Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Zona, un nou mercat digital de l’Economia Social i Solidària

Neix la primera plataforma a internet que ven productes i serveis realitzats per empreses compromeses amb el territori, el medi ambient i les persones

Reunió amb col·laboradores a l'inici del projecte | La Pera

Si el comerç electrònic ja estava en auge, la pandèmia i els successius confinaments van acabar de consolidar les compres per internet com una opció cada vegada més estesa, i van propiciar així l’aparició de nous hàbits de consum, que han vingut acompanyats d’una clara preocupació pel cost ambiental associat al repartiment a domicili poc sostenible o per la vulneració de drets fonamentals en alguna baula de la cadena productiva. Els nous patrons de consum han perjudicat aquelles empreses i projectes amb menys recursos i molts valors com la proximitat, la sostenibilitat o el respecte per les persones i l’entorn han quedat en l’oblit.

Amb la voluntat de revertir aquesta situació i de traslladar els valors del consum conscient a la xarxa, neix La Zona, una aposta col·lectiva impulsada per diverses entitats de l’entorn de l’Economia Social i Solidària que vol construir una alternativa a les plataformes de comerç electrònic dominants i enfortir propostes que contribueixen a la justícia social i a la sostenibilitat.


Què es pot fer a La Zona?

La Zona permet comprar per internet d’acord amb els valors del consum conscient i l’economia solidària. S’hi poden contractar serveis i comprar productes de proximitat, ètics i fabricats de manera respectuosa amb les persones i el medi ambient, i que es fan arribar a casa de la manera més sostenible possible. Amb aquest nou mercat digital es pretén consolidar una opció de compra amb valors a internet.

La Zona preveu cobrir les necessitats pròpies de cada àmbit de consum, des de l’alimentació fins a la roba, passant pel subministrament energètic o les finances. Alhora, vol ser un altaveu de bones pràctiques de consum i també informarà de l’impacte de les nostres accions en les persones i el territori. Aquesta informació es materialitzarà en forma d’articles al bloc i guies de consum específiques per a cada àmbit de consum.

A més de ser una eina per la ciutadania, La Zona es posa al servei del petit comerç i de moltes entitats per resoldre les seves necessitats de visibilització a la xarxa. Així, La Zona permet apropar aquestes entitats a la ciutadania i comercialitzar els seus productes i serveis, tant a particulars com a empreses. Una altra de les aspiracions de la plataforma és atreure aquelles consumidores que no estan familiaritzades amb el consum conscient, però que poden valorar molt positivament una eina que els ajudi a estalviar-se consums innecessaris i diners, i que els apropi alternatives amb un fort component humà, local i sostenible.


Qui impulsa el projecte?

Opcions

Cooperativa sense afany de lucre que promou el consum conscient. Ofereix informació en forma d’articles i quaderns monogràfics. També acompanya i facilita la pràctica del consum conscient a la seva comunitat de socis i sòcies per mitjà de l’oferta d’avantatges econòmics i de gestió.

Agència Talaia

Cooperativa sense afany de lucre dedicada a la comunicació i al periodisme. Elaboren treballs periodístics, a més de treballar en la sensibilització arreu del territori amb tallers i instal·lacions com a eina de transformació social. També ofereix serveis de comunicació corporativa i assessorament.

Coopdevs

Cooperativa amb experiència en el desenvolupament de programari lliure i en la participació en les seves respectives comunitats digitals. També han creat botigues a internet i mercats digitals.

Federació d’Ateneus de Catalunya

Entitat que agrupa 177 entitats d’arreu de Catalunya que desenvolupen activitats socioculturals i sense afany de lucre. Treballa per potenciar, facilitar i millorar la tasca de les entitats socioculturals ateneístiques d’arreu del territori.

Fent País

Empresa que promociona i comercialitza productes i serveis de petits establiments turístics arreu de Catalunya per mitjà de capses regal d’experiències.

Fundació Goteo

Treballa per fomentar i desenvolupar iniciatives de l’Economia Social i Solidària per mitjà de les tecnologies obertes, la innovació, l’accés a finançament i la generació de comunitat per mitjà d’impulsar el canvi social i cultural cap a una societat més ètica i col·laborativa.

Koiki

Empresa social de repartiment de paqueteria que fomenta una entrega mediambientalment sostenible i la creació de llocs de treball estables per a persones en risc d’exclusió.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!