Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Onze organitzacions de drets humans acusen la consellera Ubasart d'actuar “sense transparència ni debat parlamentari”

L'Institut de Drets Humans de Catalunya, Justícia i Pau, Observa, Irídia i Alerta Solidària, entre d'altres, exigeixen la retirada del pla pilot per a l'ús d'aerosols a les presons de Catalunya

Imatge exterior del centre penitenciari Brians I, a Sant Esteve Sesrovires | Brais G. Rouco

Pocs mesos després d’assumir el càrrec, la consellera de Justícia Gemma Ubasart afronta la primera crisis en l’àmbit penitenciari. Onze de les organitzacions més representatives en la defensa dels drets humans a Catalunya han emès un comunicat on critiquen durament el pla d’actuacions “per a augmentar la seguretat a les presons” pactat amb els sindicats de funcionaris. En paral·lel, ha estat la pròpia Organització Mundial contra la Tortura qui se n’ha fet ressò amb un missatge a les xarxes on rebla: “Les organitzacions de drets humans alerten contra el nou pla d’acció per a les presons de Catalunya adoptat pel departament de Justícia. El pla inclou mesures coercitives nocives com l’ús d’esprais a les cel·les, una pràctica que equival a un tractament inhumà o degradant”.

Signen el document el conjunt de les entitats més representatives, com l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans, Alerta Solidària, Associació de Famílies de Presos a Catalunya, Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, IACTA, Institut de Drets Humans de Catalunya, Irídia, Justícia i Pau, Observa, Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Antirepressió de Familiars de Persones Detingudes.

Consideren “altament preocupant” que les mesures s’acordessin en el marc d’una negociació laboral amb sindicats penitenciaris

Una de les mesures més controvertides acordades per la consellera i el secretari general de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, és la prova pilot sobre l’ús d’aerosols “davant d’incidents localitzats en espais tancats amb anterioritat a l’entrada d’equips d’intervenció”. Les entitats de drets humans la rebutgen frontalment i assenyalen que “és contrària al posicionament del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, així com al Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura”. A més, consideren altament preocupant, que aquestes mesures s’acordessin en el marc d’una negociació laboral: “les reivindicacions sindicals d’índole laboral es barregen amb decisions estructurals sobre les presons que afecten els drets fonamentals de les persones privades de llibertat”.

A més, li retreuen a la consellera que les noves mesures s’estan imposant “sense transparència, ni diàleg parlamentari” i sense mediar interlocució amb les entitats en defensa de drets humans i de suport a les persones preses.

Per tot això, exigeixen la retirada del pla pilot per a l’ús d’esprais irritants i insten a la celebració d’una reunió urgent amb Ubasart i Calderó. També sol·liciten als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya que es convoqui una sessió monogràfica de treball en el si de la Comissió de Justícia “per analitzar l’impacte de les mesures plantejades”. El Departament de Justícia, consultat per la Directa, encara no ha emès cap posicionament en relació a les dures crítiques de les entitats.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!