Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Tallen els accessos a Barcelona per denunciar unes "taxes abusives" i contra el Congrés de Mòbils

Neumàtics cremant en hora punta enmig de les principals vies d’accés a la ciutat de Barcelona. Aquesta imatge se l’han trobat avui vianants i conductores que circulaven a quarts de nou del matí per la Gran Via i la ronda del Litoral. A més, d’altres grups de manifestants han tallat el trànsit viari mitjançant pancartes a l’avinguda Diagonal i a la plaça de les Glòries, on l’acció ha tingut major visibilitat mitjançant l’ús de pots de fum pirotècnic. Les protestes han coincidit amb l’inici del Mobile World Congress, pel que molts congressistes s’han topat amb la fumera i el foc quan es dirigien al recinte Gran Via 2 de l’Hospitalet de Llobregat. De fet, en un dels talls de la Gran Via s’han distribuït octavetes contràries a la celebració del Congrés de Mòbils. La mobilització d’estudiantil d’avui és una prèvia a la vaga convocada pels dies 28 de febrer i 2 de març per denunciar les “taxes abusives”. La pancarta desplegada a l’avinguda Diagonal deia: “Prou taxes abusives, passem a l’ofensiva. 2M vaga”. La primera acció prèvia a la vaga es va viure fa dues setmanes al campus de Bellaterra.

“Taxes abusives, vaga combativa 2 de març”. Amb aquest lema el moviment estudiantil de la Universitat Autònoma de Barcelona, a quarts de deu del matí, va tallar –el 16 de febrer– l’AP-7 i la B-30 al seu pas per Cerdanyola del Vallès. Una cinquantena de persones encaputxades van aturar la circulació cremant posteriorment pneumàtics banyats en gasolina sota les banderes d'”Autònoma Rebel”, fet que va provocar retencions i llargues cues.

La circulació no va poder recuperar el seu curs natural fins passats 30 minuts, quan els Bombers van apagar el foc i reparat els desperfectes de la calçada.

El Parlament va a provar a l’abril una moció, sobre la reversió de la pujada de preus universitaris de la Generalitat, començant per una reducció del 30% en les taxes per aquest curs

Són les protestes prèvies a la vaga d’universitats convocada pel dia 2 de març –ampliada a la Universitat Autònoma al 28 de febrer–, una mobilització que demana l’aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. Les estudiants assenyalen Arcadi Navarro, actual Secretari d’Universitats i Recerca, com a culpable del no compliment de la moció aprovada el passat abril pel Parlament de Catalunya, sobre la reversió de la pujada de preus universitaris de la Generalitat, començant per una reducció del 30% en les taxes universitàries per aquest curs 2016-2017. Aquesta moció va ser aprovada per tots els partits exceptuant Junts Pel Sí.

Arcadi Navarro i Cuartiellas va ser nomenat Secretari d’Universitats i Recerca a proposta del Conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget i Cantons, i d’acord amb el Govern, el 19 de gener de 2016, tres mesos abans de l’aprovació de la moció.

A la UAB, l’estudiantat afegeix tres demandes: un servei de reprografia públic, un servei d’autobusos que no estigui en mans d’empreses i un campus lliure de bancs i caixes

La demanda és clara: l’aplicació de tot allò aprovat pel Parlament de Catalunya. Junt amb aquesta demanda, a la UAB se’n sumen tres més destinades a la Universitat: la gestió pública de les reprografies, així com la gratuïtat dels dossiers i les impressions, davant la substitució de les treballadores per màquines i la reducció d’aquest servei bàsic a moltes facultats, el que provoca llargues cues; un servei de busos de la UAB que no estigui en mans d’empreses ni coordinat amb TMB, assegurant la seva gratuïtat davant la instal·lació de màquines de validació als busos i l’amenaça del futur pagament del servei de bus interuniversitari; i un campus lliure de bancs i caixes, també en els espais de governança de la universitat, demanda que es repeteix al llarg dels anys davant l’immobilisme dels membres de Govern de la Universitat.

El lema deixa entreveure que el moviment estudiantil no té intenció de quedar-se quiet davant el no compliment: “taxes abusives, vaga combativa”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;