Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ateneu Popular Salvadora Catà de Girona, al punt de mira de CaixaBank

Després de quatre anys de referencialitat entre els moviments socials de la ciutat, l'espai es veu ara amenaçat per una demanda de desallotjament presentada per Building Center, propietària de la finca i empresa filial de l'entitat bancària. Des de l'ateneu han endegat una campanya per posar pressió sobre CaixaBank fins que s’avingui a seure en una taula de negociació

Jornada de portes obertes per inaugurar l'Ateneu Popular Salvadora Catà | Toni Ferragut

Ja han passat més de quatre anys que els col·lectius anticapitalistes de la ciutat de Girona, en el transcurs de la manifestació de l’1 de Maig del 2015, okupaven una antiga oficina bancària de Caja Sol a la Plaça Josep Pla. Durant aquests 4 anys, l’ateneu, ha esdevingut una autèntica referència a la ciutat. Des dels primers dies de l’okupació de l’espai, desenes de col·lectius i entitats van implicar-se en el projecte contribuint al creixement de l’ateneu i convertint-lo en la seva seu. Ara bé, tot aquest bagatge de mobilització i referencialitat transformadora es troba avui en perill a causa de la demanda de desallotjament presentada per la propietària de la finca, Building Center (filial de CaixaBank).

Aquesta antiga entitat financera de CajaSol, a causa de la fallida de les caixes d’estalvis, va ser absorbida per la immobiliària de CaixaBank. En un primer moment, Building Center, va oferir a l’assemblea de l’ateneu un contracte de cessió d’ús d’una durada de dos anys. Expirat el contracte de cessió, CaixaBank va prometre a l’assemblea que se’ls oferiria un contracte d’arrendament social o inclús una opció a compra. Un cop finalitzat el termini, representants de l’assemblea van posar-se en contacte amb la propietat per iniciar negociacions però tan sols van rebre evasives. Mesos després se’ls va notificar una demanda de desnonament. Per fer front a aquesta amenaça judicial que podria acabar amb l’activitat de l’ateneu, l’assemblea que agrupa tots els col·lectius i entitats ha decidit iniciar una campanya de denúncia pública contra CaixaBank amb l’objectiu de reprendre les negociacions. El passat divendres 8 de novembre van anunciar la campanya per xarxes i en menys de 24 hores havien aconseguit més de 550 adhesions.

El passat divendres 8 de novembre des de l’ateneu van anunciar la campanya per xarxes i en menys de 24 hores havien aconseguit més de 550 adhesions

En els darrers anys aquest, l’espai s’ha transformat en l’eix vertebrador de les mobilitzacions que hi ha hagut a Girona. Va tenir un paper clau en la defensa de les escoles de l’1 d’octubre o en la preparació de les vagues i manifestacions multitudinàries del 8 de març de la mà dels col·lectius feministes de la ciutat. Però no ha estat només la mobilització el que ha fet possible l’ateneu. També s’ha de destacar una oferta cultural transformadora i un espai de formació i debat necessaris en una ciutat sovint mancada d’aquest tipus d’activitats. I és que lluny d’activitats dirigides al petit públic, a l’ateneu s’han portat a terme jornades i xerrades amb renom que han arribat a un gran nombre de persones, arribant a col·laborar en nombroses ocasions amb departaments de la Universitat de Girona que han trobat en aquest espai, un lloc idoni per acollir seminaris i col·loquis més enllà de les facultats.

Kafeta de l’Ateneu Salvadora Catà |Toni Ferragut

 

Emanuel Donoso, un dels membres de l’ateneu explica a aquest mitjà, que fa temps que treballen en aquesta campanya i que la idea és realitzar tot un seguit d’actuacions encaminades a posar pressió sobre CaixaBank fins que aquest s’avingui a seure en una taula. “L’Ateneu Popular Salvadora Catà ha esdevingut un espai imprescindible a la ciutat de Girona, la ciutadania de la Girona n’és molt conscient i no està disposada a deixar-se perdre aquest espai”, rebla.

No sembla doncs, tal com adverteixen en el comunicat d’inici de campanya, que els col·lectius i persones que fan servir l’Ateneu Popular Salvadora Catà estiguin disposats a marxar

La clau de l’èxit de l’ateneu, segons Donoso, ha estat fixar unes línies ideològiques clares però àmplies i defugir dels partits polítics. “Així s’ha trobat la manera que moltes entitats i persones es trobin a gust i còmodes en aquest espai”, diu el membre de l’ateneu. I és que el compromís polític de l’Ateneu Popular engloba l’ecologisme, el feminisme, l’anticapitalisme i l’antifeixisme. I pel que fa al seu funcionament és un exercici de democràcia directa assembleària i horitzontal regida per uns estatuts aprovats de manera col·lectiva durant els primers mesos de l’ocupació. Ara com ara, l’ateneu que porta el nom de la primera dona afusellada pel franquisme a Girona, obre les portes cada dia, amb un servei de barra de dimarts a dissabte i amb un ritme d’activitats i assemblees frenètic. No sembla doncs, tal com adverteixen en el comunicat d’inici de campanya, que els col·lectius i persones que fan servir l’Ateneu Popular Salvadora Catà estiguin disposats a marxar.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!