Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Antiga Massana reclama a l'Ajuntament de Barcelona que desbloquegi les negociacions per la cessió de l'espai

Els col·lectius que ocupen l'Antiga Escola Massana del barri barceloní del Raval surten de nou al carrer per reclamar la concessió després que el mes de juliol el govern del districte de Ciutat Vella fes pública la voluntat de transferir-ne la gestió al veïnat

L’espai es va obrir al barri coincidint amb el dia de Sant Joan de l'any 2020, després de setmanes de demandes sense resposta de l’ajuntament sobre una cessió d’espai per tal d’ampliar el magatzem d’aliments que les entitats del barri mantenien al casal La Galera | Carlos Baglietto

El 13 de juliol el regidor de Barcelona en Comú Jordi Rabassa va anunciar l’acord relatiu a la concessió de l’Antiga Massana amb la Generalitat, que va ser ratificat pel Consell de districte de Ciutat Vella el 21 de juliol, sense vots en contra. Segons va explicar el regidor, es garantia la gestió de l’espai de 500 metres quadrats que fa dos anys van ocupar diferents col·lectius veïnals del districte.

Així i tot, des de l’Antiga Massana expliquen en un comunicat que “no han avançat ni un mil·límetre perquè aquestes paraules es converteixin en fets”. Durant els últims quatre mesos s’han produït dues reunions que “el regidor ha evitat que es facin al districte, ha eludit que apareguin a la seva agenda pública i s’ha negat a prendre acta dels acords, així com ens ha demanat que tot el que parlem en les reunions no sigui públic”, comenta Elena Martín, membre de l’Antiga Massana.

Per altra banda, destaquen que en aquestes reunions “el regidor ha mostrat el seu acord amb la concessió, però ens diuen que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona es neguen a treballar per aquesta, ja que jurídicament no ho veuen”. I apunten que “ens ha costat molt que ens donessin l’oportunitat de fer una reunió, o ens estan prenent el pèl, o no tenen cap autoritat sobre el seu equip tècnic”, comenta Martín.

El veïnat que participa de l’Antiga Massana assegura que en el seu moment van valorar el canvi de posició del consistori respecte a la concessió, tot i que des d’aquell moment “no han vist una voluntat política de fer-ho realitat”. La primera de les demandes és la cessió de tot l’espai que actualment es fa servir, amb les mateixes condicions que té l’espai autogestionat de Can Batlló. És a dir, tot fent una signatura de la concessió i una cessió en precari per tal de donar una mínima cobertura legal durant el procés de negociació abans que acabi l’actual mandat de Jordi Rabassa.

Des del col·lectiu afirmen que s’han presentat diversos informes que acrediten la plena legalitat de la concessió: “Hem fet tots els passos administratius que calen, inscriure’ns com a associació, redactar i presentar un projecte”

Des del col·lectiu afirmen que s’han presentat diversos informes que acrediten la plena legalitat de la concessió. “Hem fet tots els passos administratius que calen: inscriure’ns com a associació, redactar i presentar un projecte, i fins i tot hem redactat un contracte prenent com a model el que van fer a Can Batlló, però, tot i això, no ho veuen. No entenem a què esperen per fer-ho efectiu perquè es va votar a favor per part de tots els partits en un ple de districte, amb l’abstenció del PSC”, comenta Martín.

Per la seva part, fonts del Districte apunten que el regidor Rabassa no farà una valoració pública del comunicat veïnal, tot i que tenen la voluntat de “continuar treballant per aconseguir la concessió, i per això hem tingut diverses reunions amb les veïnes, amb qui continuarem reunint-nos”.

Enfront aquesta situació de bloqueig, des de l’Antiga Massana veuen que “la concessió depèn de la nostra capacitat d’organitzar progressivament més treballadors per tal d’avançar cap a la construcció d’un poder polític independent que desencalli la situació actual”.  Amb aquest objectiu, han anunciat un boicot electoral a Barcelona en Comú durant la precampanya i campanya a les eleccions municipals al districte de Ciutat Vella, on els comuns trauen els millors resultats de la ciutat.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!