Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La fe contra el poder

Club Editor reedita la versió de Joan Sales d'El Crist de nou crucificat, esplèndida novel·la de Nikos Kazantzakis, que es va convertir en llibre de capçalera de tota una generació a Catalunya durant el franquisme

Club Editor reedita la versió de Joan Sales d’aquesta esplèndida novel·la de Nikos Kazantzakis, que es va convertir en llibre de capçalera de tota una generació a Catalunya durant el franquisme. Kazantzakis és un dels autors més importants de la literatura neogrega; amb una trajectòria intel·lectual eclèctica que passa pel comunisme i el cristianisme, va ser declarat sacríleg per l’Església ortodoxa, i el Vaticà va incloure una obra seva dins la llista de llibres prohibits. D’alguna manera, El Crist de nou crucificat és el reflex d’aquesta relació de l’autor amb la fe.

A Likóvrissi, un poble de l’Anatòlia de grecs cristians dominat pels otomans, de gent senzilla i una mica disbauxada, a començaments del segle passat, tothom balla la música que toca, que és la que diuen el popa i els notables de la vila. Un pastor, un marxant, un cafeter i una vídua de vint anys que es prostitueix són escollits per representar la Passió de Crist. Alhora, un grup de supervivents d’una matança, famèlics, arriben en cerca de refugi. A partir d’aquest moment, els intèrprets senten una mena de revelació que els uneix i que els porta al centre del missatge de Crist, en un procés apassionat que els va despullant de la interpretació conservadora imperant de la religió, basada en la fe però sobretot en el manteniment de l’ordre establert, i els va apropant a una presa de consciència de la veritable fe. Això els farà posicionar-se al costat dels refugiats i els enfrontarà als poders, basats sobretot en la religió, del seu propi poble, que vetllen per mantenir els privilegis de sempre i desempallegar-se dels refugiats.

Tot queda servit perquè la Passió revisqui i es posin de manifest les dues cares de la fe, la pura i la interessada. Aquesta obra tracta sobre el seu sentit i el de la consciència, i sobre el poder que vol dominar-les. Els personatges són senzills però plens de poesia, la construcció moral dels quals és riquíssima, té una intensitat dramàtica gairebé shakespeariana i una llengua vivíssima, que Sales trasllada amb molta expressivitat a un català ben genuí.

A l’epitafi de l’autor encara ressona la novel·la: “No espero res. No em fa por res. Soc lliure”.

Article publicat al número 467 publicación número 467 de la Directa

LLIBRE

El Crist de nou crucificat
Nikos Kazantzakis
Traducció: Joan Sales
Club Editor
544 pàgines

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!