Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La policia espanyola difon imatges de la causa de La Vuelta tot i el secret de sumari

Alerta Solidària denuncia el fet que se'ls hagi negat qualsevol informació en 52 hores i ara "ho ventilen així, sabent-se impunes". Fonts del Cos Nacional de Policia espanyola asseguren que la difusió del vídeo no vulneraria el secret de sumari perquè només té relació amb una part de la investigació

Frame del vídeo difós pel Cos Nacional de Policia espanyola on es veu una mànega sobre la C-55 al seu pas per Clariana de Cardener | Arxiu

A dos quarts d’onze, el Cos Nacional de Policia (CNP) ha difós un vídeo on apareixen dos bidons entre la vegetació d’un turó amb una mànega que va a parar a una banda d’un túnel damunt la carretera C-55, al seu pas per Clariana de Cardener. Segons el cos, els dos bidons contenien “400 litres de líquid que pretenien llençar a la calçada al pas de la munió” amb l’objectiu de “sabotejar l’etapa d’ahir” de La Vuelta. Mentre fonts policials ja havien filtrat a l’ABC l’existència dels bidons i altres detalls de la causa el mateix dia de la detenció dels quatre independentistes -el passat 27 d’agost-, la defensa, a càrrec d’Alerta Solidària, no ha tingut accés a l’expedient. No va ser fins ahir quan el jutjat de Solsona va comunicar a l’advocada Eva Pous que la causa estava sota secret de sumari des del dia anterior.

La Prefectura, que ha batejat l’operació amb el nom “Splendor”, no ha volgut concretar les raons que han portat a decretar el secret de sumari i han remès aquest mitjà al jutjat

Malgrat que la causa continua sota secret de sumari, com ha confirmat la Prefectura Superior de Policia de Catalunya a la Directa, la policia espanyola ha publicat el vídeo i una nota de premsa amb informació que en cap moment s’han comunicat a la defensa. Per aquesta raó, des d’Alerta Solidària han denunciat la cronologia dels fets: “Sol·liciten el secret i el jutjat l’acorda. Filtren informació a l’ABC que publica tots els detalls. A la defensa, en 52 hores, se’ns nega cap informació. I ara ho ventilen així, sabent-se impunes”. La Prefectura, que ha batejat l’operació amb el nom “Splendor”, no ha volgut concretar les raons que han portat a decretar el secret de sumari i han remès aquest mitjà al jutjat, però sí que han assegurat que la informació que han difós s’hi ajusta.

Des del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han explicat a la Directa que “tota la informació anterior a l’entrada i registre dels domicilis és compartida” perquè el secret de sumari es va decretar aleshores i “la defensa hi pot accedir”. L’advocada Eva Pous desmenteix que l’explicació aportada pel jutjat de Solsona sigui certa: “hem demanat accés reiteradament als elements indispensables de la causa i no ens l’han donat”. De fet, afegeix que davant la mateixa jutge, el passat dilluns 28 d’agost, van plantejar dues qüestions prèvies: que traguessin les manilles als detinguts per declarar i l’accés als “elements indispensables, que ens va denegar”.

A més d’avançar la suposada existència dels bidons, el diari ABC especificava que era el cos de Mossos d’Esquadra el que havia trobat els bidons entre la vegetació, un extrem que la policia catalana no ha volgut confirmar ni desmentir a la Directa. En el vídeo publicat avui, però, només apareixen agents de la policia espanyola.

Per l’advocada Eva Pous, la publicació del vídeo evidencia que el secret de sumari “és només per a la defensa” i considera que pretenen “instaurar un judici social”

Per l’advocada Eva Pous, la publicació del vídeo evidencia que el secret de sumari “és només per a la defensa” i considera que pretenen “instaurar un judici social”. A més, Pous denuncia que el fet que al final de l’enregistrament de la policia espanyola es mostrin les persones detingudes comporta una “vulneració de la directiva europea de presumpció d’innocència”.

Els quatre independentistes van quedar en llibertat ahir, passades les quatre de la tarda, amb càrrecs. Han estat més de 54 hores privats de llibertat sota les acusacions d’organització criminal, desordres públics, delicte contra el medi ambient i la seguretat viària. En un comunicat conjunt d’Alerta Solidària i el Grup de Suport a les Represaliades Polítiques d’Osona i el Lluçanès (GS-Pigot), un cop els detinguts ja eren cap a casa, s’afirma que “no som un país lliure sinó sotmès” i que “hem d’estar orgulloses de saber què, gràcies a l’esforç i la persistència de moltes de nosaltres, la seva Vuelta fracassa en l’intent de ratificar l’espanyolitat del nostre territori”. Malgrat aquest nou procediment penal, asseguren que “la repressió no ha aconseguit fer-nos callar com a poble i només com a poble aconseguirem vèncer-la”.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!