Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Som el problema

Airbnb és, com tants d’altres, la pera com a negoci virtual. És una cosa que fa trenta anys era inimaginable, és clar, perquè de fet Airbnb no és una cosa; ni tan sols un servei, no ho és. Les coses, els serveis amb què Airbnb fa negoci són les nostres coses i són els serveis que nosaltres oferim. Els pisos que lloga Airbnb són els nostres pisos, el personal que s’encarrega del manteniment, neteja, acollida, solució de problemes dels pisos que ofereix Airbnb, som nosaltres mateixos, perquè nosaltres som els bidells, els netejavidres, els responsables de fer la compra, de la decoració, de la neteja de l’escala, de rentar la roba de casa, de passar l’aspirador; també de la fontaneria, de la pintura i de la llum; dels electrodomèstics, de les plantes, de les tovalloles, de les estovalles i fins i tot dels tovallons dels pisos que ofereix Airbnb. I dels gots, dels plats i dels coberts. I del plat del gos també, si decidim que hi poden entrar gossos al nostre pis que ofereix Airbnb.

Les coses, els serveis amb què Airbnb fa negoci són les nostres coses i són els serveis que nosaltres oferim

Però és que Airbnb no només ofereix els nostres pisos; Airbnb ofereix també els nostres negocis. I per a oferir-los ens utilitza a nosaltres també; ens en demana fotos, ens demana que els ensenyem com de bonic ho tenim tot per tal d’ells poder penjar-ho a la seva web i oferir-lo com si fos seu a qualsevol que vulgui venir sense tenir ni idea, sense molestar-se a preguntar-nos-ho, en quin tipus de públic pensem nosaltres cada cop que triem un producte o que pensem una activitat que hi volem oferir.

Funciona a l’engròs Airbnb, a discreció: ells te n’envien cinquanta, vuitanta o cent, d’individus, i tu ja veuràs com els hi treus els diners. Potser resulta que hi arriben i que no volen allò que tu vens; has de ser prou espavilada llavors per a veure què els hi pots oferir que t’ho comprin segur o, el que és el mateix, has de ser prou espavilada llavors per a, si cal, oblidar-te del que ets, deixar estar el que et va moure a obrir una llibreria o el que sigui que hagis obert per a acabar muntant alguna cosa que et doni diners, sí, però on segurament, si en poguessis triar, mai no hi voldries treballar.

He parlat de pisos i he parlat de negocis; podríem també parlar de barris i després de ciutats.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;