Internacional

L'ambaixada d'Itàlia a Madrid acull un homenatge als feixistes italians aliats de Franco

L'esdeveniment se celebrarà aquest 4 de novembre dins l'edifici consolar amb la presència de representants de la Falange. Associacions de gent italiana resident a l'Estat exigeixen que no s'autoritzi l'acte
Juan Carlos Gentile (vestit de blau), secretari de l'ANCIS, i Francisco José Rodríguez Velasco (amb medalla al coll)
03/11/2015

El dimecres 4 de novembre, membres de la Falange i de l'Associazione Nazionale Combattenti in Spagna (ANCIS) es retrobaran a l'ambaixada italiana de Madrid per celebrar un acte d'apologia del feixisme. La seu diplomàtica de Roma a l'Estat espanyol esponsoritza aquest acte de la gira que està fent l'ANCIS, l'associació nacional dels caiguts, aquests dies per la península coincidint amb el 4 de novembre, dia de les forces armades italianes.

L'ANCIS és una associació composta per nostàlgics mussolinians, el secretari nacional de la qual és Juan Carlos Gentile. L'associació també pertany a la Unió Nacional dels Cossos de la República Social Italiana (UNCRSI). Es tracta d'un moment molt fosc de la història d'Itàlia, quan, després de l'armistici del 8 de setembre, els feixistes més durs van fundar una República per continuar la guerra al costat de Hitler, la República de Salò. En un comunicat datat l'any 2012, l'ANCIS recordava que "el feixisme realitzava alhora els desitjos socials i patriòtics d'Itàlia, tot i que no és col·locat en la parcialitat de la dreta o l'esquerra amb què ara se separen els postissos parlaments plutocràtics".

Segons fonts dels coorganitzadors de l'acte, la Falange i la Fundació Hispano Latina hi prendran part amb la intenció d'homenatjar els militars italians enviats per Benito Mussolini per ajudar Francisco Franco i combatre la República l'any 1937. Segons les dades que ha pogut recopilar la Directa, provinents de les mateixes associacions feixistes, el viatge ha consistit a acompanyar el Cos de Tropes Voluntàries (CTV) als indrets més representatius del franquisme que hi ha escampats arreu de la geografia espanyola: el Valle de los Caídos, la Cripta de Sant Antoni de Saragossa i l'Alcázar de Toledo –per homenatjar l'"heroic defensor General Moscardó". Tanmateix, és probable que no siguin els únics que hi participen. L'any passat, també hi va haver una representació del Movimiento Católico Español (MCE) i d'Acción Juvenil Española (AJE), amb el seu cap nacional, José Luis Corral, al capdavant.

L'ambaixador no va participar en un acte pels voluntaris italians antifeixistes perquè era "excessivament polític"

Aquest dimecres es viurà el moment més controvertit d'aquests esdeveniments. L'acte final de la ruta se celebrarà a l'ambaixada d'Itàlia, a les dependències del carrer Agustín de Betancourt de Madrid, per escenificar "la celebració de les forces armades italianes i el 97è aniversari de la victòria de la Primera Guerra Mundial". Fa anys que els dos grups es retroben durant aquests dies per reforçar "lligams de germanor". Ja es va fer la mateixa ruta el 2013, l'any que Pietro Sebastiani va ser nomenat ambaixador del país transalpí. Sebastiani va deixar clar els seu posicionament sobre temàtiques relacionades amb la memòria històrica. El mateix any del seu nomenament com a màxim representant diplomàtic, diferents associacions van voler commemorar els voluntaris italians antifeixistes amb un acte a Madrid. Tot i que el cos diplomàtic italià va ser convidat a l'esdeveniment, l'ambaixada va declinar la invitació perquè, tal com va comunicar la secretaria de l'ambaixador, la celebració era "excessivament política".

L'any 2008, l'aleshores ambaixador italià, Pasquale Terracciano, juntament amb l'agregat militar de l'ambaixada d'Itàlia, Umbertto Castelli, i el vicecònsol honorari de Saragossa, Massimo Marchetti, van acudir –segons sosté el digital El Plural a l'església de Sant Antoni de Pàdua de la capital aragonesa, on un mausoleu finançat pel govern de Mussolini dóna sepultura als combatents italians morts durant la Guerra Civil Espanyola. La informació queda contrastada quan, durant la missa, el capellà Miguel María Andueza, com es pot comprovar en un vídeo a YouTube gravat per una organització d'ultradreta, va agrair la presència de l'ambaixador italià. A l'acte, també hi van participar una munió de falangistes i organitzacions d'ultradreta espanyolistes.

Actualment, associacions de persones italianes residents a l'Estat espanyol han començat una campanya a la plataforma Change.org per demanar a l'ambaixador que respecti la legislació italiana, que prohibeix organitzar manifestacions feixistes en tot el territori italià, incloses les seves seus diplomàtiques.

L'aviació italiana a Catalunya

La Guerra Civil Espanyola va ser el primer conflicte armat que va incorporar l’aviació a les tàctiques militars napoleòniques i durant el qual es van dur a terme bombardeigs sistemàtics contra població civil. La Legió Còndor hitleriana i la Regia Aeronautica mussoliniana van ser les encarregades d’executar les missions aèries i els bombardeigs per tot l’Estat espanyol amb l’objectiu de terroritzar i atemorir la població civil, causar el nombre més gran de baixes possible i desmoralitzar el bàndol republicà. L’any 1938, la situació al bàndol republicà era dramàtica a causa dels desastres militars, els problemes de subsistència i la reproducció dels conflictes polítics interns. Després de la Batalla de Terol, les línies del front es van apropar fins a arribar a Catalunya. L’activitat de la força aèria nacionalcatòlica es va intensificar i l’aviació italiana, amb seu a Mallorca, va augmentar el nombre d’avions Savoia-Marchetti 79 –coneguts com a Esparvers– destinats a atacar la rereguarda catalana. A partir d'aquest moment, es va produir un increment progressiu dels bombardeigs –en particular sobre Barcelona i Granollers a partir del març de 1938–, amb els precedents de Durango, Guernica, Jaén i Figueres.

 

Mostra'l en portada

Notícies relacionades: