Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Israel acull el festival d'Eurovisió entre crides al boicot per part del moviment de defensa dels drets humans a Palestina

Comunitats palestines d'arreu del món, el moviment Boicot Desinversions i Sancions i artistes de renom impulsen una campanya internacional de boicot a l'edició actual del Festival de la cançó d'Eurovisió, que se celebra enguany a Tel Aviv, i on Ràdio Televisió Espanyola participa amb la cançó "La venda",  interpretada pel vocalista Miki, una composició del cantant del grup La Pegatina que, malgrat haver condemnat l'ocupació de territoris palestins, no ha retirat la seva cançó al certamen

Netta Barzilai, vencedora de l'edició de l'any passat del festival d'Eurovisió en representació d'Israel (Wouter van Vliet) | Arxiu

“El règim d’ocupació militar, colonització i apartheid israelià està utilitzant de forma descarada [el festival d’]Eurovisió com a part de la seva estratègia oficial coneguda com a Brand Israel (Marca Israel), que pretén mostrar “el rostre més bonic d’Israel” per desviar l’atenció dels seus crims de guerra contra les persones palestines”. Això apunta un recent comunicat del moviment internacional de suport al poble palestí Boicot Desinversions Sancions (BDS). El mateix escrit de denúncia explica com el 14 de maig de 2018, dos dies després de la victòria a l’edició del 2018 del Festival de la Cançó d’Eurovisió, “Israel assassinava 62 persones palestines a Gaza, incloent-hi sis menors. Aquella nit, Netta Barzilai, la representant d’Israel, va fer un concert de celebració a Tel Aviv, presentat per l’alcalde de la ciutat israeliana, on va declarar: ‘Tenim una raó per a ser feliços'”.

Des del BDS s’assenyala també que “des del 30 de març de 2018, els franctiradors israelians han implementat una política de disparar a matar o mutilar, matant a més de 117 manifestants palestins desarmats, inclosos tretze nens, i ferint-ne a més de 1.300, deixant-ne a molts amb discapacitats de per vida”. Amnistia Internacional ha condemnat aquesta política israeliana i Human Rights Watch ha descrit els assassinats com “il·legals i calculats”. En les últimes setmanes, l’enèsima ofensiva dels darrers dos dies ha deixat 27 morts durant els bombardeigs israelians sobre la Franja.

El grup de música català La Pegatina ha fet públic un comunicat mitjançant el qual anuncia que no anirà a la cita d’Eurovisió i condemna la violació de drets humans a Palestina, però no rebutja que la cançó que representarà RTVE sigui una composició del cantant del conjunt ni reclama que es retiri

A tan sols una setmana de l’inici del festival, la gala final del qual està prevista pel dissabte 18 de maig,  el moviment BDS intensifica la campanya per denunciar els lligams entre música i política, amplificant la campanya internacional de boicot a Eurovisió 2019 tot afirmant que aquest festival “hauria de ser boicotejat si se celebra a Israel, mentre es continuï amb les greus violacions dels drets humans palestins”.


“La Venda” de La Pegatina, representant espanyola

Recentment, el grup de música català La Pegatina ha fet públic un comunicat mitjançant el qual anuncia que no anirà a la cita d’Eurovisió i condemna la violació de drets humans a Palestina. Així i tot, el conjunt no fan cap menció al fet la cançó ‘La Venda’ –una composició d’Adrià Salas, cantant del grup– sigui utilitzada per l’intèrpret Miki en representació de Ràdio Televisió Espanyola a la 64 edició del festival d’Eurovisió, ni mostren cap intenció de retirar-la tal com se li reclamava des de diverses plataformes de defensa dels drets del poble palestí.

Adrià Salas (dreta) amb l’intèrpret de la cançó seleccionada per representar TVE |Arxiu

 

El grup de Montcada i Reixac va fer pública la seva posició el 25 d’abril en una breu nota seu compte de Twitter oficial després que la Xarxa Solidària Contra l’Ocupació de Palestina  (RESCOP, per les seves sigles en castellà) va adreçar-se per escrit a Adrià Salas una carta demanant que replantegés la seva col·laboració amb la participació espanyola. Tot i el posicionament de La Pegatina, el moviment BDS s’ha mostrat descontent amb la missiva, en considerar-la insuficient. “Fa mesos que fem campanya demanant a Miki i Adrià Salas de La Pegatina que trenquin els vincles amb l’apartheid israelià (…). Ni La Pegatina ni Miki s’han posicionat pel que fa a la campanya de boicot a Eurovisió 2019, i han cancel·lat la reunió amb el moviment amb solidaritat amb Palestina, girant l’esquena a les companyes palestines. D’altres artistes israelians i internacionals sí que s’han posicionat i han demanat el boicot al festival”, assenyalen fonts del BDS a Catalunya. “Per nosaltres el que és important és el compromís, que haguessin fet un intent de posicionar-se, o que retiressin la cançó. Miki i La Pegatina tenen un vincle directe amb aquesta candidatura i han guanyat diners amb la cançó”, apunta decebuda una representant del moviment.


Músics, activistes, periodistes i artistes contra el sionisme

Adrià Salas no s’afegeix doncs, de moment, a una llarga llista d’artistes d’arreu del món que, rere les crides de la Campanya Palestina per al Boicot Acadèmic i Cultural a Israel (PACBI), estan demanant bandejar al certamen. “Fins que el poble palestí pugui gaudir de llibertat, justícia i igualtat de drets, no s’hauria de normalitzar la situació amb l’estat que els hi nega els seus drets bàsics”, apunta un manifest que signaven 140 artistes i que publicava  el 7 de setembre de 2018 el diari londinenc The Guardian. Entre les firmes Roger Waters, Brian Eno, Kase.O, Lluis Lach, Fermin Muguruza o Mafalda. També ho han exigit, en un altre manifest de característiques similars, més de cent organitzacions LGBTI de tot el món, que crida igualment a boicotejar les desfilades de l’orgull que tenen lloc a territori controlat per l’Estat d’Israel.

Artistes de renom internacional com Roger Waters, Lluis Lach. Brian Eno, Kase.O, Fermin Muguruza o Mafalda van reclamar el boicot a Eurovisió “fins que el poble palestí pugui gaudir de llibertat, justícia i igualtat de drets”

A l’Estat espanyol, periodistes i organitzacions diverses han demanat en una carta oberta a Rosa María Mateo, administradora única de l’ens públic RTVE, que la cadena “no contribueixi a la normalització de l’apartheid i que RTVE no participi en la cobertura del Festival d’Eurovisió”, mentre aquest se celebri a Israel. Per la seva banda, el Sindicat de Periodistes de Palestina i la Xarxa d’Organitzacions Culturals Palestines , interpel·len la Unió Europea de Radiodifusió (UER) –promotora del festival– als estats participants, a concursants i al públic en general a boicotejar el Festival d’Eurovisió de 2019. “S’hauria celebrat Eurovisió a la Sud-àfrica de l’apartheid?”, es pregunten.

Aquests posicionaments ha tingut la seva rèplica. Un altre manifest, impulsat per una campanya autobatejada com Creative Community for Peace, i al qual s’hi han adherit figures de l’espectacle com Marta Sánchez, Carlos Baute, Mario Vaquerizo o Mónica Naranjo, demana que s’aturi la crida al boicot i crida a construir ponts a través de la música i l’art per aconseguir la pau i l’enteniment a la regió. “Un boicot cultural no pot ser la resposta al conflicte”, defensen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!