a nou mesos més a les altres dues. A part de les penes de presó, també ha imposat a les activistes penes multes que oscil·len entre un i nou mesos de durada. Les condemnes contrasten amb les peticions de la fiscalia, Red Eléctrica de España (REE) i la Generalitat de Catalunya, que demanaven fins a set anys de presó. Ara bé, pel que fa a les quantitats exigides per les acusacions en concepte de responsabilitat civil, el tribunal les ha acceptades totes, cosa que suposa un revés econòmic important per les activistes. La sentència els obliga a pagar 28.000 euros, als quals cal afegir els interessos. Pel que fa a Manuel Cordón, el sotsinspector que comandava l’operatiu el dia de l’acció, ha estat absolt de tots els càrrecs i no haurà de rescabalar econòmicament la manifestant que l’acusava d’haver-li trencat el braç durant l’acció.

En l’apartat dels fets provats, el tribunal dóna per bona la tesi dels mossos d’esquadra i estima les declaracions de la vintena d’agents que van intervenir en el judici oral. En canvi, no dóna cap crèdit a les activistes encausades ni als testimonis aportats per la defensa. La sentència invalida aquestes declaracions referint de manera repetitiva “que el fet que tots ells sostinguin que no van veure cap llançament d’objectes a la policia, o no van sentir avisos que no passessin la línia policial, fa que els seus testimonis no siguin fiables”. Sembla que pel tribunal, aquest darrer extrem –tot i que testimonis de la defensa al llarg del judici van repetir en nombroses ocasions que sí que havien vist llançament d’objectes però no qui ho havia fet– ha impedit entrar en la versió de la defensa i contrarestar la dels agents.

Pel que fa a la responsabilitat civil exigida per REE, el tribunal estima com a provats els danys i l’avaluació econòmica –20.000 euros- que va aportar l’empresa constructora. La sentència no respon els arguments de la defensa, que acusaven el delegat de REE, Lluís Pinós, d’haver cobrat ja en forma de subvenció les quantitats exigides, cosa que significaria que a REE se li estarien rescabalant els danys dues vegades.

Tot i que considera com a provada la fractura del braç d’una manifestant, el tribunal absol el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Manuel Cordón

El tribunal, tot i donar per vàlids els arguments de les acusacions, no ha estimat les condemnes que demanaven, que eren de fins a set anys de presó. Els delictes d’atemptat contra l’autoritat –el que implicava més anys de condemna– ha estat rebaixat en tots els casos al mínim, és a dir, un any. A més, ha estimat l’atenuant de dilacions indegudes introduït per la defensa, i això ha provocat una rebaixa de la meitat de la condemna. El resultat ha estat de tres activistes condemnades per atemptat contra l’autoritat lleu i delicte de lesions lleus, un activista condemnat per un delicte d’amenaces i un de danys, un altre activista per un delicte de desobediència i el darrer, el que es va enterrar dins el cotxe, per coaccions.

Un braç trencat provat però sense responsable

Tot i que el tribunal no té cap dubte que a una manifestant li van trencar el braç a cops de porra durant la protesta, considera que no hi ha prou elements probatoris que assenyalin Manuel Cordón, sotsinspector que comandava l’operatiu, com a responsable de l’agressió. L’activista va relatar durant el judici que es va posar davant del tancat on hi havia dos cavalls, per impedir que les càrregues el trenquessin i els cavalls es posessin nerviosos, i que va ser en aquell moment que Cordón li va clavar el cop de porra. Durant la declaració, la ferida va dir que va reconèixer l’agressor per la barba pèl-roja, un tret identificatiu del sotsinspector, però a diferència del que ha passat amb la resta d’acusades, el tribunal en aquesta ocasió creu que la declaració no és una prova suficient.

Tot i entendre que està provat que efectivament els mossos d’esquadra van trencar el braç a la manifestant, el fet que no portin de manera visible el número TIP que permet identificar-los i que no es doni per bona la declaració de l’agredida, ha comportat una vegada més que la lesió en el transcurs d’una protesta no s’indemnitzi i que cap dels agents se’n responsabilitzi.

La campanya de suport a les encausades ha convocat per avui a les 7 del vespre una concentració a la plaça del Vi de Girona, durant la qual faran pública la seva valoració de la sentència.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;