Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els '9 de Vilanova' asseguren que els vehicles de la comitiva del PP van posar en perill els manifestants

Avui ha començat el judici contra nou joves de Vilanova per la protesta contra la visita de Cristóbal Montoro el 2014, amb motiu de les eleccions europees. Els acusats han coincidit en denunciar que la comitiva va sortir per un accés no previst i es va dirigir contra els manifestants. Asseguren que la protesta va ser pacífica i que en cap moment van colpejar els vehicles ni els agents policials

| Gemma Garcia

Més de quatre anys després, avui ha començat el judici contra els “9 de Vilanova”, veïns de la capital del Garraf que van protestar per la presència al municipi del ministre d’Hisenda Cristóbal Montoro i la senadora Alicia Sánchez Camacho. La Fiscalia i l’acusació particular demanen per totes elles penes d’entre quatre i vuit anys de presó i indemnitzacions que sumen 10.000 euros. Un cop dins la sala, l’inici de la vista també s’ha endarrerit perquè el tribunal ha hagut de dirimir la petició de la defensa d’expulsar l’acusació particular – ostentada per un policia local- , ja que tot i ampliar l’acusació a tres persones més, només atribueix un delicte d’agressió contra un jove menor que ja va ser jutjat i condemnat. Tot i així, la jutge, atenent l’argument de l’acusació particular que la demanda d'”expulsió per falta de legitimació” no es va formular quan tocava, durant la instrucció, ha desestimat la petició. La retirada hagués comportat l’exculpació de tres dels acusats. Precisament, l’agent 156 de la Policia Local de Vilanova, que impulsa l’acusació particular del cas, va ser condecorat el 6 d’octubre de 2014 amb la medalla al mèrit policial del Ministeri de l’Interior espanyol.

Després de la manifestació de suport de divendres passat a Vilanova, que va acabar amb la lectura d’un manifest per part de l’actor Sergi López, avui la campanya també ha convocat davant de l’Audiència Provincial de Barcelona on han desplegat una pancarta per demanar l’absolució dels nou joves.

Sala de l’Audiència Provincial en el moment de començar el judici |Gemma Garcia

 

Tan bon punt ha arrencat el judici, els joves, en les seves declaracions, han exposat relats coincidents. Tots han subratllat que la protesta va ser pacífica i que no van agredir cap agent ni van colpejar cap vehicle, sinó tot el contrari: han remarcat que van ser els vehicles de la comitiva quan marxaven que es va “llançar sobre els manifestants” i la gent que hi havia a la Rambla de la Pau, a “elevada velocitat”. Els fets es remeten al moment en què va acabar l’acte organitzat pel PP a l’Espai Pòsit Vell de Pescadors amb motiu de la campanya de les eleccions europees. És precisament aleshores, quan les acusacions, tant Fiscalia com particular, denuncien que els acusats van arribar a colpejar el vehicle on es trobaven Montoro i Camacho i van forcejar amb els agents policials per apropar-s’hi, i inclús van llançar objectes com ampolles i pedres. Pels fets descrits els acusen de danys, atemptat a l’autoritat, resistència i desordres, que inclouen penes de presó.

L’acte del PP es va celebrar amb normalitat, tot i que a l’exterior hi havia una protesta contra les polítiques del partit, que tots els acusats han descrit “no violenta”, “pacífica”, “diversa i tranversal”, convocada per entitats com la PAH, Iaioflautes, Casal de Joves, l’Assemblea pels Drets Socials o entitats de l’Esquerra Independentista. Entre les vuit i dos quarts de nou de la nit, els tres vehicles que constituien la comitiva van sortir del recinte per un altre accés que dóna a la Rambla de la Pau. “Els cotxes es van tirar sobre els manifestants i no al revés”, ha remarcat un dels acusats, que ha assegurat que el van haver d’apartar per no ser atropellat. El jove ha afegit que l’únic contacte que va tenir amb la policia es va produir quan un agent va fer-li la traveta i va caure al terra. La Rambla de la Pau és una via peatonal i aquella tarda de primavera era plena de gent a les terrasses dels bars. És per això que la resta ha coincidit a alertar que la sortida dels vehicles per allà va suposar un perill per a tothom.

“Els cotxes es van tirar sobre els manifestants i no al revés”, ha remarcat un dels acusats, que ha assegurat que el van haver d’apartar per no ser atropellat. El jove ha afegit que l’únic contacte que va tenir amb la policia es va produir quan un agent va fer-li la traveta i va caure al terra

El conjunt dels acusats també ha coincidit a valorar el dispositiu policial com a “insuficient i descoordinat”. Les defenses han preguntat en diverses ocasions si hi havia un cordó policial clar per una protesta on van acabar participant unes 150 persones, i tots els joves han assegurat que no i han afegit que tampoc es van donar “ordres policials clares” en cap moment i per tant, no se’n va desobeir cap. L’única persona que va ser detinguda en els llocs dels fets, quan va acabar la protesta, i a qui atribueixen haver colpejat amb un pal el vehicle Volkswagen Passat, ha rebutjat les acusacions i ha explicat que només en algun moment durant la protesta va onejar una bandera, que no duia quan va ser detingut.

Els tres últims joves a declarar estan processats només a petició de l’acusació particular a qui s’han negat a contestar preguntes. A dos els atribueixen un delicte de desordres públics -amb peticions de 10 mesos de multa a 10 euros el dia- i a l’altre hi afegeixen un delicte de resistència a agents de l’Autoritat -pel que demanen 11 mesos de presó. Tots tres asseguren que es trobaven distanciats de la sortida dels vehicles i que no van tenir cap contacte amb els agents policials.

Demà, continuarà el judici amb la declaració d’agents policials que van estar de servei durant la protesta de fa més de quatre anys a Vilanova.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!