Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un pres s'amotina a la teulada de la Model per exigir l'ingrés a una presó pròxima a la seva família

"La presó és per als pobres, mai pels rics" o "A la presó es tortura i es maten presos" han estat algunes de les consignes que l'home ha anat cridant durant les més de vuit hores que porta al sostre de l'edifici | Victor Serri

Un pres s’ha amotinat al teulat de la Model de Barcelona i s’hi ha estat durant tretze hores per exigir el seu ingrés en un centre penitenciari pròxim a Barcelona, on resideix la seva família. L’home, que compleix una pena de 21 anys de presó per l’acumulació de diferents penes per robatori, ha baixat voluntàriament cap a les 10 de la nit.

No és la primera presó on es troba reclús. En un primer moment, va ingressar al centre penitenciari de joves de Barcelona, situat a la Trinitat. Posteriorment va ser traslladat a Quatre Camins on va agredir un funcionari, segons fonts penitenciàries. Aquest fet va provocar que fos traslladat a la presó de Ponent, on se li va aplicar el primer grau –el règim d’aïllament conegut com a DERT-.

“El normal seria que aquest pres estigués prop de la seva família”, ha explicat Francesc Freixas, membre del sindicat de funcionaris majoritari a la model ACAIP

El pres ha estat traslladat a la Model de Barcelona per complir diligències judicials, un fet que ha coincidit en la rebaixa de la seva situació penitenciària, passant del primer al segon grau. L’home ha aprofitat aquestes circumstàncies per demanar complir la seva pena a la presó de Barcelona, al·legant la proximitat a la seva família. L’ingrés a la Model li ha estat denegat, el que ha provocat el motí a la teulada. Hi ha accedit a través de la bugaderia a les 9 del matí, el moment de l’esmorzar al centre penitenciari.

La situació del pres a la teulada era vigilada de prop per uns 60 agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra, que controlaven la situació des de l’interior del perímetre de la presó barcelonina. “La presó és per als pobres, mai pels rics” o “A la presó es tortura i es maten presos” han estat algunes de les consignes que l’home ha anat cridant durant les tretze hores que ha estat al sostre de l’edifici. “El normal seria que aquest pres estigués prop de la seva família”, ha explicat Francesc Freixas, membre del sindicat de funcionaris majoritari a la model ACAIP. “En les últimes setmanes aquestes situacions de tensió han augmentat, segurament vinculades a la situació d’angoixa i ansietat que hi ha al centre penitenciari, tant per la població reclusa com per als funcionaris, on es veu amb neguit el tancament de la model”, puntualitzava Freixas.

Des de la 1 del migdia, un grup d’unes 30 persones s’ha concentrat a l’exterior de la presó, des d’on animen a continuar al pres i criden pel tancament de les presons. Fins a la Model s’ha traslladat la companya del pres, embarassada de 30 setmanes, i la seva mare, qui han demanat a l’home que baixés de la teulada, sense cap efecte. A l’interior del recinte penitenciari s’ha decretat el nivell 3 de seguretat, fet que implica que les persones que hi estan recloses no puguin sortir de les cel·les -ni tan sols per dinar- i s’han suspès les visites de familiars. Aquest nivell de seguretat s’explica per la por que altres reclusos poguessin seguir la mateixa estratègia que l’home.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;