Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Jugar amb la diversitat

'La diversitat és divertida' és un conte il·lustrat que serveix per treballar i acompanyar la diversitat en la construcció de la identitat i la sexualitat en la infància. Amplia la mirada i dinamita el binomi nen-nena penis-vulva a través de nou personatges que es poden combinar per a crear-ne fins a 729 de nous. Es tracta d’una proposta de Mandràgores, il·lustrada per Eva Palomar i editada per Pol·len Edicions

| Arxiu

La Lua sap moure les orelles, li encanta tocar la guitarra i anar sense pantalons quan fa calor. Vestir amb faldilles de molts colors i omplir de records les butxaques dels pantalons. També li encanta jugar a pilota. Tingui penis, vagina o genitals intersexuals, la Lua pot ser tot el que desitgi ser i explorar. Això és el que permet La diversitat és divertida, un conte il·lustrat per llegir i jugar, acompanyat d’una proposta de dinamització i una guia terminològica, que serveix per treballar la diversitat entorn del sexe i el gènere amb criatures. Una proposta de Mandràgores, projecte cooperatiu que neix el 2016 amb la voluntat de contribuir a l’educació sexual i afectiva des d’una perspectiva feminista, a través de tallers participatius i vivencials. El conte ha estat il·lustrat per Eva Palomar i editat per Pol·len Edicions.

Com diuen des de Mandràgores, i a diferència del que ens ha fet creure el sistema cisgènere heterosexual, la diversitat és una de les principals característiques de les persones i de la seva sexualitat, i és l’ingredient necessari per acompanyar la construcció de la identitat de les criatures. Aquest conte permet explorar-ho perquè ens porta al trencadís en forma i contingut: les seves pàgines es mouen i els nou personatges principals es poden combinar per crear-ne fins a 729 de nous.

“El conte es mou i trenca amb totes les estructures de pensament fixes. Aquesta manera de jugar permet desmuntar i crear nous imaginaris” afirma Laura Arcarons, integrant i coimpulsora de Mandràgores, amb Carlota Coll

“El conte es mou i trenca amb totes les estructures de pensament fixes. Aquesta manera de jugar permet desmuntar i crear nous imaginaris” afirma Laura Arcarons, integrant i coimpulsora de Mandràgores juntament amb Carlota Coll. A més, el llibre ofereix un espai on la criatura pot dibuixar-se i definir-se a si mateixa. “Conèixer la identitat d’una persona només es pot fer a partir del seu propi relat”, afirmen Mandràgores amb aquesta proposta interactiva. Per acompanyar el joc és necessari un entorn i referents que ho permetin, és per això que “el conte obliga els referents adults a revisar-se, perquè amplia la mirada i surt del binomi nen-nena penis-vulva. A més, introdueix els genitals intersexuals, una realitat molt present alhora que molt invisibilitzada, que dinamita el binomi” assegura Arcarons.

La Diversitat és divertida està pensat amb cura i creativitat, és un conte divers en si mateix: no parteix d’ideals blancs capacitats i va més enllà de l’establert, posant especial atenció a l’experiència pròpia i entenent la identitat com un procés constant de joc, descobriment i experimentació.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!