Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Un vídeo simula les disculpes de la matriu d'Iberpotash per contaminar i vendre fòsfor blanc

“Volem demanar-vos sinceres disculpes”. Aparentment és l’empresa ICL Iberia Iberpotash qui llança el missatge a través d’un vídeo que corre per les xarxes, en què es penedix de la contaminació generada, de la col·laboració amb projectes de les forces armades d’Israel i de la producció de fòsfor blanc. En acabar, però, l’audiovisual apunta que “no és un missatge sincer de disculpes” i que tampoc és obra del grup empresarial Israel Chemicals Ltd (ILC), sinó que es tracta d’un vídeo de denúncia, l’autoria del qual no apareix.

 

A l’Estat espanyol, la multinacional israeliana Israel Chemicals Ltd. (ICL) és coneix amb el nom ICL Iberia Iberpotash, que és qui explota les mines de sal i potassa del Bages des del 1998. De fet, tal i com s’indica en el vídeo, el 28% dels 300 milions euros anuals de la facturació de l’empresa s’origina en aquesta comarca.
Impactes del fòsfor blanc

Però a més de l’explotació minera, el grup empresarial israelià ha venut fòsfor blanc per a projectils als Estats Units, que és país proveïdor de l’exèrcit israelià. De fet, va ser l’única empresa que va proveir aquest material als Estats Units entre el 2008 i el 2013, segons denuncia una investigació publicada el mes de gener per l’Observatori de Drets Humans i Empreses del Nord D’Àfrica i Orient Mitjà (ODHE). Precisament, el 27 de desembre del 2008, Israel va activar l’operació armada Plom Fos sobre la Franja de Gaza que va deixar 1.500 morts i milers de ferits.

Aleshores, Amnistia Internacional va elaborar un informe en què denunciava que les forces israelianes van utilitzar “reiteradament en zones residencials amb gran densitat de població” projectils de fòsfor blanc, “il·legítims segons el dret internacional”. L’organització documenta almenys tres casos en què es van utilitzar aquest tipus de projectils durant el gener del 2009, i, per dates, és possible que provingués d’ICL.

Entre el 2008 i el 2013, ICL va ser l’únic proveïdor de fòsfor blanc als EUA, segons denuncia una investigació publicada el mes de gener per l’Observatori de Drets Humans i Empreses ODHE

El que sí està completament demostrat, i s’en fa referència al vídeo, és que ICL dóna suport a l’exèrcit d’Israel (IDF) amb diferents programes en col·laboració amb l’Associació pel Benestar dels Soldats d’Israel. A través de Apadrina un soldat o “adopta” una unitat d’IDF, l’empresa proporciona suport financer. També promou que els efectius de l’exèrcit s’integrin laboralment a l’empresa quan finalitzen el servei militar.
Impacte medi ambiental

A l’audiovisual fictici, l’empresa també demana disculpes pels impactes medi ambientals que ha generat tots aquests anys a la comarca del Bages. El 2014, el Jutjat penal número 1 de Manresa va condemnar a dos anys de presó dos exdirectius i a un extècnic de l’empresa minera Iberpotash per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per abocaments il·legals en la seva explotació de Súria. La sentència, que obligava a restaurar el dany generat i eliminar l’origen de la contaminació produïda, va ser ratificada per l’Audiència Provincial de Barcelona, el març de 2016, però va rebaixar les penes de presó.

L’entitat ecologista Prou Sal! denuncia que Iberpotash ha creat un deute medi ambiental que durarà més de cent anys. El passat 10 de juny, juntament amb BDS Bages van presentar a l’ajuntament de Barcelona les conclusions del Judici Popular contra l’empresa, celebrat el 2015. Per ara, l’autorització ambiental que va donar el Govern català a ICL per a l’activitat minera a Sallent està anul·lada per Tribunal Suprem i l’empresa ha iniciat el procés de trasllat cap a les instal·lacions de Súria.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;