Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Núñez y Navarro intenta reactivar sense èxit els seus projectes al barri de Vallcarca

Una vintena de veïnes impedeixen l'entrada d'un camió a un solar propietat de la constructora al carrer Farigola, on uns operaris acompanyats per advocats i un notari volien dur a terme una cala del terreny

El veïnat va impedir l'accés del camió al solar propietat de Núñez y Navarro al carrer Farigola | Joan Bernà

El dilluns 6 de juliol el barri de Vallcarca (Barcelona) va llevar-se amb el treball de dos operaris de l’Ajuntament al solar del carrer Farigola, 5. Els homes pretenien enretirar dues pilones i facilitar l’accés a la zona d’un camió amb material per a fer cales al terreny. Aquests moviments inesperats van ser caçats per en Jose, veí de la zona del nucli antic. L’escena es produïa davant l’atenta mirada d’un grup de representants de la constructora Núñez y Navarro, format –entre d’altres– per advocats i un notari que volia certificar l’actuació.

Això passava a quarts de nou del matí, i en qüestió de minuts, el veïnat alertat per la situació i amb residència propera ocupava l’espai per tal d’impedir les intencions d’aquesta constructora. En total, una vintena de persones. Una constructora que a parer de l’Ajuntament de Barcelona té avui dia permís per fer aquestes cales. Segons fonts municipals, “això s’emmarca en la llicència d’obres que està concedida, per tant, es tracta d’un acte reglat al qual el districte no es pot oposar”.

A parer de l’Ajuntament de Barcelona la constructora té permís per fer aquestes cales. Segons fonts municipals, “això s’emmarca en la llicència d’obres que està concedida, per tant, es tracta d’un acte reglat al qual el districte no es pot oposar”

El veïnat ho veu molt diferent, després de seure mesos enrere a una taula de diàleg amb el mateix fill del ja difunt Josep Lluís Núñez, actual propietari in pectore del gegant immobiliari. Per l’autoanomenat grup Vallcarca Remembers, tal com han fet públic a les xarxes socials, “si el grup Núñez y Navarro es creu que pot venir per sorpresa, amb la complicitat de l’Ajuntament, va molt equivocat”. I afegeixen una reivindicació contundent, “escolteu les demandes del veïnat: és el mínim que ens deveu després del barricidi que vau cometre. El barri per a les persones que el viuen i l’habiten!”.

Entretant, arribava el camió de l’empresa que volia procedir a entrar i realitzar l’encàrrec de fer les cales. Un pas previ a la construcció de qualsevol edifici per conèixer l’estat del terra i assegurar la seva idoneïtat per suportar l’estructura a bastir. Pas encara més necessari en el cas d’aquesta promoció, que preveu pàrquings i fins i tot una piscina interior.

En tot cas, el camió i els operaris van haver de girar cua ofesos davant la reacció veïnal. Amb to amenaçador, un representant de la comitiva de la constructora i promotora immobiliària, que no ha volgut fer declaracions per aquest mitjà, va insistir que ho seguirien intentant: “Nosaltres estem treballant”, esmenaven. L’intercanvi de retrets va durar uns minuts, a partir d’aquí, el veïnat va seguir davant les pilones conformant una mena de barrera humana, fins que de nou van aparèixer dos operaris més de l’Ajuntament per reintroduir les pilones al límit de la vorera i encimentar la zona afectada. En aquest instant, ja no quedava cap representant de la constructora a la zona on preveuen construir des de fa tants anys.


Una batalla que ve de lluny 

Fonts municipals asseguren que “en el mandat passat, es van arribar a una sèrie d’acords entre totes les parts. I van quedar alguns aspectes no resolts”. En part, així ho percep el veïnat que aquest dilluns a primera hora demanava explicacions al Districte i el seu regidor, Eloi Badia (Barcelona en Comú), en tant que fins al moment s’havien mantingut amb un paper de distensió entre la resta de parts. Ara, fonts del govern municipal insisteixen de nou: “Si les dues parts volen tornar a seure per parlar-ne, des del Districte hi participarem sense problemes”.

Dos operaris de l’Ajuntament van reintroduir les pilones al límit de la vorera per encimentar la zona afectada |Joan Bernà

 

El paper de la constructora Núñez y Navarro a Vallcarca es remunta a dècades enrere. Avui dia, el barri està en una nova fase de reconstrucció gràcies a l’aprovació d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) a la zona. El passat 9 de gener, el veïnat més organitzat aplegat entorn de l’Associació Som Barri i l’Assemblea de Vallcarca es van trobar amb la gerent del districte, regidors i també tècnics del departament de Bagursa, societat anònima de capital públic que realitza la promoció, gestió i execució d’activitats urbanístiques. Aleshores, ja es van apuntar les condicions que se seguirien al llarg d’aquest any atípic en la reparcel·lació i posterior urbanització, tant pel que fa a unitats de caràcter públic –en mans del consistori– com a les de caràcter privat, a mercè del que facin les promotores privades.

El barri està en una nova fase de reconstrucció gràcies a la modificació del Pla General Metropolità i l’aprovació definitiva de la reparcel·lació al conjunt de zones a construir es farà a finals d’any

Amb els preceptius tràmits a Bagursa, que ara com ara impliquen fer la inscripció hipotecària dels futurs edificis, ja es donarà la darrera benedicció per començar a reconstruir a les constructores amb llicència sobre els diferents punts. Això sí, l’aprovació definitiva de la reparcel·lació al conjunt de zones a construir, més enllà de promocions com la del carrer Farigola, es farà a finals d’any, segons explicaven els tècnics de Bagursa al gener.


Es reactiva el pols

Al marge del pla de reurbanització previst, el consistori haurà de negociar durant aquests mesos amb l’empresa Núñez y Navarro quin percentatge de les seves promocions acabarà en condicions de lloguer assequible, tal com insisteix a demanar el veïnat organitzat de cara a encarar un “pacte de no-agressió” mentre es construeix. En aquest cas, es calcula que això afectaria el 12 % del total de promocions que Núñez y Navarro té previstes tirar endavant al barri i la gerència del Districte de Gràcia treballa perquè almenys cedeixi a aquestes pretensions en dues promocions, d’acord amb la referència que marca l’Incasòl.

Amb aquest nou episodi viscut dilluns i després de tants anys interessada en el sòl del barri, la constructora Núñez y Navarro recupera el pols. De fet, cal remarcar el gir que l’ha portat a tirar pel dret en ple mes de juliol i període de desconfinament, fet que constata com efectivament manté la intenció de construir no només en la unitat d’actuació on es va produir l’incident amb el veïnat, sinó en d’altres del mateix carrer Farigola, on aglutina la major part del seu paquet constructiu.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!